Manifestările dedicate primilor 150 de ani de la naşterea lui Coşbuc au început astă-seară la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa cu o amplă discuţie despre destinul, sensul, dificultăţile şi importanţa revistelor literare. Invitat de onoare – criticul Nicolae Manolescu. „Este un eveniment istoric”, crede Alexandru Pugna.
Aproape toată redacţia revistei „România literară”, existentă pe piaţă încă din 1968, a sosit azi la Bistriţa, pentru a participa la sărbătoarea închinată de autorităţile locale primilor 150 de ani de la naşterea lui George Coşbuc.
Evenimentele au început astă-seară, la Biblioteca Județeană, cu un colocviu deschis de managerul Ioan Pintea, care a recunoscut că este vorba despre o întâlnire cu valorile pe care le respectă foarte mult şi că mulţi dintre cei prezenţi au crescut citind textele revistei România literară.
Vicepreşedintele Alexandru Pugna a remarcat la rândul său că este vorba despre „un eveniment istoric” şi că prezenţa la Bistriţa a academicianului Nicolae Manolescu este o mare onoare.
Reputatul critic a vorbit, la început, celor prezenţi despre importanţa revistelor în general, despre destinul acestora care se chinuie să supravieţuiască pe piaţă, despre destinul revistei şi redactorii care o compun, dar şi despre modalitatea de selecţie pe care o oferă vocea critică unei reviste literare care, reprezentând un soi de ciur – discerne între valorile culturale ale pieţii.
Fără un asemenea ciur am fi ca în Wikipedia, unde găseşti de toate şi nimic, ce vrei, ce nu vrei, informaţii trunchiate şi deformate – a mai spus Nicolae Manolescu.
S-a discutat, între altele, şi despre clasicii și cultura națională, despre modelul pe care îl reprezintă Coşbuc – unul dintre cei mai puţin şi mai prost editaţi poeţi din România, fiind încă lipsit de o ediţie critică.
Seara ar fi trebuit să se încheie cu proiecţia filmului „Mari clasici: George Coşbuc” – un produs media realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în acest an, în parteneriat cu Lifevision Film. Filmul prezenta, timp de 63 de minute, povestea vieții „Bardului de la Hordou”, în imagini însoțite de interviuri și comentarii evocatoare. La realizarea acestei producții au contribuit, în calitate de intervievați prof. dr. Vasile Filip (Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița), prof. Sofia Harapascu (Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud) și Dorel Someșan – Muzeul Memorial „George Coșbuc”.
Întâmplarea a făcut însă ca discuţiile în jurul revistei România Literară să se întindă atât de mult încât managerul Muzeului Judeţean, Alexandru Gavrilaş, văzând că se întârzie cu proiecţia filmului nepermis de mult - a părăsit Biblioteca Judeţeană, dezamăgit, cu film cu tot.