Dezvoltarea turismului de nișă, de tip etnografic, istoric, montan, de aventură și culinar în zona Năsăudului! Asta și-a propus administrația locală din comuna Romuli prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană depus în cadrul Grupului de Acțiune Locală Țara Năsăudului.
Autoritatea locală din comuna Romuli, județul Bistrița – Năsăud a finalizat și depus în decursul lunii noiembrie a acestui an, un proiect ce vizează valorificarea resurselor potențial generatoare de turism de la Romuli, mai puțin cunoscute și deloc folosite. Aceste resurse stau la baza creării a trei trasee turistice, construite pe povești locale, resurse naturale și promotori ai tradițiilor populare. Este vorba de Drumul Haiducilor, Drumul Verde și Drumul Meșteșugarilor, cu impact pentru tot teritoriul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Țara Năsăudului, construite pe elementele care conferă unicitate comunei Romuli și extinse la localitățile din această zonă.
Proiectul intitulat sugestiv “Turist în Țara Năsăudului” în valoare de 110.000 euro a fost inclus pe Măsura 2.2. - Punerea în valoare a resurselor şi atracţiilor turistice, culturale şi naturale, având o perioadă de derulare de șase luni.
„Dacă vom obține finanțarea pentru acest proiect, ne dorim ca plecând de la oportunitățile turistice locale ale comunei noastre, să se dezvolte turismul de nișă, de tip etnografic, istoric, montan, de aventură și culinar pe teritoriul grupului de acțiune locală Țara Năsăudului, astfel încât zona să devină vizibilă la nivel regional, național și internațional. Implicit va crește și nivelul de trai al populației din zonă prin practicarea activităților de tip non-agricol”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Romuli, Ioan Monița.
Realizarea proiectului “Turist în Țara Năsăudului” va însemna automat derularea unor programe locale de agrement precum: turism ecvestru - plimbări cu cai închiriați de la săteni, turism de agrement - plimbări cu sania sau caleașca, turism de aventură - program de escaladare a traseelor montane cu bicicleta, turism de vânătoare - concursuri cu specific la nivel local, regional, național sau chiar internațional. În acest sens, se vor achiziționa echipamente de agrement specifice zonei montane. Toate acestea vor fi făcute cunoscute prin intermediul centrelor de informare turistică existente sau în curs de realizare, dar și prin amplasarea de info-chioșcuri în fiecare localitate din cadrul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Țara Năsăudului.
Menționăm faptul că Grupul de Acțiune Locală Țara Năsăudului s-a format ca răspuns la necesitățile unei zone cu potențial de dezvoltare ridicat, însă nepus în valoare până în acest moment la nivel de microregiune. Situată în județul Bistrița - Năsăud, în zona de nord-est a Transilvaniei, această microregiune cuprinde 11 unități administrativ – teritoriale: comunele Romuli, Telciu, Coșbuc pe Valea Sălăuței; comunele Rebra și Parva pe Valea Rebrei; comunele Salva, Nimigea, Rebrișoara și Feldru pe Valea Someșului Mare, la care se adaugă comuna Dumitra și orașul Năsăud.
GAL Țara Năsăudului își propune ca microregiunea aferentă grupului sa devină o zonă de prosperitate comunitară, în care economia și societatea să se bazeze pe valori reale iar dezvoltarea să se realizeze pe baza voinței comunităților cu respectarea și valorificarea resurselor locale naturale și antropice.