Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  31 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Iosif a reușit să planteze primele semințe de cânepă! A făcut-o ca acum un secol, îmbrăcat în straie populare

19/05/2015 10:37:48 Bianca SARA  
După zeci de drumuri la instituții, printre care și DIICOT, Iosif Ciunterei, tânărul de 20 de ani care și-a pus în cap să cultive cânepă a reușit să planteze primele semințe. Nu a făcut-o oricum, ci îmbrăcat în straie populare, reconstituind obiceiul de acum un secol.

Weekendul aceasta minunea s-a produs la Muzeul Etnografic „Poarta de su` Feleac” de pe Valea Soporului din județul Cluj. Iosif Ciunterei, tânărul bistrițean care s-a luptat luni bune cu diverse instituții ale statului pentru a putea să cultive cânepă pe trei ari de teren situate chiar în curtea muzeului clujean, a reușit să pună în pământ primele semințe.

Bistrițeanul.ro a făcut cunoscută povestea lui Iosif aici: Un bistrițean și-a pus în cap să refacă țesăturile folosite de bunicii noștri acum 100 de ani. DIICOT-ul e cu ochii pe el

„Sincer, parcă nici acum nu îmi vine să cred că în sfârșit am reușit”, precizează cu emoție în glas Iosif.

Întreg demersul poartă numele „Drumul Cânepii”, așa că plantarea s-a făcut ca acum 100 de ani. Protagoniștii, printre care și etnologul de 20 de ani, au îmbrăcat straiele populare, semințele s-au „odihnit” în vase de lut, iar pământul a fost pregătit cu două sape.

La final terenul a fost „binecuvântat” cu apă sfințită, chiar de către soția directorului muzeului unde a luat naștere această plantație de cânepă. Plantarea cânepii seamănă cu cea a grâului și porumbului.

„Vrem să reconstituim, atât cât putem, fazele prin care trecea fibra de cânepă, de la recoltare, până ajungea să fie toarsă, țesută, albită și chiar îmbrăcată”, dezvăluia intențiile sale Iosif în urmă cu ceva timp.

Deși DIICOT-ul i-a recomandat tânărului să păzească permanent această cultură de preferabil cu ajutorul camerelor de supraveghere, această sarcină îi va reveni unui cățel, care a fost și el prezent la plantare.

Această reușită ce părea imposibilă în urmă cu doar câteva zile parcă i-a dat aripi lui Iosif, care își pune în cap să scoată cânepa de pe lista drogurilor, pentru a le ușura munca celor care sunt tentați să cultive așa ceva.

 

 

4660 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro