Bistriteanul.ro - Află Primul - Sectiune - 001070 11
 Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  32 vizitatori online

CELE MAI CITITE STIRI

REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cultură


Nicolae Avram îşi lansează “Mamé” la Sibiu şi Braşov. Un roman şocant şi disperat, despre experienţa infernală din orfelinatul de la Beclean

02/10/2016 12:18:09 Ioana BRADEA  
 
Casele de Copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sunt - pentru copiii care au trăit acolo, printre care se numără şi Nicolae Avram - dincolo de orice imaginaţie. Nicolae Avram depăşeşte simpla descriere a atrocităţilor:
citește tot articolul [ 0 comentarii

Jazz în Parcul mare, la Bistrița!

02/10/2016 09:33:30  
 
Pe durata a mai multor zile, 7-10 octombrie 2016, va avea loc ediţia a II-a a Festivalului „Bistriţa Armonia Jazz”, proiect inițiat de către Asociația „Armonia” Bistrița și cofinanțat din bugetul local al muncipiului Bistrița.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: Premiul a ajuns, în sfârşit, la Bistriţa!

30/09/2016 12:39:58  
 
„Vrăjitoarea din pădure”, „Pădurea de mesteceni”, „Loading (omagiu lui Giacometti)”, „Voinic” sau „Fiinţă” sunt doar câteva dintre lucrările care pot fi admirate începând de astăzi, la Galeria Arcade 24. Tânărul sculptor Ionel Mihai - colaborator la Untold şi Jazz in the Park - şi-a inaugurat prima expoziţie personală.
citește tot articolul [ 0 comentarii

SIHLA – pădurea sacră. Conexiuni neuronale încropite din alun, răchită, nuc sau carpen. Mâine, la Bistriţa

28/09/2016 10:11:08  
 
Ramuri şi bucăţi de lemn de răchită, alun, carpen şi nuc, elemente verticale cu dimensiuni şi forme personalizate prinse cu holşuruburi sau scoabe care amintesc de conexiunile neuronale - toate vor înfăţişa bistriţenilor o adevărată pădure sacră care va putea fi admirată, de mâine, la Galeria Arcade 24.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Prin ce carte v-ar plăcea să hoinăriţi, la o adică...?

26/09/2016 14:06:27 Ioana BRADEA  
 
Ultimul episod al Festivalului Internaţional de Literatură şi Lectură s-a încheiat ieri seară, la Bistriţa, în Plan B Cafe – cu o adevărată provocare pentru spectatori: s-au inversat rolurile şi, de această dată scriitorii au fost cei care le-au pus întrebări cititorilor. Răspunsurile au fost savuroase...
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Goana după carte. Zeci de bistriţeni au luat startul la Crosul Coşbuc

24/09/2016 13:09:09 Ioana BRADEA  
 
Agitaţie şi febrilitate maximă în această dimineaţă, în curtea bibliotecii “George Coşbuc” din Bistriţa: uşor zgribuliţi din cauza dimineţii răcoroase de toamnă, dar puşi pe fapte mari – zeci de bistriţeni şi-au dat întâlnire ca să participe la ineditul cros care a demonstrat că cititorii nu sunt deloc leneşi şi nici comozi:
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Cea mai importantă plăcere în viaţă. A ales România pentru că berea e foarte ieftină. Acum e la Bistriţa

23/09/2016 13:39:27 Ioana BRADEA  
 
Atmosferă de poveste la colegiile CNAM şi CNLR azi la prânz! Festivalul Internaţional de Lectură şi Literatură – ediţia proză scurtă a început la Bistriţa cu discuţii despre cea mai mare plăcere în viaţă, spaţii în care se poate scrie sau spaţii respingătoare, turnul de fildeş al scriitorilor sau spaima de literatură, între altele...
citește tot articolul [ 0 comentarii

COŞBUC. Cum a ajuns poet. Cum îl recunoşteau prietenii la Caru’ cu bere, în Bucureşti

23/09/2016 09:19:49 Ioana BRADEA  
 
Toată lumea cunoaşte celebrele versuri “O luptă-i viaţa, deci te luptă!” scrise de George COşbuc, însă mai puţini ştiu cum a ajuns fiul de preot din Hordou un poet celebru şi foarte popular la început de secol XX sau cum anume îl recunoşteau prietenii la celebra terasă “Caru’ cu bere” din Bucureşti.
citește tot articolul [ 0 comentarii

COŞBUC... Unicul său fiu a murit cu craniul fracturat, într-un tragic accident de maşină. „Din George Coşbuc a rămas o schemă palidă şi fugară...”

21/09/2016 09:04:12 Ioana BRADEA  
 
La volanul maşinii Mercedes Benz era moşierul Ion-Alexandru Stâlpeanu, care gonea nebuneşte pe şosea. Maşina (probabil singura existentă în Gorj, în 1915) a lovit un bolovan mare, răsturnându-se. Moşierul a murit pe loc, iar Alexandru, unicul fiu al lui Coşbuc, s-a ales cu craniul fracturat, murind în drum spre spital.
citește tot articolul [ 0 comentarii

EXTRA: Cititorii din Bistriţa, în sfârşit, într-o poziţie de forţă!

20/09/2016 14:20:58 Ioana BRADEA  
 
Întâlnire de gradul III, vineri, la cele două colegii de elită din Bistriţa! La “Andrei Mureşanu” aveţi ocazia să-i ascultaţi şi să-i luaţi la întrebări pe Philip Ó Ceallaigh (Irlanda) şi Alexandru Uiuiu (Bistriţa), iar la “Liviu Rebreanu” aveţi întâlnire cu scriitorii Marius Chivu şi Adriana Bittel. Deci, cui îi este frică de literatură?
citește tot articolul [ 0 comentarii

COŞBUC... INEDIT. Oficial s-a născut pe 20 septembrie. Poetul, însă, declară cu totul altceva

20/09/2016 09:00:07 Ioana BRADEA  
 
Numele lui a fost pe buzele tuturor, în aceste zile, fiind omagiat şi celebrat în tot judeţul, la împlinirea a 150 de ani de la naştere. Dar surprize încă apar în legătură cu biografia lui Coşbuc. Într-o scrisoare descoperită recent, poetul le scrie părinţilor cum îşi va sărbători ziua de naştere. Care NU ar fi pe 20 septembrie, aşa cum se ştie:
citește tot articolul [ 0 comentarii

Sărbătorit la Bistrița, umilit la București: Marele George Coșbuc, ”botezat” Gheorghe pe aleea scriitorilor din Cișmigiu

19/09/2016 11:10:28 Ana ȘTEFĂNEL  
 
Chiar în aceste zile, în Bistrița-Năsăud au loc o serie de evenimente care îl omagiază pe marele poet George Coșbuc. Și, în timp ce noi îl sărbătoream cu fast, o bistrițeancă a descoperit cu stupoare plimbându-se prin parcul Cișmigiu din București că cei care au făcut soclul statuii nu i-au știut scrie numele corect.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: „Colţi de elefant” la Sîngeorz-Băi

17/09/2016 09:12:51 Ioana BRADEA  
 
Inedit eveniment zilele trecute, în Sîngeorz-Băi, la Muzeul de Artă Comparată de care se ocupă sculptorul Max Dumitraş. Aici a fost inaugurat un spectaculos cuptor de ceramică cu ardere pe combustibil lemnos, o combinație între cuptorul japonez Sasukenei smokeless kiln și un altul tradițional japonez Anagama. De ce „colți de elefant”?
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO. Un om moare cu adevărat când nu-şi mai aminteşte nimeni de el. Coşbuc – mai viu ca oricând

16/09/2016 15:08:23 Ioana BRADEA  
 
Toată lumea bună a oraşului şi-a dat întâlnire azi, la orele prânzului, la Centrul Cultural Dacia, pentru a-l omagia pe George Coşbuc. „Un om moare cu adevărat atunci când nimeni nu-şi mai aminteşte de el... George Coşbuc este mai viu şi mai prezent ca oricând în aceste zile”, a remarcat Emil Moldovan, preşedintele CJ.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: 6 zile de sărbătoare în cinstea lui Coşbuc. “Un eveniment istoric”

15/09/2016 19:23:53 Ioana BRADEA  
 
Manifestările dedicate primilor 150 de ani de la naşterea lui Coşbuc au început astă-seară la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa cu o amplă discuţie despre destinul, sensul, dificultăţile şi importanţa revistelor literare. Invitat de onoare – criticul Nicolae Manolescu. „Este un eveniment istoric”, crede Alexandru Pugna.
citește tot articolul [ 0 comentarii

150 de ani de la naşterea lui Coşbuc. Oaspeţi de seamă la Bistriţa. AFLĂ ce surprize ţi-au pregătit organizatorii:

14/09/2016 09:05:19 Ioana BRADEA  
 
George Coșbuc reprezintă, în mod incontestabil, o personalitate marcantă a culturii și civilizației românești, fiind considerat un simbol al literaturii transilvănene. Poet și traducător extrem de apreciat, model de retorică patriotică, George Coșbuc va fi celebrat la Bistriţa şi în satul natal prin ample manifestări. AICI programul evenimentului:
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Un coregraf din Moscova, la Bistriţa. Un altfel de dans, inteligență emoțională, improvizație, joacă, mișcare, creație...

11/09/2016 10:22:39 Ioana BRADEA  
 
Tineri din Bistriţa, Cluj şi chiar Braşov – de diferite vârste şi profesii – au participat zilele trecute la un workshop deosebit de interesant desfăşurat la Clubul Scenica din Bistriţa în care au descoperit că dansul este o uimitoare lecţie de viaţă. O permanentă negociere cu celălalt, a explicat Simona Baciu, iniţiatoarea cursului.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Senzaţii tari. Româneşti. “Cam asta e tot ce am avut să vă spunem...”

09/09/2016 12:42:28 Ioana BRADEA  
 
Una dintre cele mai bine cotate trupe de ethno-jazz din Europa – formația Trigon din Chișinău – a poposit ieri seară şi la Bistriţa, uluindu-i pe spectatori cu un show de excepţie, la Centrul Cultural Dacia, în care s-au întrepătruns sonorităţi demenţiale, de la tropotele de cai, până la şuieratul unei coase...
citește tot articolul [ 0 comentarii

TELCIU: După aproape 20 de ani de când a ars cinematograful, la Telciu s-a dat din nou film. „A ieșit mai bine decît îndrăzneam să visez ...”

07/09/2016 14:19:12 Ioana BRADEA  
 
"În special chestiunea cazării este extrem de importantă, pentru că nu toată lumea își permite să plătească o pensiune, la fel cum nu toți pot sta la cort. Anul acesta am avut mare noroc cu câţiva localnici care și-au pus la dipoziție locuințele, la prețuri accesibile" a povestit Valer Simion Cosma despre Şcoala de Vară din Telciu.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Primul festival de proză scurtă din România se întâmplă la Bistriţa

07/09/2016 13:23:11 Ioana BRADEA  
 
Nume importante ale literaturii contemporane româneşti, dar şi invitaţi din străinătate vor fi prezenţi la Bistriţa între 23-25 septembrie, la Festivalul Internaţional de Lectură şi Literatură – ediţia proză scurtă. Printre invitaţi – şi scriitorul Alexandru Uiuiu, dar şi Philip Ó Ceallaigh din Irlanda.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: Cum comentează lumea ceea ce s-a întâmplat la o şcoală din Telciu...

05/09/2016 09:03:51 Ioana BRADEA  
 
Oricâte poze ai face, orice ai scrie după – nu se compară cu ce a însemnat să fii acolo, să descoperi cum e să aduni oameni într-un loc sănătos şi să le oferi ocazia ca, dincolo de provocările intelectuale, să trăiască experienţe... Să asculţi poveşti, sub cerul acoperit de stele, să mănânci pită, să admiri un cingeu. Să fii acolo, pur şi simplu:
citește tot articolul [ 0 comentarii

Tânăr artist, execut portrete pentru bani! Azi, în Bistriţa, pe terasa Old House, după orele 14 trecute fix...

28/08/2016 10:09:26 Ioana BRADEA  
 
Ideea a pornit de la o simplă constatare: peste tot în lume, acolo unde sunt obiective turistice, zone de relaxare sau promenade - există și artiști stradali dispuși să danseze, să cânte sau să facă portrete pentru a câștiga o sumă modică de bani. Acești „artiști” fac parte dintr-o categorie retrogradă neacceptată de „lumea artei”...
citește tot articolul [ 0 comentarii

UIMITOR: Un învăţător din Feldru l-a convins pe împăratul Austriei că grănicerii de pe Valea Someşului merită mai mult

27/08/2016 19:32:04 Ioana BRADEA  
 
Exact într-o asemenea frumoasă zi de 27 august – dar cu aproape 200 de ani în urmă – Franz Iosif, împăratul Austriei era silit să emită o rezoluţie care să rezolve delicata problemă a averilor grănicereşti. Cine l-a constrâns să facă un asemenea gest? Un modest dar foarte luminat învăţător din Feldru. Un caz aproape unic în istoria culturii române:
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Emoţionant omagiu unui meşter din Rebra. Fostul ministru Gabriela Szabo - la concertul extraordinar de la Biserica Evanghelică

