Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  26 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO: Costumul popular, la modă de Paște! A strâns sute de Like-uri pe Facebook

14/04/2015 19:26:06 Claudia ANDRON  
Parcă niciodată bistrițenii n-au îmbrăcat în număr atât de mare, cu atâta bucurie și mândrie costumul popular ca și în aceste zile de Paște. Cea de-a doua zi de Paște a fost ziua în care, conform tradiției, bistrițenii și-au îmbrăcat costumele noi sau moștenite și au mers la biserică. Apoi au curs fotografiile și aprecierile pe Facebook:

După ce zeci de ani a stat dosit în dulapuri, costumul popular începe să fie o ținută la modă în zilele de mare sărbătoare, de Crăciun și de Paște mai ales, iar numărul celor care-l îmbracă cu mândrie și bucurie crește spectaculos. Iar acest lucru se observă foarte bine și pe Facebook. Dacă înainte de Paște gospodinele au fost cele mai apreciate, a doua zi de Paște cele mai apreciate au fost fotografiile cu cei îmbrăcați în costume populare, conform tradiției. A doua zi de Paște era ziua în care oamenii veneau la biserică în straiele noi pregătite special pentru această sărbătoare, iar copiii, tot îmbrăcați în straie mergeau în ”pcez”, adică după ouă roșii pe la rude și pe la vecini.

Virginia Linul, care și-a susținut doctoratul pe tema tradițiilor din zona Năsăudului, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că a doua zi de Paște era cea mai importantă zi în ceea ce privește costumul popular: ”Peste iarnă, femeile coseau cămășile și poalele pentru costumul popular nou, iar a doua zi de Paște era ziua în care mergeau îmbrăcați cu costumele noi la biserică. Numai cămășile și poalele le făceau în casă, pânzăturile sau pieptarele le făceau meșterii. Cei mai buni, mai căutați meșteri, lucrau și până în seara Învierii să-și termine comenzile. Ba se obișnuia ca femeile care aveau la meșteri ceva în lucru să vină să le ajute în gospodărie, la mâncare sau la răsaduri în grădină, numai să le poată fi terminat lucrul de care aveu nevoie la costumul popular nou. De Paște, poate mai mult decât la Crăciun, era foarte important să ai cămașă nouă și cât mai mândră. Era o tradiție veche, dar m-am bucurat să văd că se reia acest obicei frumos ”.

Ieri și astăzi, pe Facebook au curs fotografiile cu bistrițenii îmbrăcați în costum popular, de la cei mai mici și până la bunici. Toți au primit sute de Like-uri, semn că cei din jur apreciază frumusețea costumelor, gestul lor și faptul că tradițiile merg mai departe.

Cum nu toți cititorii Bistrițeanul.ro au profile de Facebook, am făcut o selecție cu cele mai frumoase și apreciate fotografii și le-am pus aici, într-o galerie foto absolut încântătoare cu cei mai frumoși bistrițeni ai acestor zile.

Sursa foto: Facebook

5831 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro