Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  36 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO - Anton Tocaci, bistrițeanul care se dedică de un sfert de secol trenulețelor în miniatură

30/06/2015 09:32:20 Bianca SARA  
Doar de o vizită în biroul inginerului constructor Anton Tocaci ai nevoie pentru a rămâne iremediabil vrăjit de trenulețele electrice. Bistrițeanul le colecționează de un sfert de secol și nu și-ar vinde colecția, care a ajuns la aproape 200 de piese, pentru nimic în lume.

Anton Tocaci, un inginer constructor de 71 de ani, are unul dintre cele mai fascinante birouri din Bistrița. Casa lui de la marginea orașului adăpostește o colecție de aproape 200 de trenuri electrice de nici 15 centimetri fiecare, așezate cu grijă pe rafturi concepute special pentru ele și protejate cu vitrine de sticlă.

Aceasta este marea pasiunea a lui Anton Tocaci, bistrițeanul colecționând trenulețe electrice de o scală de 1 la 87, încă din anii `80. Trenulețe sunt funcționale și, mai mult, respectă cu fidelitate detaliile și piesele modelelor originale.

„Am văzut odată când am fost în străinătate câteva trenuleţe şi am început să colecţionez şi eu. Atunci nu se puteau comanda, mai mergeam eu în străinătate, îmi mai aduceau prietenii. Se găseau însă şi în România, în Bucureşti, la magazinul Victoria”, dezvăluie inginerul constructor.

Colecționarul ia la pas expozițiile din Germania de fiecare dată când are ocazia

An de an, colecționarul ia la pas expozițiile și magazinele de profil din Germania sau Austria, acestea fiind țări cu tradiție în acest domeniu. Tot de acolo se întoarce cu câte un teanc de cataloage cu ultimele modele de trenuri apărute. După ce le studiază cu atenție, activitate despre care spune că îl relaxează peste măsură, își alege modelele și cu notițele la purtător ia la pas expozițiile.

Din păcate, de cele mai multe ori, socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, astfel că, bistrițeanul nu ajunge niciodată să cumpere ceea ce stabilește de acasă, lăsându-se „furat” de câte un model care nu se afla pe lista sa de achiziții.

Cea mai veche piesă din colecția bistrițeanului a fost cumpărată în anii `75-80, iar cea mai rară este o locomotivă americană, achiziționată de puțin timp din Germania. Bistrițeanul a văzut-o la o expoziție din Germania însă nu a cumpărat-o din prima, a revenit după câteva zile și a luat-o, semn că microbul trenulețelor este puternic.

Biroul bistrițeanului adăpostește o mică avere, având în vedere faptul că o locomotivă sau un vagon pot fi achiziționate cu prețuri cuprinse între zeci de euro și chiar 1000 de euro. Despre costuri, bistrițeanul spune că „dacă stai să socotești, nu mai faci colecție”.

Trenurile, sensibile la praf și umezeală

Acest hobby are nevoie și de multă atenție nu doar de sume consistente de bani. Trenulețele sunt foarte sensibile la praf și umezeală, motiv pentru care, Anton Tocaci a conceput rafturi speciale protejate cu sticlă pentru ele. S-a inspirat tocmai din muzeele de profil din Europa, unde trenurile sunt protejate prin același sistem.

Doar operațiunea de curățare a trenurilor îi ia colecționarului câteva zile bune. Asta pentru că fiecare piesă trebuie luată cu atenție de pe raft, pusă în cutia sa, curățată mai apoi cu un pămătuf și cu soluții speciale și abia apoi pusă la locul său.
„Nu sunt pentru copii, chiar dacă par jucării, sunt pentru oameni pasionați, mai ales că bagi bani în ele”, completează Anton Tocaci.

Din fericire acesta are tot sprijinul soției sale, care-l ajută la curățenie și nu îl ceartă atunci când se îndură să dea sume însemnate pe câte un model nou apărut. Aceeași atitudine o are și fiul său Tony, care a crescut cu trenurile și cunoaște pe de rost întreaga colecție.

Microbul colecționării s-a transmis și la Tony, doar că acesta și-a îndreptat atenția asupra pieselor Lego și nu asupra trenurilor. Mai mult, Tony a participat cu o bază spațială compusă din 70.000 de piese de Lego la o expoziție de profil din Praga.

4234 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro