Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  29 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Cum arăta prima „miss” de pe meleagurile năsăudene. Anuța Berbecaru a cucerit juriul cu simplitatea, naturalețea și bucle ca la Paris

16/04/2015 16:35:03 Bianca SARA  
Primul concurs de miss ca la carte din România s-a desfășurat în anul 1929. Năsăudul a fost reprezentat de Anuța Berbecaru, o brunetă de 17 ani, care a impresionat cu simplitatea, naturalețea și buclele ample, inspirate din moda pariziană.

Anul 1929 a fost anul de debut pentru primul concurs de miss din România. Concursul a fost organizat de o revistă foarte populară a vremii și a stârnit interesul a aproape 1000 de tinere din întreaga țară.

În urma unei selecții riguroase, au fost alese 72 de tinere, câte una pentru fiecare județ al Regatului României. Importanța acestui eveniment a fost scoasă în evidență și de juriu, format numai din personalități ale vremii.

Liviu Rebreanu, în juriul primului concurs de miss din România

Astfel, din juriu făcea parte ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, prințesa Alexandrina Cantacuzino, pictorul Jean Steriadi, director al muzeului Kalinderu, ministrul și prozatorul Nicolae Batzaria și scriitorul bistrițean Liviu Rebreanu.
Primul concurs de miss de pe meleaguri năsăudene s-a desfășurat în același an, finalista având posibilitatea să participe la București, la finala Miss România. Concursul s-a desfășurat în sala de festivități a prefecturii Năsăud.

La competiție s-au prezentat doar patru fete: Eva Massler, Anuța Berbecaru, Leontina Flămând și Margareta Balazs. Ziarele vremii au fost cu ochii pe cele patru concurente, dar și pe concursul în sine.

Miss Năsăud a impresionat cu naturalețe, simplitate și bucle ample ca la Paris

Câștigătoarea titlului „Miss Năsăud” a fost Anuța Berbecaru, o brunetă de 17 ani, despre care gazetarii de la „Săptămâna” scriau în 1929: „Albeața desăvârșită a feței a contrastat frumos cu haina neagră, simplă, cu care s-a prezentat în fața juriului. În timpul când s-a oprit în fața juriului, umerii obrajilor i s-au îmbujorat, fapt care a făcut-o și mai frumoasă. Juriului poate i-a plăcut și această timiditate copilărească, care a avut de rezultat o medie mai mare”.

Deși simplitatea și naturalețea au fost calitățile care au impresionat juriul și jurnaliștii vremii, primele fotografii cu câștigătoarele ne indică faptul că acestea nu ignorau tendințele modei, care au acaparat întreaga suflare feminină din România.

Dacă Eva Massler era clasică, optând pentru un coc, Margareta Balazs era tunsă bob, coafură foarte la modă în Europa anilor 1920. Coafura câștigătoarei Anuța Berbecaru se încadra în noul val parizian, care miza pe bucle ample.

Emanciparea femeii, care era vizibilă încă de atunci, se poate observa și în declarațiile tinerelor: „Când mă voiu prezenta în fața juriului din București nu voiu mai avea emoții. Sunt cea mai frumoasă din Năsăud, de ce n-aș avea curaj?”, le spunea imediat după concurs Anuța Berbecaru celor de la publicația „Săptămâna”.

 

 

4184 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro