"În special chestiunea cazării este extrem de importantă, pentru că nu toată lumea își permite să plătească o pensiune, la fel cum nu toți pot sta la cort. Anul acesta am avut mare noroc cu câţiva localnici care și-au pus la dipoziție locuințele, la prețuri accesibile" a povestit Valer Simion Cosma despre Şcoala de Vară din Telciu.
Prima ediţie a Şcolii de vară (organizată în preambulul Conferinţelor de Vară) în Telciu, la sfârşitul lunii august, a reprezentat câteva provocări importante pentru participanţi: 10 cursuri timp de 4 zile, în română și engleză, susținute de profesori universitari din România și străinătate, spectacole de teatru şi proiecţii de filme, dar şi un atelier de teatru extraordinar în care copiii din Telciu s-au implicat cu multă bucurie.
Mai multe fotografii care ilustrează evenimentele de la Şcoala de Vară din Telciu puteţi accesa chiar AICI.
Valer Simion Cosma, originar din Telciu şi cercetător totodată la Universitatea din Pecs (Ungaria), iniţiatorul acestui proiect şi unul dintre organizatori, alături de partenerii care l-au sprijinit, a povestit pentru Bistriţeanul.ro că această ediție a Conferințelor de Vară i s-a părut extrem de densă și variată în conținut, cu un număr mare de participanți străini și cu abordări extrem de diverse asupra lumii țărănești, a prezentului și trecutului acesteia:
„Au fost două zile pline, obositoare, dar reușite și m-a încîntat să văd că cei participanți, atât în calitate de conferențiari, cât și ca simplă audiență, au considerat comunicările prezentate ca fiind de primă mînă și utile în configurarea unei imagini lucide asupra ruralității.
Școala de vară a ieșit mai bine decît îndrăzneam să visez cînd am pus-o la cale. Am avut parte de profesori și cursuri de cel mai înalt nivel și în același timp destinse. M-a bucurat să avem un număr așa mare de participanți și să constat că Telciu i-a cucerit degrabă.
Un alt aspect care mi-a picat extrem de bine ține de implicarea unor consăteni, atît în buna desfășurare a activităților, cât și în îmbogățirea spontană a programului prin organizarea de excursii în munții Țibleșului și scurte drumeții prin gospodăriile localnicilor nu doar pentru a trage o ocheadă în ograda și viața altora, ci și pentru a mai cumpăra câte ceva de-a locului (țuică, miere, brânză).
Iarăși m-a bucurat să văd că deși părea la început ușor enclavizată această acțiune, după 2-3 zile, localnicii au pătruns tot mai mult în rândul cursanților și s-au legat discuții și prietenii.
Mi-a plăcut în mod special bucuria și entuziasmul copiiilor din sat implicați în atelierul de teatru, forum coordonat de Lorand Maxim și Ani Mărincean de la asociația clujeană Reciproca.
Tot în domeniul bucuriei, aș încadra și efectul produs, nu numai asupra copiilor, de proiectarea unor filme mute și animații în deschiderea filmelor cuprinse în programul școlii de vară.
După aproximativ douăzeci de ani de la arderea cinematografului au fost proiectate din nou filme la Telciu și lumea a gustat acest moment.
Nu în ultimul rând, punerea în scenă a spectacolului de teatru politic «Sub Pămînt», deși în condiții ușor improvizate datorită absenței unei săli de spectacole, a produs o premieră pentru comuna Telciu și a iscat discuții extrem de necesare despre anumite categorii sociale și profesionale și despre efectele tranziției post-comuniste.
Pentru edițiile viitoare mi-aș dori în primul rând să se poată construi infrastructura necesară pentru ca evenimentul să crească frumos și să se desfășoare mai lin. Adică o sală de spectacole, un spațiu mai mare pentru conferințe și locuri de cazare în sistemul taberelor publice cât mai accesibile cursanților.
În special, chestiunea cazării este extrem de importantă pentru că nu toată lumea își permite să plătească o pensiune, la fel cum nu toți pot sta la cort. Anul acesta am avut mare noroc cu câțiva localnici care și-au pus la dipoziție locuințele sau unele camere la prețuri accesibile, altfel nu văd cum o scoteam la capăt.
Iar renovarea taberelor școlare din centrul satului și din Fiad este o necesitate, deși Ministerul Tineretului și Sportului, în subordinea cărora se află de câțiva ani, nu dă semne să miște ceva în acest sens și nici nu pare dispus să le cedeze autorităților locale.
De asemenea, mi-ar plăcea să văd și mai mulți localnici implicați în activitățile desfășurate. Pentru anul viitor mi-ar plăcea să avem 2-3 zile în plus, astfel încât să putem face un program mai puțin încărcat și să fie mai mult timp pentru discuții și interacțiuni cu localnicii.
Mi-ar plăcea ca lumea să-și aducă aminte de atmosfera plăcută din serile cu filme, când își plimbau odraslele pe alei și-apoi se instalau la proiecții, precum și de cum fremăta satul în acele zile, când cursanții cutreierau ulițele și se minunau de un loc așa de fain.
De asemenea, în special cu referire la copii și la generațiile care stau să vină, mi-ar plăcea să aflu că acest eveniment contribuie într-un fel la conștientizarea importanței educației și a faptului că deşi pentru un copil născut la țară e mai greu decât pentru unul din marile orașe, se pot face multe și se pot depăși multe obstacole...", a mai spus Valer Simion Cosma.
¤¤¤¤¤¤
În ultimii patru ani, comuna Telciu a găzduit Conferințele de vară de la Telciu, eveniment care anul acesta, prin cea de-a 5-a ediție, marchează trecerea la o altă etapă. Începând din acest an cele 2 zile de conferințe care au avut loc la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” (26 august) și în sălile Liceului Tehnologic din Telciu (27 august), au fost prefațate de prima ediție a Școlii de vară de la Telciu. Tema celor două evenimente surori a fost „Ruralitate - Modernitate - (De)Colonialitate” - reprezentând nu numai o alegere tematică în perfect consens cu locația aleasă, ci și abordarea unor problematici extrem de relevante pentru Europa Răsăriteană și nu numai.