Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  49 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



UIMITOR: Un învăţător din Feldru l-a convins pe împăratul Austriei că grănicerii de pe Valea Someşului merită mai mult

27/08/2016 19:32:04 Ioana BRADEA  
Exact într-o asemenea frumoasă zi de 27 august – dar cu aproape 200 de ani în urmă – Franz Iosif, împăratul Austriei era silit să emită o rezoluţie care să rezolve delicata problemă a averilor grănicereşti. Cine l-a constrâns să facă un asemenea gest? Un modest dar foarte luminat învăţător din Feldru. Un caz aproape unic în istoria culturii române:

Impresionantul şi pe alocuri tragicul destin al învăţătorului Vasile Naşcu din Feldru a fost readus în atenţia publicului zilele trecute, la Feldru – acolo unde Primăria, Consiliul Local, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, reprezentanţii diasporei şi Fundaţia Ethnos (Revista Zestrea) coordonată de Alexandru Uiuiu au pus la cale o serie de evenimente culturale cu prilejul aniversării a 200 de ani de la naşterea învăţătorului Vasile Naşcu – una dintre cele mai fascinante personalităţi ale Văii Someşului.

Ne-am dorit în mod special să organizăm de Zilele Comunei Feldru şi un altfel de tip de manifestări decât cele tradiţionale, ne-am dorit să angrenăm comunitatea în acţiuni culturale, ştiinţifice, sportive şi de timp liber care să-i sporească şi calitatea vieţii. Tânăra solistă de muzică populară Anamaria Marti a avut mână liberă să pună la punct un spectacol folcloric intitulat “Cântece de cătănie” din care a făcut parte şi Domnica Dologa dar şi mulţi tineri foarte talentaţi din Feldru şi a ieşit un lucru absolut impresionant... S-a întâmplat şi o primă expoziţie de pictură realizată de Eugen Alupopanu şi am încercat, totodată, să evidenţiem şi personalitatea lui Vasile Naşcu dar şi rolul lui istoric în dezvoltarea comunei Feldru şi a întregii văi a Someşului...” a explicat Alexandru Uiuiu pentru Bistriţeanul.ro.

Vasile Naşcu s-a născut la Feldru, în 1816, într-o familie de ţărani grăniceri, a făcut primii ani de şcoală în satul natal, a urmat Şcoala superioară normală din Nsăud iar după serviciul militar de 5 ani a terminat cursurile pedagogice – în 1838 fiind numit învăţător în Feldru unde a predat până în 1850, când este transferat la Şcoala normală din Năsăud.

Ca învăţător a avut merite deosebite atât în activitatea de la clasă cât şi în obişnuirea elevilor cu activităţi practice precum creşterea pomilor fructiferi.

A depus o activitate deosebită pentru a lămuri situaţia locuitorilor de pe Valea Rodnei – adunând documente referitoare la drepturile de proprietate grănicerească iar ca membru al Comitetului scolastic a lucrat 10 ani pentru apărarea proprietăţilor grănicereşti şi a făcut posibil ca, din fondul de montur venit la dispoziţia grănicerilor să se ofere 4-5.000 de florini pentru tinerii care urmau diferite şcoli.

A luptat şi a obţinut recâştigarea dreptului de crâşmărit pentru 29 de comune (din care o parte mergea spre şcolile comunale) şi a drepturilor asupra unor munţi şi păduri, având un merit deosebit la deschiderea gimnaziului năsăudean, a contribuit la îmbunătăţirea salariilor învăţătorilor de la Şcoala normală, trivială şi de fete.

Cum a început totul

Pe când era învăţător la Feldru, aici a izbucnit o ceartă între localnici şi saşii din Jad (actualmente Livezile) pentru că saşii mutaseră semnele de hotar înspre malurile Someşului, încălcând din nou hotarul feldrihanilor.

Vasile Naşcu a fost cel care a întocmit atunci un protest în scris, pe care, în fruntea unei delegaţii de 17 ţărani, l-a prezentat la comandantul Regimentului de grăniceri, cerând să se facă dreptate.

La doar 24 de ani - a ajuns pe jos până la Viena

Cu acest protest a călătorit învăţătorul din Feldru de şase ori până la Viena – prima dintre călătorii realizată pe când învăţătorul avea doar 24 de ani, în 1840, iar ultima în 1867.

În 1860, împreună cu căpitanul George Lica din Sângeorz-Băi, căpitanul Ion Purcăilă din Bârgău şi cu Ioachim Mureşan, primul jurist român din ţinutul Năsăudului – Vasile Naşcu ajunge din nou la Viena cu un memoriu semnat de cei patru şi întocmit pe baza documentelor aduse de Naşcu “cu desagi” de la Viena, document care a fost înmânat monarhului pe 13 decembrie 1860.

Este meritul incontestabil al lui Vasile Naşcu care – rămas singur la Viena aproape un an de zile şi părăsit de prieteni – a stăruit cu multă încăpăţânare să-i convingă pe miniştri austrieci că cererile exprimate în petiţie sunt cât se poate de îndreptăţite. Aici a purtat discuţii aprinse cu primul ministru, arhiducele Rainer, cu ministrul de finanţe şi cu preşedintele Cancelariei Aulice Transilvane şi a ajuns, în cele din urmă chiar în faţa împăratului Franz Iosif.

În cele din urmă, împăratul s-a văzut silit să emită o rezoluţie pe 27 august 1861 care să rezolve problema averilor grănicereşti...

(va urma)

Sursa: Vasile Naşcu – 200 de ani de la naştere – Diaspora Feldrului îşi omagiază plaiurile natale, volum coordonat de Alexandru Uiuiu şi publicat la Editura Charmides în 2016.

FOTO: Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

7570 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro