Frumos oraș avem în acestă lună. Mii de luminițe de toate felurile, un Moș Crăciun cam adormit, dar la locul lui, nu una, ci două aranjamente cu scene de Crăciun. Era cât pe ce să zic că te-ai întrecut pe tine însuți, iubit oraș și că luna asta nu ai dat-o în bară (trec cu vederea circul cu fasolea și ciolanul), pentru că au mai păţit şi alţii.
Am ajuns însă la cele 30 de atât lăudate căsuțe care formau Târgul tradițional de Crăciun. Aici m-am blocat. Mare iubitoare de produse tradiționale, hand made și alte marafeturi, m-am tot plimbat de la o căsuță la alta, nedumerită și contrariată de ceea ce vedeam. Și vedeam, cam următoarele: globuri argintii, cojocele și căciului artificiale pe care am identificat niște etichete cu litere slavone, Moș Crăciun de ciocolată, pe care îl găsesc și la supermarket, băuturi carbo gazoase, jucării made in China, basmale made in - probabil - Turcia, că producție autohtonă sigur nu sunt.
Și, pierdută în acest „peisaj”, am reușit să descopăr și câteva căsuțe cu produse tradiţionale, sau cel puțin meșterite de cei care le vindeau. Am înțeles că a fost bătălie pe căsuțe, care s-au închiriat pe sume să zicem modice, dar întreb și eu: dacă tot s-a avut de unde să se aleagă, care a fost criteriul de selecție a participanților? De ce nu s-a optat pentru producători, indiferent ce produceau ei?
Acum nu vreau să par cunoscătoare într-ale târgurilor de acest fel, dar am mai văzut câteva pe ici pe colo. Și chiar dacă printre produsele locale și specifice se mai strecura și câte un intrus, la noi s-a cam întrecut măsura. Adică intruși par a fi cei care chiar au muncit să producă ceea ce au expus în căsuțe.
Și vă dau un exemplu: la căsuța numarul 15 am găsit-o pe Larisa Bancea, frântă de oboseală. Muncise toată luna să confecționeze cercei, mărgele, coronițe, ba chiar tricotase și un pulovăr cu mânuța ei. Și dacă dau impresia că-i fac reclamă, chiar asta fac. Pentru că merită. Din fericire nu e singura. Violeta Buta, meșter pupular și studentă la „Carol Davila”, ocupă și ea una dintre căsuțe. Specialistă în cizme croșetate (sunt o minunăție) și obiecte decorative din hârtie, anul acesta a inițiat în această artă și 13 studenți, colegii ei. Împreună au realizat obiecte specifice Sărbătorilor de Iarnă, pe care le-au expus la târg. Toți banii încasați din vânzarea acestora sunt destinați unor familii nevoiașe. De altfel, Violeta a participat și la împodobirea unuia din brăduții de Crăciun, ce vor fi vânduți la licitația organizată în scop caritabil.
Dragi bistrițeni, nu vă lăsați intimidați de „chicioșeniile” expuse la târg. Dacă insistați, puteți găsi lucruri interesante și autentice, care să îi bucure cu adevărat pe cei dragi. Și puteți face și o faptă bună, astfel ca în seara de Crăciun o rugăciune să vă fie destinată. Cât despre căsuțe, să sperăm la mai bine. Cică, la anu', sigur vor fi mai multe...
Cu drag,
LINA