Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  40 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Un coregraf din Moscova, la Bistriţa. Un altfel de dans, inteligență emoțională, improvizație, joacă, mișcare, creație...

11/09/2016 10:22:39 Ioana BRADEA  
Tineri din Bistriţa, Cluj şi chiar Braşov – de diferite vârste şi profesii – au participat zilele trecute la un workshop deosebit de interesant desfăşurat la Clubul Scenica din Bistriţa în care au descoperit că dansul este o uimitoare lecţie de viaţă. O permanentă negociere cu celălalt, a explicat Simona Baciu, iniţiatoarea cursului.

A fost foarte interesant, sunt mulţi tineri pe-aici, mă simt şi eu parcă mai tânără, în spirit, mi-a plăcut mult, am mai dansat, dar nu la modul profesionist. Am venit pentru că mi s-a părut interesantă ideea, eram curioasă de această tehnică nouă în dans. Este nevoie de flexibilitate, a fost o provocare deosebită...”, a povestit Edith Moisil pentru Bistriţeanul.ro.

Denisa Cosma, o altă tânără care a participat la cursurile intensive susţinute de Sasha Dodo a recunoscut că dansează de multă vreme, dar este prima oară când participă la un astfel de workshop: „E prima mea întâlnire cu Contact improvisation, mi se pare foarte interesant, dacă ar fi să definesc într-un cuvânt ce s-a întâmplat aici, acesta ar fi încredere. Am învăţat să am încredere în mine, în forţele mele şi astfel am reuşit să ridic singură un om de 70 de kilograme, bazându-mă doar pe centrul meu... E o tehnică nouă, e absolut minunat ce s-a întâmplat aici, mă bucur foarte mult că a ajuns şi în Bistriţa şi că Sasha ne-a deschis această poartă spre altceva în dans. E chiar un fel lecţie de viaţă în care ajungi să te cunoşti pe tine însăţi...”, a mai spus Denisa Cosma.

Două corpuri se întâlnesc, găsesc un punct comun de negociere şi încep să improvizeze, pe mai multe niveluri, în jurul acelui punct. Este vorba apoi de cum putem crea un corp nou împreună. Este o filosofie şi chiar o lecţie de viaţă...”, a povestit Simona Baciu pentru Bistriţeanul.ro, adăugând că la workshopul desfăşurat joi şi vineri la Scenica s-au înscris chiar şi tineri dansatori din Braşov şi Cluj-Napoca.

Totul a început la un festival de dans din Bucureşti, unde dansatoarea Simona Baciu, din Bistriţa, studentă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie l-a văzut pe coregraful rus Sasha Dodo din Moscova, au intrat în vorbă şi i-a povestit despre Transilvania şi Bistriţa – moment în care coregraful rus şi-a manifestat dorinţa de a ne vizita oraşul, dar şi de a susţine aici un workshop.

Este vorba despre mai mult decât o simplă mişcare corporală - este şi un nivel emoţional şi spiritual care se activează atunci când exersezi această tehnică, este o permanentă negociere, să găsim un plan comun de la care pornim, să-ţi asculţi mereu partenerul, să vezi ce-ţi poate oferi ca să ajungi tu mai departe şi să evoluezi – a mai explicat Simona Baciu.

Sasha Dodo a recunoscut că s-a simţit foarte bine la Bistriţa, pentru că orice întâlnire, orice experienţă îl modifică şi îl îmbogăţeşte, şi s-a arătat încântat de cei care au participat la workshopul de la Bistriţa. Acesta ar fi ultimul workshop pe care îl susţine, însă, pentru că, scriind şi versuri şi lucrând în acest moment la o carte – ar vrea să lase deoparte dansul, pentru o vreme, ca să se concentreze la scris.

Descoperită în anii 70, tehnica de dans contemporan numită contact improvisation se adresează celor interesați de descoperirea relației cu gravitația, cu echilibrul, cu ei înșiși, cu celălalt… Nu este necesară vechimea în dans, iar libertatea în gândire e singura condiție, pentru că, această experiență propune un altfel de dans, o formă inedită de inteligență corporală, care eliberează mișcarea și conduce într-o o nouă formă de comunicare non-verbală în care inteligența emoțională şi cea corporală se combină - rezultatul fiind autocunoașterea, conștientizarea corporală, eliberarea de tensiune, descoperirea celuilalt, improvizația, bucuria întâlnirii, joacă, mișcare, creație.

Mi se pare că cele mai bune opere de artă se întâmplă de la sine, fără nicio pregătire specială. Îmi place să mă mișc în această direcție, pentru a deschide ceea ce este deschis, pentru a vedea în cotidian o fină reprezentație. Și totul e legat de faptul că îmi place poezia, îmi place atunci când un răspuns este ambiguu, îmi place când viața este misterioasă, iar asta dă întregului o calitate deosebită...”, consideră Sasha Dodo care a studiat patru ani la Facultatea de Drept şi care, în ultimii șapte ani a organizat mai mult de douăzeci de festivaluri între care şi festivalul Laborator Art Continuum, dedicat realizării de clipuri video scurte, Solipsis, un laborator internațional pentru improvizație de dans și performance-uri, în Bulgaria sau Colegiul Internațional de Contact Improvisation și performance, în Ucraina.

Foto: Bistriteanul.ro & Scenica - Poarta spre arte

4171 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro