Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  16 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Spaniolul cu sufletul „uitat” în România și-a dus iubita la altar ca pe Valea Bârgăului

20/07/2015 09:20:26 Bianca SARA  
În Prundu Bârgăului a avut loc duminică o nuntă cum rar ți-e dat să vezi. Obiceiurile au fost respectate cu sfințenie, iar mirii au ales să-și unească destinele în straie populare, în ciuda căldurii ce-ți tăia răsuflarea. Mirele care și-a dus iubita la altar după obiceiurile de pe Valea Bârgăului nu este însă român, ci spaniol, un spaniol care are

Mai român decât românii, așa îl descriu bătrânii de pe Valea Bârgăului pe Agustin Montero, spaniolul care s-a îndrăgostit de România și mai ales de meleagurile bistrițene. Stă de vorbă cu bătrânii satului pentru a le afla povestea și obiceiurile locului, merge la bisericile românești și participă la muncile câmpului, mai ceva ca și țăranii români.

Spaniolul a ajuns prima dată în România în anul 2004, ispitit fiind de iubita sa de atunci de naționalitate română. Prima vizită l-a fascinat pur și simplu, determinându-l nu doar să revină în țara noastră an de an, ci și să ne învețe limba și chiar să își schimbe religia.

Fascinat de români, de cultura lor, dar și de bisericile din Bucovina, spaniolul a renunțat la catolicism pentru religia cea mai răspândită în România: ortodoxismul. A făcut acest pas și mânat de dorința de a face nuntă după tradițiile românești, cununat într-o biserică ortodoxă, de un preot ortodox.

Duminică, Agustin și-a dus la altar iubita, pe Mia Bruj, o româncuță din Prundu Bârgăului, stabilită de ceva vreme în Spania. Agustin și-a cunoscut mireasa în 2013, de Sfânta Marie, într-o biserică românească din Spania. Doi ani mai târziu a dus-o la altar în comuna sa natală, după obiceiuri străvechi, tot mai rar întâlnite la nunți.

Mirele, îmbrăcat în straie tradiționale și cu druștele la braț

Aproape niciun obicei nu a lipsit de la nunta pusă la cale de către spaniol. În ciuda căldurii toropitoare, atât mirele, cât și mireasa au fost îmbrăcați în staie populare și au pornit de acasă pe jos spre biserică.

Nu au lipsit de la brațul mirelui druștele, fete tinere apropiate mirilor, îmbrăcate în straie tradiționale și cu flori în păr care însoțește perechea spre biserică. Mireasa a fost și ea condusă de „cemători de mireasă” și de druște.

Alaiul a fost condus de stegari, care au venit cu căruța și au purtat steagul, potrivit obiceiului. Nu au lipsit nici lăutarii, care-i făceau pe nuntași să mai uite de gradele multe de afară. În straie tradiționale au fost îmbrăcați și cei patru nași, toți de naționalitate română, dar și mare parte din nuntași.

După cununia civilă și cea religioasă, distracția s-a mutat într-un restaurant din Prundu Bârgăului, continuând cu muzică românească și evident cu mâncare tradițională.

Echipa Bistrițeanul.ro le urează celor doi însurăței Casă de Piatră!


 

8521 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2023 Bistrițeanul.ro