Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  17 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Nicolae Avram îşi lansează “Mamé” la Sibiu şi Braşov. Un roman şocant şi disperat, despre experienţa infernală din orfelinatul de la Beclean

02/10/2016 12:18:09 Ioana BRADEA  
Casele de Copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sunt - pentru copiii care au trăit acolo, printre care se numără şi Nicolae Avram - dincolo de orice imaginaţie. Nicolae Avram depăşeşte simpla descriere a atrocităţilor:

Cea mai recentă carte semnată de Nicolae Avram (Mamé) va fi lansată miercuri, 5 octombrie, de la ora 18:00, la Librăria Habitus (Piaţa Mică nr. 4) din Sibiu. Cartea a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, fiind disponibilă şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor sunt Teodora Coman, Rita Chirian, Radu Vancu şi Dragoş Varga.

Joi, 6 octombrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas Braşov (Piaţa Sfatului, nr. 16), Nicolae Avram va vorbi despre „Mamé” în cadrul CenaKLUb Tiuk!, invitatul special al întâlnirii fiind Cătălin Stanciu, iar moderator – Mihail Vakulovski.

Volumul va fi lansat şi la Bistriţa, în luna noiembrie. Mai multe detalii despre autorul născut la Năsăud care a copilărit la Beclean puteţi citi accesând linkurile de mai jos:

INTERVIU Nicolae Avram: : „Sunt un animal de noapte. Cruzimea e tema mea preferată. Nimic nu e mai frumos ca moartea. Ca bestialitatea…”

Scriitori bistrițeni în topul prestigioasei reviste România Literară

Brutalitatea şi violenţa orfelinatelor dinainte de '89 şi-au găsit culcuş în poezie, ieri seară, la Bistriţa

Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sunt încercări de netrecut pentru adulţi, însă în cazul copiilor, ele întrec orice imaginaţie. Nicolae Avram reuşeşte să depăşească simpla descriere a acestor atrocităţi şi, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simţit cei cărora li s-a furat atât de brutal inocenţa în orfelinate. Încărcată de un lirism negru, Mamé spune povestea şocantă a unui suflet chinuit – şi a câtor altora...

Mamé este de fapt un poem enorm şi halucinant, mai exact, abnorm – în sensul că încalcă absolut toate normele imaginabile. Nu doar pe cele ale pudibonderiei lingvistice, ci mai ales pe cele ţinute drept etice atît în colectivitatea parcului uman, cît şi în intimitate. E greu de găsit vreun tabu pe care imaginaţia înspăimîntătoare a lui Nicolae Avram să nu-l transgreseze în această relatare a experienţelor infernale ale orfelinilor aproape mitici, despre care se spunea că sînt antrenaţi pentru a deveni soldaţii personali cei mai devotaţi şi cei mai fanatici ai lui Nicolae Ceauşescu.” (Radu Vancu)

Unul dintre cele mai puternice şi mai de efect texte pe care le-am parcurs în ultima vreme. Mamé este un text disperat, scris cu sufletul la gură. O carte extraordinară, cu multe deschideri, cu multe oferte de interpretare. Este şi o carte despre comunism, cu posibile ieşiri către parabolic. Pedagogul ca imagine a micului dictator – iată un personaj care se ţine minte. E un poem în proză despre oroare. Dar şi despre salvare. Una dintre cărţile speciale, atipice, curajoase (e nevoie de un mare curaj estetic pentru a risca o asemenea formulă).” (Bogdan Creţu)

Nicolae Avram, născut pe 21 decembrie 1966, la Năsăud, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Casa de Copii din Beclean şi a debutat editorial cu volumul Cîntece de sinucigaş (cartea I) (2000, ediţia a II-a, 2008; volum distins la Concursul Naţional de poezie „George Coşbuc”, Bistriţa, 2000, cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut).

Alte volume publicate: Litanii pentru diavol (2006); Federeii (2010); All Death Jazz (2013; Premiul „Andrei Mureşanu” acordat de Societatea Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, 2014; Premiul „Octavian Goga” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj, 2014). Este îngrijitorul volumului postum de poezie al lui Aurel Onişor, Semnul la care te vei opri să bei apă (2013) şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

4925 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro