Oricâte poze ai face, orice ai scrie după – nu se compară cu ce a însemnat să fii acolo, să descoperi cum e să aduni oameni într-un loc sănătos şi să le oferi ocazia ca, dincolo de provocările intelectuale, să trăiască experienţe... Să asculţi poveşti, sub cerul acoperit de stele, să mănânci pită, să admiri un cingeu. Să fii acolo, pur şi simplu:
Timp de 6 zile, Claudiu Lorand Maxim și Ani Mărincean de la Asociația Reciproca au coordonat un atelier de teatru forum cu copiii din Telciu, în sala de sport din localitate, în cadrul primei ediții a Școlii de vară de la Telciu. Au fost şi proiecții de filme pentru copii susținute de Tudor Baciu și al său Cinemobil, dar şi seri memorabile de filme în care la Telciu „s-a dat din nou film”, a fost Vintilă Mihăilescu care a vorbit despre modernitatea tradițiilor, Ovidiu Țichindeleanu – despre lipsa perspectivei lui Carfin și a boieroaicei în filmul „Aferim”, dar şi despre Vida Gheza şi istoria vizuală a ruralităţii în modernitate, a fost Madina Tlostanova care a susţinut un curs despre Interfețele dintre postcolonialism și postsocialism și opţiunile decoloniale, a fost şi piesa de teatru „Sub Pămînt. Valea Jiului în tranziție” (în regia lui David Schwartz) – ca să amintim doar câteva dintre momentele de excepţie care s-au derulat în Telciu, la sfârşitul lunii august.
Claudiu Lorand Maxim de la Asociaţia Reciproca – Mulţumesc pentru energia dement de bună și mulțumesc pentru invitația de a ține un atelier de teatru forum cu copii din sat! Ați născut un proiect cald și uimitor de lejer. La mulți ani Școala de Vară!
Gabriela Elena Herta, profesor la Şcoala Generală din Romuli - Oameni frumoși, la Telciu Summer Conferences. În această vară, la acest reușit eveniment, am cunoscut, printre atâtea nume demne de remarcat, pe cei a căror activitate o urmăream cu plăcere de ceva vreme: Vintilă Mihăilescu (în „Dilema Veche”), Călin Goina (la catedra de sociologie a UBB), Valer Cosma (inițiatorul evenimentului, de la prima ediție și până în prezent). Am cunoscut și oameni noi (precum Cristina Faludi sau Tudor Baciu). Acolo unde m-am simțit depășită de situație deoarece, din nefericire, nu stăpânesc engleza, am fost ajutată de băiatul meu și prietenul lui, Zoli, un alt tânăr minunat. M-am bucurat că și fiica mea mică s-a acomodat cu acest gen de evenimente și mă bucur că le gustă și le digeră... E o lume în care nu totul e întotdeauna comod, dar e o lume al naibii de frumoasă. Le mulțumesc, așadar, tuturor celor care m-au făcut să mă simt bine și mi-au acordat atenția lor.
Violeta Dobre, cursant la Şcoala de Vară: „...m-am tot gândit cum pot scrie despre acest eveniment şi am realizat că orice aş scrie, nu se poate compara cu experienţa de a fi acolo. (...) Cursurile au fost adevărate exerciţii pentru minte, ne-au provocat să realizăm conexiuni şi asocieri, iar vizionarea spectacolului de teatru şi a filmelor a fost inedită prin caracterul interactiv al discuţiilor ce au urmat după... Şcoala de vară de la Telciu a însemnat, pentru mine, să admir stelele în timp ce mă uit la filme alături de localnici, să aflu că cingeu înseamnă covoraşul pus deasupra farfuriei atârnate de perete... Drumul forestier de la poalele munţilor Ţibleş şi masa în aer liber de la „Tuşa”, unde am mâncat pită. Să întreb, în fiecare zi, pe vânzătoarea de la ghereta de îngheţată din centru: «Azi ce aromă ai?» (...) să ascult poveşti, sub cerul acoperit de stele. Să fii acolo, pur şi simplu. Dincolo de prezentările de la conferinţa despre ruralitate şi modernitate, ruralul se înţelege atunci când esti acolo când se întâmplă. Şcoala de vară de la Telciu a însemnat pentru mine să descopăr cum e să aduni oameni într-un loc sănătos şi să le oferi ocazia ca, dincolo de provocările intelectuale, să trăiască experienţe. (...) Oricâte poze ai face, orice ai scrie după – nu se compară cu ce a însemnat să fii acolo...”
Foto – Dan Gaftone, Alexandru Ungureanu @ Şcoala de Vară & Conferinţele de Vară de la Telciu