Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  130 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: 6 zile de sărbătoare în cinstea lui Coşbuc. “Un eveniment istoric”

15/09/2016 19:23:53 Ioana BRADEA  
Manifestările dedicate primilor 150 de ani de la naşterea lui Coşbuc au început astă-seară la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa cu o amplă discuţie despre destinul, sensul, dificultăţile şi importanţa revistelor literare. Invitat de onoare – criticul Nicolae Manolescu. „Este un eveniment istoric”, crede Alexandru Pugna.

Aproape toată redacţia revistei „România literară”, existentă pe piaţă încă din 1968, a sosit azi la Bistriţa, pentru a participa la sărbătoarea închinată de autorităţile locale primilor 150 de ani de la naşterea lui George Coşbuc.

Evenimentele au început astă-seară, la Biblioteca Județeană, cu un colocviu deschis de managerul Ioan Pintea, care a recunoscut că este vorba despre o întâlnire cu valorile pe care le respectă foarte mult şi că mulţi dintre cei prezenţi au crescut citind textele revistei România literară.

Vicepreşedintele Alexandru Pugna a remarcat la rândul său că este vorba despre un eveniment istoric” şi că prezenţa la Bistriţa a academicianului Nicolae Manolescu este o mare onoare.

Reputatul critic a vorbit, la început, celor prezenţi despre importanţa revistelor în general, despre destinul acestora care se chinuie să supravieţuiască pe piaţă, despre destinul revistei şi redactorii care o compun, dar şi despre modalitatea de selecţie pe care o oferă vocea critică unei reviste literare care, reprezentând un soi de ciur – discerne între valorile culturale ale pieţii.

Fără un asemenea ciur am fi ca în Wikipedia, unde găseşti de toate şi nimic, ce vrei, ce nu vrei, informaţii trunchiate şi deformate – a mai spus Nicolae Manolescu.

S-a discutat, între altele, şi despre clasicii și cultura națională, despre modelul pe care îl reprezintă Coşbuc – unul dintre cei mai puţin şi mai prost editaţi poeţi din România, fiind încă lipsit de o ediţie critică.

Seara ar fi trebuit să se încheie cu proiecţia filmului „Mari clasici: George Coşbuc” – un produs media realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în acest an, în parteneriat cu Lifevision Film. Filmul prezenta, timp de 63 de minute, povestea vieții „Bardului de la Hordou”, în imagini însoțite de interviuri și comentarii evocatoare. La realizarea acestei producții au contribuit, în calitate de intervievați prof. dr. Vasile Filip (Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița), prof. Sofia Harapascu (Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud) și Dorel Someșan – Muzeul Memorial „George Coșbuc”.

Întâmplarea a făcut însă ca discuţiile în jurul revistei România Literară să se întindă atât de mult încât managerul Muzeului Judeţean, Alexandru Gavrilaş, văzând că se întârzie cu proiecţia filmului nepermis de mult - a părăsit Biblioteca Judeţeană, dezamăgit, cu film cu tot.

6789 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro