Bistriteanul.ro - Află Primul - Sectiune - 001007 4
 Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  23 vizitatori online

CELE MAI CITITE STIRI

REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Reportaj


Cătina, „ginsengul românesc” care face minuni, se vinde la piaţă

31/08/2015 15:24:55 Andreea BOJOR  
 
Folosite în industria alimentară, cosmetică şi farmaceutică, fructele de cătină sunt un adevărat miracol pentru organism şi sunt folosite pentru multe produse mai ales că are multe proprietăţi antioxidante. Cine vrea să fie sănătos găseşte din belşug cătină în Piaţa Decebal, iar preţul nu este deloc mare.
citește tot articolul [ 0 comentarii

OAMENI din Bistriţa-Năsăud. Mihai Amariei: „Ăsta-i visul meu, să fiu actor în Bistriţa…” (VIDEO)

30/08/2015 11:21:09 Ioana BRADEA  
 
“În doi ani am jucat peste 500 de spectacole pentru copii în judeţ. În Bistriţa – maxim 50. Cei de la Inspectoratul Şcolar susţin că nu e voie cu spectacole de teatru în şcoli şi grădiniţe pentru că, zic ei, “cultura n-au decât să le-o facă părinţii în timpul lor liber, noi ne ocupăm de educaţie!”.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Încă o performanţă de excepţie pentru chitaristul bistriţean Alexandru Grecu!

24/08/2015 11:31:09 Ioana BRADEA  
 
Aseară s-a încheiat la Cluj-Napoca ce-a de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară Clasicaă "Transilvania International Guitar Festival" iar tânărul chitarist de la Liceul de muzică “Tudor Jarda” din Bistriţa a devenit dublu campion obţinând din nou două locuri 1 la două categorii diferite.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Nuntă ca-n povești! Cântăreața Alina Ceuca s-a măritat în costum popular, cu împletitură în două ape, ca acum un secol

21/08/2015 13:45:12 Bianca SARA  
 
Chiar în mijlocul săptămânii, cântăreața de muzică populară Alina Ceuca și-a unit destinele cu iubitul său, un tânăr din Maramureș. Tânăra a purtat un costum tradițional lucrat manual de către mama sa, meșter popular, dar și împletitură în două ape, coafură pe care o mai știu face puține femei de pe Valea Someșului.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Aventura Oanei Borș în taberele de refugiați din Iordania. Bistrițeanca a lăsat confortul țărilor europene pentru a-i ajuta pe cei fără țară

18/08/2015 09:14:49 Bianca SARA  
 
Oana Borș, o bistrițeancă de 27 de ani ne dă o lecție de curaj. Aceasta a lăsat confortul țărilor europene pentru a-i ajuta pe refugiații din Iordania. Scopul ei este să ajute femeile și copiii din taberele de refugiați sirieni și palestinieni fugiți din calea războiului.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Viața după Garda de Mediu. Fostul șef Max Pop s-a întors la șofat și îi merge bine!

16/08/2015 10:16:20 Bianca SARA  
 
În luna februarie, liberalul Maxim Pop a părăsit definitiv Garda de Mediu, instituție pe care a condus-o câțiva ani buni. Fără prea multe explicații, Max a susținut că vrea să se dedice afacerilor. Zis și făcut, Maxim Pop s-a întors la vechea sa meserie, cea de instructor auto, iar cifra de afaceri înregistrată de firma arată că îi merge.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Frumosul naște frumos. Cum i-a reunit și inspirat Colibița pe unii dintre cei mai importanți pictori ai țării

15/08/2015 12:51:43 Bianca SARA  
 
Membrii grupului artistic Prolog, cel mai longeviv din țară, funcționând deja de 3 de decenii, s-au întâlnit la marea de la munte din Bistrița-Năsăud. Picturile care au luat naștere în tabăra de creație ce se va încheia marți au fost expuse ad-hoc, chiar pe zidurile și gardul cabanei care i-a găzduit pe artiști.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Un bistrițean s-a ambiționat să reia producția faimosului Pinot Gris de Dumitra, ce cucerea Europa în 1930

14/08/2015 11:27:38 Claudia ANDRON  
 
Mai este Pinot Gris la Dumitra?! „Soiul nu a dispărut, au dispărut viile la Dumitra” – ne răspunde răspicat ing. Octavian Harșian, bistrițeanul care și-a propus să repună în valoare viticultura din zona Dumitrei, altădată celebră, acum istorie frumoasă. Anul acesta ar putea ieși prima sticlă de Pinot Gris de Dumitra. După zeci de ani...
citește tot articolul [ 0 comentarii

Cum se ospătau bistrițenii înstăriți în perioada medievală? Un set de farfurii şi o halbă de bere ascuns în pământ arată cât se mânca acum 300 de ani

24/07/2015 09:03:19 Bianca SARA  
 
Acum două zile, doi bistrițeni pasionați de detectare de metale au făcut o descoperire importantă în apropierea Bistriței. Georgiu Daniel și Florin Jauca au găsit un set de farfurii şi o halbă de bere, setul fiind ascuns la zeci de centimetri adâncime.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Spaniolul cu sufletul „uitat” în România și-a dus iubita la altar ca pe Valea Bârgăului

20/07/2015 09:20:26 Bianca SARA  
 
În Prundu Bârgăului a avut loc duminică o nuntă cum rar ți-e dat să vezi. Obiceiurile au fost respectate cu sfințenie, iar mirii au ales să-și unească destinele în straie populare, în ciuda căldurii ce-ți tăia răsuflarea. Mirele care și-a dus iubita la altar după obiceiurile de pe Valea Bârgăului nu este însă român, ci spaniol, un spaniol care are
citește tot articolul [ 1 comentarii

Via Maria Theresia, la un an de la inaugurare: panouri informative, mese și bănci mâzgălite și stâlpi folosiți pentru focul de grătare

16/07/2015 16:38:09 Bianca SARA  
 
Deși traseul Via Maria Theresia a fost inaugurat și amenajat abia de un an, cei care nu prea sunt prieteni cu natura au făcut deja ravagii. Potrivit Tășuleasa Social panourile informative, mesele și băncile au fost deja mâzgălite, iar stâlpii din lemn meniți să dirijeze turiștii au fost folosiți pentru focul de grătare.
citește tot articolul [ 3 comentarii

Ioan Scurtu, „minunea” din Rebra care a adus singura medie de 10 la BAC din ultimii 15 ani la INFOEL

08/07/2015 16:49:10 Bianca SARA  
 
Ioan Scurtu, un absolvent al Colegiului Național INFOEL, este singurul din județ care a reușit să obțină 10 pe linie la examenul de Bacalaureat din acest an. Absolventul, care provine din mediul rural și se trage dintr-o familie de muncitori, este singurul elev al Colegiului Tehnic INFOEL care a obținut media 10 la BAC în ultimii 15 ani.
citește tot articolul [ 6 comentarii

Izvoarele minerale de la Sîngeorz-Băi, cândva mândria oraşului, o resursă lăsată în paragină

08/07/2015 11:35:36 Andreea BOJOR  
 
Staţiunea Sîngeorz-Băi este cunoscută pentru izvoarele cu apă care vindecă anumite boli, în special cele de stomac. Cei care vin în oraşul staţiune pentru tratament sunt tot mai puţini, iar celebrele izvoare arată tot mai rău pentru că nu au mai fost modernizate de zeci de ani.
citește tot articolul [ 5 comentarii

O pasiune mare cât o casă. Un bărbat din Spermezeu şi-a vopsit întreaga gospodărie în culorile Stelei

05/07/2015 14:16:49 Bianca SARA  
 
Cu patimile omului nu te poţi pune! Florin Hognogiu un bărbat de 39 de ani din Spermezeu este dovada vie a acestui lucru. Bărbatul, microbist convins, și-a vopsit casa și întreaga gospodărie în culorile Stelei, spre încântarea vecinilor care se minunează zilnic de „haosul” coloristic.
citește tot articolul [ 13 comentarii

INTERVIU. Alexandru Grecu: “O lună este enorm de mult să nu pot repeta la chitară...”

05/07/2015 13:21:59 Ioana BRADEA  
 
Părinţii săi l-au dus la fotbal, la karate sau la dansuri de societate dar nimic din toate acestea nu l-au atras atât de mult precum chitara – care i s-a potrivit ca o mănuşă. Adevăratele sale performanţe şi cele aproape 50 de premii cucerite aveau să înceapă într-o şcoală auto de şoferi.
citește tot articolul [ 0 comentarii

VIDEO - Anton Tocaci, bistrițeanul care se dedică de un sfert de secol trenulețelor în miniatură

30/06/2015 09:32:20 Bianca SARA  
 
Doar de o vizită în biroul inginerului constructor Anton Tocaci ai nevoie pentru a rămâne iremediabil vrăjit de trenulețele electrice. Bistrițeanul le colecționează de un sfert de secol și nu și-ar vinde colecția, care a ajuns la aproape 200 de piese, pentru nimic în lume.
citește tot articolul [ 1 comentarii

Cum și-au pus amprenta asupra județului conții Bethlen, reprezentanții uneia dintre cele mai influente familii nobiliare din Transilvania

29/06/2015 09:24:17 Bianca SARA  
 
Una dintre cele mai influente familii nobiliare din Bistrița-Năsăud și din întreaga Transilvanie a fost Bethlen. Nobilii din această familie au deținut și administrat teritorii întinse, în județul nostru punându-și amprenta în special asupra orașului Beclean, care s-a dezvoltat economic datorită conților Bethlen.
citește tot articolul [ 3 comentarii

Cireşe din Rusia şi America, printre soiurile cultivate la Cireşoaia! VEZI cum a fost Festivalul Cireşelor din acest an

28/06/2015 16:54:15 Andreea BOJOR  
 
Cu o tradiţie ce ţine din 1893, Festvalul Cireşelor este prilejul prin care localnicii din Cireşoaia, comuna Braniştea, sărbătoreasc cireşele. Acolo nu exită familie care să nu aibă cireşi, iar comuna se poate mândri cu peste 50 de soiuri de cireşe delicioase, unele aduse chiar şi de peste mări şi ţări şi cultivate acum de ţărani.
citește tot articolul [ 3 comentarii

Din lanul de levănțică, familia Cerceja susține portul tradițional românesc

28/06/2015 13:15:29 Raluca NECHITI  
 
A înflorit lanul de levențică de la Bârgău! Minunatele plante au constituit și un decor inedit pentru ca de ziua ie, familia Cerceja, cea care a adus lavanda la poalele munților Bârgăului, să îmbrace de la mic la mare, tradiționala ie românescă și să se fotografieze în lanul frumos mirositor.
citește tot articolul [ 4 comentarii

La Festivalul Celtic se prepară esenţe cu care războinicii celţi se dădeau înainte de a merge la război

28/06/2015 12:23:12 Andreea BOJOR  
 
Cunoscuţi dret războinici barbari dar extrem de curajoşi, celţii erau un popor care credea foarte mult în puterea druizilor, a astronomilor, a preoţilor şi ghicitorior. Pentru a fi siguri că înving în luptă şi se întorc câştigători din războaie, celţii pregăteau esenţe din plante şi se dădeau cu ele înainte de a pune mâna pe armele de luptă.
citește tot articolul [ 2 comentarii

VIDEO EMOȚIONANT: Un tătic din Bistrița şi-a invitat fetiţa de patru ani la prima întâlnire...

10/06/2015 12:01:37 Andreea BOJOR  
 
Un bistrițean i-a făcut o surpriză imensă și memorabilă fiicei sale de patru anişori și a invitat-o la prima întâlnire! Cu un buchet frumos de flori s-a dus acasă, și-a luat prințesa și a scos-o la o întâlnire de neuitat. Au luat cina, s-au plimbat cu barca pe lac și toată experiența a fost surprinsă în imagini. VEZI filmulețul:
citește tot articolul [ 0 comentarii

Iosif a reușit să planteze primele semințe de cânepă! A făcut-o ca acum un secol, îmbrăcat în straie populare

19/05/2015 10:37:48 Bianca SARA  
 
După zeci de drumuri la instituții, printre care și DIICOT, Iosif Ciunterei, tânărul de 20 de ani care și-a pus în cap să cultive cânepă a reușit să planteze primele semințe. Nu a făcut-o oricum, ci îmbrăcat în straie populare, reconstituind obiceiul de acum un secol.
citește tot articolul [ 1 comentarii

Un bistrițean și-a pus în cap să refacă țesăturile folosite de bunicii noștri acum 100 de ani. DIICOT-ul e cu ochii pe el

04/05/2015 09:25:03 Bianca SARA  
 
La doar 20 de ani, un bistrițean din Feldru se încăpățânează să refacă drumul cânepii, chiar în curtea unui muzeu din județul Cluj. Cultura de cânepă de doar trei ari i-a atras deja atenția DIICOT-ului care după ce l-a controlat la sânge îl obligă să-și păzească plantația cu camere de supraveghere...
citește tot articolul [ 3 comentarii

Flavia Danciu, din Nepal: Când lumea urla, eu îi cântam băiețelului nostru! Nu ne întoarcem acasă! Am fi lași!

29/04/2015 14:47:13 Claudia ANDRON  
 
Cele 72 de ore critice au trecut, iar Flavia Danciu, bistrițeanca care a trăit cutremurul din Nepal alături de soțul și fiul ei, s-a reîntors în casa în care locuia. ”Suntem priviți ca "nebuni" că stăm în casă și ne încredem într-un Dumnezeu care ne poartă de grijă!” – spune Flavia. VEZI declarațiile tulburătoare pe care le face din Nepal
citește tot articolul [ 2 comentarii

EXCLUSIV: O familie de bistriţeni a trăit drama cutremurului din Nepal! VEZI mesajul lor:

26/04/2015 13:09:22 Andreea BOJOR  
 
Au scăpat din infern! Flavia Danciu, fosta noastră colegă de la Bistriţeanul.ro, este plecată împreună cu soţul şi copilul lor de un an şi câteva luni într-o în Nepal, iar ieri au trăit clipe de groază. Cutremurul în urma căruia au murit mii de oameni s-a simţit foarte tare şi în zona în care locuieşte Flavia cu familia.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Cât de bravi au fost grănicerii năsăudeni? Țăranii liberi aspriți de muncă l-au speriat până și pe Bonaparte

17/04/2015 09:31:03 Bianca SARA  
 
Legendele despre curajul și îndârjirea cu care luptau grănicerii năsăudeni sunt și acum prezente în mentalitatea colectivă, asta deși regimentul de graniță s-a desființat în 1851. Printre evenimentele care le-a garantat un loc în istorie năsăudenilor a fost și bătălia de la Arcole, în care l-au speriat și pe Napoleon Bonaparte.
citește tot articolul [ 2 comentarii

Cum arăta prima „miss” de pe meleagurile năsăudene. Anuța Berbecaru a cucerit juriul cu simplitatea, naturalețea și bucle ca la Paris

16/04/2015 16:35:03 Bianca SARA  
 
Primul concurs de miss ca la carte din România s-a desfășurat în anul 1929. Năsăudul a fost reprezentat de Anuța Berbecaru, o brunetă de 17 ani, care a impresionat cu simplitatea, naturalețea și buclele ample, inspirate din moda pariziană.
citește tot articolul [ 1 comentarii

Cine este austriaca din spatele Liliacului, vinul care ia naștere din struguri de Lechința

15/04/2015 10:22:28 Bianca SARA  
 
Discreți, austriecii din spatele brandului Liliac tac și fac. Puțini știu că afacerea bazată pe vinul care ia naștere cu ajutorul strugurilor de Lechința a fost pusă pe picioare de doi austrieci, tată și fiică.
citește tot articolul [ 1 comentarii

FOTO: Costumul popular, la modă de Paște! A strâns sute de Like-uri pe Facebook

14/04/2015 19:26:06 Claudia ANDRON  
 
Parcă niciodată bistrițenii n-au îmbrăcat în număr atât de mare, cu atâta bucurie și mândrie costumul popular ca și în aceste zile de Paște. Cea de-a doua zi de Paște a fost ziua în care, conform tradiției, bistrițenii și-au îmbrăcat costumele noi sau moștenite și au mers la biserică. Apoi au curs fotografiile și aprecierile pe Facebook:
citește tot articolul [ 5 comentarii

VIDEO - Povestea neposencei Medena Bota, una dintre ultimele bocitoare din județ care jelește morții cu versuri făcute pe loc

23/03/2015 09:19:14 Bianca SARA  
 
Deși este un obicei vechi de sute de ani împrumutat de la romani, bocitoarele sunt pe cale de dispariție în Bistrița-Năsăud. Pe una dintre cele mai originale bocitoare, care-și face versurile pe loc, chiar la capul mortului, am găsit-o la Nepos.
citește tot articolul [ 3 comentarii
Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro