Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  19 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



COŞBUC... INEDIT. Oficial s-a născut pe 20 septembrie. Poetul, însă, declară cu totul altceva

20/09/2016 09:00:07 Ioana BRADEA  
Numele lui a fost pe buzele tuturor, în aceste zile, fiind omagiat şi celebrat în tot judeţul, la împlinirea a 150 de ani de la naştere. Dar surprize încă apar în legătură cu biografia lui Coşbuc. Într-o scrisoare descoperită recent, poetul le scrie părinţilor cum îşi va sărbători ziua de naştere. Care NU ar fi pe 20 septembrie, aşa cum se ştie:

Oficial, George Coşbuc s-a născut pe 20 septembrie 1866, în Hordou, dar într-o scrisoare adresată preotului Constantin Pop din Feldru, căsătorit cu sora lui, Angelina, poetul aminteşte, într-un Post Scriptum de sărbătoarea de Sfânta Marie, zi în care şi el îşi sărbătoreşte ziua sa de naştere:

Mâne e ziua sf. Marie şi eu împlinesc tocmai mâne 25 de ani. Mâne e şi ziua mamei. Deseară am să beu cu prietenii mei câteva pahare de bere în sănătatea mamei, iar mama să bea la Hordou un pahar de vin în sănătatea mea”.

Scrisoarea care pare să dateze din 1891, împreună cu o altă epistolă din 1906, adresată tatălui său, preotul Sebastian Coşbuc, au fost puse la dispoziţia autorului Robert Şerban (care le-a publicat în oradestiri.ro) de către o rudă a poetului – Adina Paraşcă, care le-a moştenit de la mama sa, profesoara Dora Tudoroniu Coşbuc, din Beregsău, strănepoata poetului.

Profesoara Tudoroniu Coşbuc a fost unul dintre cei zece copii care au trăit, ai preotului Vasile Coşbuc, fiul badei Leon, fratele mai mare al poetului, iar soţul ei, profesorul de Limba şi Literatura română, Ion Tudoroniu, citea scrisoarea din 1906 elevilor din Beregsău, când aceştia ajungeau cu lecţiile la opera poetului, pentru a-l face pe autorul „Cântecelor de vitejie” mai drag copiilor.

Epistola – cu totul specială prin umorul şi farmecul ei – povesteşte şi despre fiul poetului, Alexandru, şi a fost trimisă de poetul George Coşbuc cumnatului său, căruia i se adresează, savuros, cu apelativul „Părinte popo”:

Luni, 18 XII 1906

Părinte popo,

Sosit-ai acasă din Bucureşti, ori eşti încă tot pe drum printre Coldău şi Săsaru? Şi-ai găsit acasă toate prescurile pe număr? Şi doamna preuteasa, bine sănătoasă mulţămim D-Tale? Şi Sfinţia Ta – ei, dă-o dracului de sfinţie! – eşti sănătos şi vesel? Îmi pare bine.

Am cetit prin gazetă că la gara de la Copşa Mică ţi-ai fi pierdut ochelarii. Îmi pare rău. Şi că prin Sibiu ţi-ai fi pierdut capul (dar de asta mă mir, că omul nu poate pierde ce n-are), ţi-ai fi pierdut capul după o sălişteancă frumoasă. Astâmpără-te, popo, cu de-astea, că şade rău, că eşti bătrân! Ce Dumnezeu, Angelina n'are „parapleu” să ţi-l rupă de scăfârlie?

M-am apucat eu să vă scriu, căci Alexandru are acuma şi mai puţină vreme decât mine. Toata ziua e la şcoală, se scoală de la 6 ½ dimineaţa, căci l-am dat la liceul Lazăr şi noi stăm departe, mai mult de patru kilometri de la liceu. Merge şi vine cu tramvaiul electric, dar îi trebuie pe drum vreme multă, căci face pe zi de 4 ori acest drum, aproape 10 kilometri zilnic. E îmbrăcat în uniformă de cadet şi e cu puşcă pe umer.

Eu, multămesc de întrebare, sânt sănătos. Nevasta-mea aşişderea. Alexandru idem. Bucătăreasa tot aşa. De la Sf. Dumitru ne-am mutat în casa noastră – str. Labirint 133 – casă frumoasă, mare, mă rog, ca de boier sărac! Păcat că astăvară când aţi fost prin Bucureşti n'o aveam, ca să vă omenim ca pe nişte obraze subţiri ce sânteţi D. Voastră şi ca pe nişte feţe bisericeşti cari au s'ajungă în raiu de-a dreapta Sfântului Haralambie cel cu aripi de foc, care scaldă de şapte ori pe zi dracii în leşie. Dar ce n'a fost astă vară, o să fie la anul şi la mulţi ani, că nu e numai un câne scurt de coadă în lumea asta şi nici omul nu a jurat să vie numai o dată în viaţa lui prin Bucureşti ca Pahonie Mocodeanul din Hordou la Ierusalim.

O să mai veniţi să mai vedeţi „Cârjele” şi cinstita casă a Domnului, sfânt lăcas de închinăciune la Caru-cu-bere (oho, Constantine, ce frumuseţe de spumă!).

Acum, mai bine aş tăcea, dar uite că am fustei pe limbă şi mă leg şi eu de-o vorbă din scrisoarea ta cea din urmă. Prostul făgăduieşte şi nebunul trage nădejde. Adecă nebunul sânt eu şi prostul eşti tu (să nu ne-audă cineva, că te pomeneşti că ne crede!).

Te-ai legat să ne trimiţi – tu ori Angelina, că tot un drac sânteţi – un covor, da un c-o-v-o-r! bre turcule, nu puteai să te astâmperi, că acuma nevasta-mea, numai covoare vede, ba galbene, ba albastre, ba verzi. Mi-aţi înnebunit-o cu covorul vostru.

Prin Bucureşti e iarna straşnică, zăpada multă şi ger, dar mult soare şi multă veselie şi acum cu sărbătorile, că vin, începe frumuseţea oraşului cu nesfârşite iluminaţii, cu sgomot şi cântece şi câte comedii.

Iar vouă, fiilor, pace şi bună iubire între oameni. Să vă mâncaţi în pace călbasurile (aşa cred că se chiamă mâncarea aia, că eu de 20 de ani nici n-am mai văzut-o) şi să vă roadeţi cu câţi dinţi mai aveţi, costiţele de porc şi bucuraţi-vă şi veseliţi-vă cu veselia Domnului, petrecându-vă sărbătorile cu dragoste şi cu har dumnezeiesc. Ai strănutat? Să-ţi fie de bine! O să faci chef de seara cu Vartolomeiu a lui Filimon Gâjăilă de pe uliţa morii. Şi salutări de la noi,

George

FOTO – De la stânga spre dreapta: George Coșbuc, Elena Vaida-Voievod, dr. avocat Demetriu Ciuta (din Bistrița), Alex. Vaida-Voievod, I.L. Caragiale, într-o fotografie care a făcut istorie. Unii susţin că ar fi fost realizată în 1911 la Sîngeorz-Băi, alţii pe o terasă bucureşteană, cel mai aproape de adevăr fiind probabil cei care susţin că faimoşii scriitori ar fi fost surprinşi de fotograf în staţiunea Karlsbad (Cehia)

5048 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro