Nu suntem mai prejos decât Sibiul sau Clujul iar statistic vorbind, Bistriţa a oferit cel mai mare număr de performeri culturali importanţi, raportat la numărul de locuitori – a precizat profesorul universitar Andrei Marga, invitat la întâlnirea Societăţii scriitorilor bistriţeni. La capitolul performanţă culturală însă, mai avem de muncit.
Târgul Mare al Bistriţei a presupus, în această dimineaţă, o întâlnire cu Societatea Scriitorilor Bistrițeni “Conexiuni”, la Palatul Culturii – acolo unde s-a desfăşurat şi o expoziție de carte şi reviste, dar și o lectură publică. Evenimentul s-a desfăşurat sub titulatura “Literatura - Cetate în Cetate” invitaţi fiind scriitorii Ioan Radu Văcărescu, Anca Sîrghie, Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan, Muguraș Maria Petrescu, Victor Știr, Menuț Maximinian, Alexandru Cristian Miloș şi Cristian Medelean (Canada).
Totul a început cu un cuvânt de bun venit din partea managerului Dorel Cosma, urmat de o scurtă prezentare a poetei Elena M Cîmpan, care a trecut în revistă apariţiile şi activitatea Societăţii “Conexiuni”, traducerile şi vizitele scriitorilor bistriţeni peste hotare.
Profesorul Andrei Marga, invitat de asemenea la întâlnire, a remarcat că performanţa în cultură nu ţine de prezenţa unor delegaţii sau traduceri în ambasade sau consulate, care pregătesc mici şi sarmale la protocol, la fel cum nu ţine nici de felul în care Consiliul Judeţean sau ICR susţin financiar actul cultural – traducerile plătite de ICR fiind mai mult sau mai puţin o “autopăcăleală” – a mai spus Andrei Marga, sugerând că performanţa intervine abia atunci când cei din occident ar fi dispuşi să plătească pentru prezenţa sau cartea unui scriitor invitat din afară, aceasta fiind dovada că investiţia ar şi ajunge la un public larg şi eventual interesat.
O intervenţie salutară a avut şi reprezentantul Ministerului Culturii în judeţ – Alexandru Uiuiu, care a amintit celor prezenţi că extensia Bistriţa a UBB se datorează în întregime lui Andrei Marga şi că operatorii culturali (Centrul Municipal Cultură sau Centrul Judeţean pentru Cultură) ai oraşului ar putea să pună la punct şi manifestări ştiinţifice în oraş, acestea fiind deocamdată ignorate.
Aurel Rău a lansat cu acest prilej volumul “Andrei Mureșanu în răsăriturile magicului”, publicat la Editura Charmides după 20 de ani de la prima apariţie – un volum despre care a vorbit scriitorul Menuţ Maximinian şi în care autorul încearcă să facă dreptate poetului Andrei Mureşanu, pe nedrept ignorat de literaţii zilelor noastre şi tratat de postumitate drept poetul unei singure poezii.