Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  60 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cât de bravi au fost grănicerii năsăudeni? Țăranii liberi aspriți de muncă l-au speriat până și pe Bonaparte

17/04/2015 09:31:03 Bianca SARA  
Legendele despre curajul și îndârjirea cu care luptau grănicerii năsăudeni sunt și acum prezente în mentalitatea colectivă, asta deși regimentul de graniță s-a desființat în 1851. Printre evenimentele care le-a garantat un loc în istorie năsăudenilor a fost și bătălia de la Arcole, în care l-au speriat și pe Napoleon Bonaparte.

Regimentul II grăniceri valahi de la Năsăud a fost o unitate militară organizată de armata austriacă din Transilvania în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Regimentul a fost înființat în 1762 în urma unui decret imperial emis de împărăteasa Austriei Maria Tereza. Acesta era format din țăranii liberi din zona Năsăudului, care aveau și obligații militare.

Bătălia care le-a asigurat un loc bine-meritat în istorie grănicerilor s-a desfășurat la Arcole în timpul războiului napoleonian între Austria și Franța, între anii 1796 și 1797.

La finalul anului 1795, singurii adversari ai Franței au rămas Anglia și Austria. Una dintre acțiunile pregătite de Franța viza Italia și era condusă de Napoleon Bonaparte, care pe atunci nici nu împlinise 30 de ani.

Singurul obstacol care stătea în calea celei mai mari victorii a lui Napoleon era podul de la Arcole, apărat de Batalionul II din Regimentul 2 de grăniceri năsăudeni. Potrivit istoricului Ioan Pop, străpungerea frontului în acest sector ar fi permis francezilor să atace armata austriacă din spate și s-o încercuiască.

„Generalii francezi asaltează podul, în fruntea semibrigăzilor, dar toate eforturile lor eșuează din cauza rezistenței dârze a grănicerilor români. (…) După o luptă de o violență neobișnuită, francezii au fost respinși, acoperind în grămezi cu trupurile lor podul și numai puțini reușiseră să scape din această ploaie de gloanțe”, spune istoricul Ioan Pop în Revista Bistriței.

Ajuns în fața grănicerilor năsăudeni, Napoleon Bonaparte, care era comandantul armatei franceze în acțiunile din Italia, ordonă un nou atac pentru cucerirea podului. Primul atac este respins de năsăudeni, lucru care-l înfurie peste măsură pe Bonaparte, care descalecă de pe cal și conduce chiar el grenadierii la asalt asupra podului.

Norul gros de fum de la armele de foc l-a salvat pe Napoleon

Ce s-a întâmplat la al doilea atac este demn de un film de comedie. Potrivit istoricului Gustav Amon Treuenfest, Napoleon a pornit cu drapelul în mână pe pod pentru a-și înflăcăra și încuraja oamenii. Grănicerii năsăudeni nu s-au clintit din loc și mai mult au creat panică printre inamici, care în învălmășeala creată au căzul în mlaștina din apropiere. Napoleon ar fi fost tras de un soldat din acea învălmășeală, căzând și el în mlaștină.

Norul gros de fum cauzat de armele de foc a fost cel care i-a salvat viața lui Napoleon. Dacă grănicerii îl observau pe pod, acesta era o victimă sigură a năsăudenilor.

Bonaparte a fost la un pas să fie luat prizonier de către năsăudeni, dacă nu îl scotea un soldat francez din mlaștină.
Preț de trei zile batalionul din inima Transilvaniei a respins atacurile francezilor. Apărarea acestui pod a fost plătită însă destul de scump, aproape 400 de soldați pierzându-și viața.

"Vitejia și eroismul acestui batalion în luptele de la Arcole au fost relevate chiar de către Napoleon, în informarea pe care o făcea către Directoratul Republicii, cu privire la desfășurarea luptelor din aceste zile. În această informare, Napoleon menționează faptul că numai rezistența acestui batalion l-a împiedicat de a încercui și nimici armata austriacă”, dezvăluie istoricul Ioan Pop.

Napoleon a cerut întăriri, însă până a ajuns brigada de rezervă localitatea Arcole este evacuată, iar podul este liber. Manevra lui Napoleon a fost citită de conducătorul austriecilor, care a evacuat rapid localitatea și podul și l-a lăsat pe francez cu ochii în soare.

Sursa foto: historyweb.fr

4014 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro