Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  42 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Izvoarele minerale de la Sîngeorz-Băi, cândva mândria oraşului, o resursă lăsată în paragină

08/07/2015 11:35:36 Andreea BOJOR  
Staţiunea Sîngeorz-Băi este cunoscută pentru izvoarele cu apă care vindecă anumite boli, în special cele de stomac. Cei care vin în oraşul staţiune pentru tratament sunt tot mai puţini, iar celebrele izvoare arată tot mai rău pentru că nu au mai fost modernizate de zeci de ani.

Staţiunea balneară Sîngeorz-Băi se află în partea de sud a Munţilor Rodnei, la 56 de kilometri de Bistriţa. Este renumită pentru apele minerale tămăduitoare care vin din numeroasele izvoare descoperite în urmă cu sute de ani. Sîngeorz-Băi are statut de staţiune balneară încă de la începutul secolului al- XVII-lea, iar apele sale au efecte tămăduitoare precum au cele din staţiunile Vichy şi Karlovy Vary.

Tratamentele pe care le pot face pacienţii la Sîngeorz-Băi sunt băi calde cu ape minerale, aerosoli, electroterapie, hidroterapie, împachetări cu nămol, ginastică medicală, împachetări cu parafină caldă şi cure interne cu ape minerale.

Apele minerale de la Sîngeorz-Băi sunt recomendate pentru cei care au boli ape aparatului digestiv (gastrite, ulcer, constipaţie cronică), colicistite, colită, reumatism degenerativ, pancreatită cronică, obezitate, gută cu manifestări la nivelul articulaţiilor ori hepatită cronică.

Sîngeorz-Băi a fost atestată documentar ca localitate în anul 1241 şi chiar dacă proprietăţile apelor minerale au fost cunoscute încă din 1243, abia în anul 1770 staţiunea este recunoscută ca o locaţie unde apele fac minuni.

Proprietăţile medicale ale apelor minerale au atras turiştii încă din anul 1800, iar într-un registru ce datează din anul 1839 se raportează oficial primul număr de turişti: 500, care au fost cazaţi de localnici.

La început au existat doar cinci izvoare, iar în anul 1961 este descoperit cel de-al şaselea izvor, care primeşte denumirea de Hebe, transferată ulterior şi asupra Hotelului Balnear. Denumirea a fost aleasă după numele zeiţei tinereţii veşnice, Hebe, fiica lui Zeus, paharnica zeilor din Olimp. Prin acest nume se dorea punerea în relief a calităţilor apelor minerale: de vindecare şi revitalizare.

Din păcate, dacă în urmă cu câţiva zeci de ani sute de turişti vizitau anual oraşul staţiune şi se bucurau de efectele curative ale apelor de acolo, acum tot mai puţini turişti viziteaz Sîngeorz-Băi.

Izvoarele nu au mai fost modernizate de zeci de ani şi arată destul de rău. Tevile sunt ruginite, iar bucăţile de piatră sculpate în care curge apa au căpătat o culoare verde-maronie.

Atorităţile locale de acolo au angajat un om care să se ocupe de izvoare care are grijă să le cureţe şi să le întreţină cât de cât, astfel încât turiştii care vor să i-a apă de acolo să nu se ferească.

An de an Primăria Sîngeorz-Băi plăteşte o mulţime de bani pentru întreţinerea izvoarelor. De exemplu, numai pentru analize se cheltuie în fiecare an peste 10.000 de lei.

În judeţul nostru, ape pentru tratament se mai găsesc la staţiunea Figa de lângă Beclean şi la Sărata.

 

3095 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro