Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  53 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO: 200 de ani de la naşterea lui Andrei Mureşanu. Vasile Ernu, la Bistriţa: “Creierul trebuie curăţat din când în când..."

24/08/2016 10:05:41 Ioana BRADEA  
“Creierul trebuie curăţat din când în când, pentru o gândire fresh, iar asta se poate rezolva printr-o perspectivă contra, încercând să vezi lucrurile din poziţia celuilalt. Una se vede dinspre vânător spre vânat şi cu totul altceva se vede dinspre cel vânat...” a remarcat Vasile Ernu, la Bistriţa, invitat la Serile de la Casa Poetului.

Se împlinesc anul acesta 200 de ani de la naşterea lui Andrei Mureşanu, iar Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" sărbătoreşte evenimentul cu un adevărat maraton de recitaluri, lansări de carte, lecturi publice din creațiile scriitorilor bistrițeni, dezbateri şi recitaluri muzicale.

Programul a început luni seara, la Casa memorială Andrei Mureșanu din Bistriţa unde cea de-a V-a ediție a Serilor de la Casa Poetului, au debutat cu un scurt expozeu susţinut de dr Mircea Gelu Buta care a prezentat publicului volumul “Poetul Andrei Mureșanu în memoria contemporanilor”.

Mircea Gelu Buta a povestit publicului detalii interesante despre biografia lui Andrei Mureşanu, despre copilăria sa petrecută la Bistriţa, amintind şi de criticile sau entuziasmul cu care a fost primită poezia sa, fără să uite să puncteze că “Poate că meritele lui Andrei Mureşanu nu sunt atât literare, cât politice şi sociale, pentru felul în care a ştiut să cânte libertatea, rechemând zilele de glorie ale trecutului nostru, fapt care l-a făcut pe criticul Titu Maiorescu să exclame că Andrei Mureşanu a scris multe versuri, dar a făcut o singură poezie...”.

Mircea Gelu Buta a explicat şi cum a fost compusă melodia pentru poezia Un răsunet (“Deşteaptă-te române”), amintind şi despre monumentala lucrare care îl înfăţişează pe Andrei Mureşanu, sculptată de artistul Cornel Medrea şi dezvelită la Bistriţa în prezenţa episcopului Iuliu Hossu.

Invitatul de onoare al primei seri a fost Vasile Ernu, autorul volumului Sectanții. Mică trilogie a marginalilor” – scriitor născut în URSS şi unul dintre tinerii basarabeni care s-au bucurat în anii 90 de o bursă în România, unde a absolvit Facultatea de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi), absolvent al unui master în filozofie (la „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca), unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului Critic Atac.

Mintea noastră este formatată diferit pentru că am trăit un alt tip de spaţialitate – pentru noi distanţele se măsurau în zile, următoarea staţie era la 2, 3 zile distanţă, două ore durează să mergi până la vecinul tău, un asemenea fenomen schimbă raportul între lucruri...” a povestit Vasile Ernu, adăugând faptul că aceeaşi diferenţă de percepţie intervine şi când vine vorba de băşcălia sudică sau de lectura lui Caragiale...

Creierul trebuie curăţat din când în când, pentru o gândire fresh, iar asta se poate rezolva printr-o perspectivă contra, încercând să vezi lucrurile din poziţia celuilalt. Una se vede dinspre vânător spre vânat şi cu totul altceva se vede dinspre cel vânat...” a mai remarcat sriitorul, subliniind că în momentul de faţă este interesat de categoriile marginalizate ale societăţii.

Luni seară a fost lansat şi volumul “Cinematograful singurătăţii” de Eugen Barz iar baritonul Lucian Petrean a susţinut un emoţionant recital, seara încheindu-se cu un concert folk susţinut de Florin Săsărman.

Peste 40 de scriitori care vor citi din creațiile proprii, își vor lansa noile apariții editoriale și vor dezbate probleme legate de actul creației și condiția scriitorului în zilele noastre.

Astă-seară, la Casa Poetului vor susţine recitaluri Emil Dreptate, Laura Gherman, Mircea Măluţ, Alin Cordoş, Marilena Toxin, Ana Zegrean, Dorin Arsinte, Traian Parva Săsărman, Nazarica şi Dumitru Munteanu şi Ioan Cioba, urmând ca joi, 25 august, bistriţenii să-i asculte pe Vasile George Dâncu, Alexandru Uiuiu, Icu Crîciun, Iacob Naroş, Alexandra Sidor – care va destinde atmosfera cu un recital folk, Vasile Găurean, Veronica Ştir, Victor Ştir, Vasile V. Filip, Ştefan Veşcari şi David Dorian.

Pentru ultima seară a evenimentului, vineri, 26 august, este programată lansarea volumului scris de Aurel Rău (“Andrei Mureșanu în răsăriturile magicului”), dar şi recitaluri susţinute de Suzana Deac, Ovidiu Pojar, Maria Ujică, Valentin F. Radu, Ionela Silvia Mureşan, Olimpiu Nuşfelean, Mirela Orban, Iulia Paţiu, programul încheindu-se cu decernarea premiilor.

3205 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro