Ramuri şi bucăţi de lemn de răchită, alun, carpen şi nuc, elemente verticale cu dimensiuni şi forme personalizate prinse cu holşuruburi sau scoabe care amintesc de conexiunile neuronale - toate vor înfăţişa bistriţenilor o adevărată pădure sacră care va putea fi admirată, de mâine, la Galeria Arcade 24.
Joi, 29 septembrie, de la ora 18:00, la Galeria Arcade 24 va fi inaugurată expoziţia de sculptură intitulată „Sihla”, curatorul expoziţiei fiind criticul de artă Oliv Mircea.
Expune tânărul sculptor Ionel Mihai, laureat al premiului pentru sculptură „Grigore Bradea” / 2015 acordat de Asociaţia culturală „Grigore Bradea” şi Uniunea Artiştilor Plastici Bistriţa în parteneriat cu Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca.
Ionel Mihai explică faptul că Sihla nu reprezintă altceva decât o pădure deasă de arbori tineri, o pădure cu totul aparte şi plină de viaţă: „Limbajul folosit de mine este bazat pe sugestia naturii, de unde preiau elemente şi idei pentru a le reformula prin propria viziune. Poziţia verticală este frecventă în lucrările pe care le concep, datorită eleganţei şi acurateţii pe care o emană. Ataşamentul meu faţă de natură se datorează faptului că provin dintr-o zonă montană. Refugiul în inima pădurii mi-a adus întotdeauna linişte şi inspiraţie. Prin aceste experimente încerc să aduc în format sculptural o parte din acele sentimente trăite în mijlocul pădurilor, în compania arborilor. Prin experimentarea cu elementele vegetale şi prin asocierea dintre mineral şi vegetal, amorf şi viu, materie şi energie descopăr noi căi de abordare a lemnului, de exprimare cât mai liberă şi inedită. Pădurea pentru mine este un loc sacru...”, afirmă sculptorul Ionel Mihai.
Artistul foloseşte ramuri şi bucăţi de lemn de răchită, alun, carpen şi nuc pentru a crea seturi de elemente verticale cu dimensiuni şi forme personalizate, iar lucrările din crengi prinse cu holşuruburi sau scoabe amintesc de conexiunile neuronale – sugerând o legătură indestructibilă între elemente care formează împreună o structură rigidă, însă deschisă multiplelor interpretări.
Evenimentul expoziţional este organizat cu sprijinul Consiliului Local Bistriţa, al Primăriei Bistriţa, al Centrului Cultural Municipal şi al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.