26/08/2016 20:11:41 Ioana BRADEA  
 
“Vreau să-i dedic “Primăvara” lui Vivaldi unui maistru lutier – Pavel Onoaie din Rebra. Vioara pe care cânt a făcut-o el... De o lună de zile, se află în faţa publicului ceresc, aşa că lui îi dedic această piesă. Şi el s-a născut într-o zi de primăvară...” a povestit violonistul Claudiu Hontilă la concertul desfăşurat la Biserica Evanghelică.
citește tot articolul [ 0 comentarii

VIDEO: Un fel de autopăcăleală. Performanţa în cultură – să te plătească Occidentul, nu Consiliul Judeţean sau Institutul Cultural Român

26/08/2016 16:19:14 Ioana BRADEA  
 
Nu suntem mai prejos decât Sibiul sau Clujul iar statistic vorbind, Bistriţa a oferit cel mai mare număr de performeri culturali importanţi, raportat la numărul de locuitori – a precizat profesorul universitar Andrei Marga, invitat la întâlnirea Societăţii scriitorilor bistriţeni. La capitolul performanţă culturală însă, mai avem de muncit.
citește tot articolul [ 0 comentarii

VIDEO: Prietenia elevilor din Chişinău cu cei de la “Corneliu Baba” are efecte cu bătaie lungă. S-a simţit în finala “X Factor”

25/08/2016 13:23:12 Ioana BRADEA  
 
10 elevi din Chişinău participă în aceste zile la tabăra de grafică organizată în parteneriat cu Liceul de Arte “Corneliu Baba” din Bistriţa. “Tot ce învaţă şi văd aici, elevii noştri aplică la Chişinău. Anul trecut a fost aici şi Xenia Chitoroagă, finalista de la X Factor. A primit din Bistriţa vreo 700 de voturi...!”
citește tot articolul [ 0 comentarii

VIDEO: 200 de ani de la naşterea lui Andrei Mureşanu. Vasile Ernu, la Bistriţa: “Creierul trebuie curăţat din când în când..."

24/08/2016 10:05:41 Ioana BRADEA  
 
“Creierul trebuie curăţat din când în când, pentru o gândire fresh, iar asta se poate rezolva printr-o perspectivă contra, încercând să vezi lucrurile din poziţia celuilalt. Una se vede dinspre vânător spre vânat şi cu totul altceva se vede dinspre cel vânat...” a remarcat Vasile Ernu, la Bistriţa, invitat la Serile de la Casa Poetului.
citește tot articolul [ 0 comentarii

VIDEO: Emoţionant. Cea mai frumoasă experiență scenică

23/08/2016 15:29:52 Ioana BRADEA  
 
“A fost cea mai frumoasă experiență scenică pe care am avut-o până în acest moment, poate și pentru că a fost organizată, până la cel mai mic detaliu, chiar de către noi” a povestit soprana Bianca Nica pentru Bistriţeanul.ro, despre concertul de operă de duminică, desfăşurat la Sinagogă. Ideea a aparținut basului Petre Burcă.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Se constituie trupa de teatru Coşbook! Poftiţi la preselecţie...!

23/08/2016 09:08:53  
 
“Şi ce dacă vine toamna, şi ce dacă se încheie concediile? În biblioteca noastră va fi cald şi bine” anunţă cei de la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa care anunţă, totodată, constituirea Trupei de teatru COŞBOOK - dedicată celor pasionaţi de teatru, cu vârste între 20 şi 50 de ani care vor să înveţe ceva nou:
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Atmosferă de poveste la Telciu. Teatru politic de excepţie, mici, bere şi muzică populară de anvergură

21/08/2016 22:22:08 Ioana BRADEA  
 
Rareori îi este dat turistului – sau bistriţeanului rătăcit prin Telciu – să asiste la un asemenea uimitor spectacol: reputaţi profesori universitari, actori şi regizori de excepţie, scriitori, tarabe încărcate cu mici, fripturi şi cârnaţi, bere, chinezării, politicieni, ţărani autentici privind pierduţi spectacolul - într-un peisaj de poveste...
citește tot articolul [ 0 comentarii
Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro