Bistriteanul.ro - Află Primul - Sectiune - 001070 2
 Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  91 vizitatori online

CELE MAI CITITE STIRI

REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cultură


FOTO: Emoționantă întâlnire cu istoria, la Maieru

02/02/2018 08:42:32 Cristina MILEA  
 
„Cel care a condus delegația din Maieru la Alba-Iulia, pe 1 decembrie 1918, a fost Constantin Partene”, a povestit elevilor și profesorilor scriitorul Icu Crăciun, moderatorul unei emoționante întâlniri organizate de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. „Este o filă de istorie locală pe care elevii nu o regăsesc în manuale”...
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: Cum arătau bistrițenii acum 100 de ani. Imagini spectaculoase surprinse de un fotograf scoțian

30/01/2018 14:33:29 Ioana BRADEA  
 
Cât de frumoase erau femeile, câtă mândrie emanau bărbații pe aceste meleaguri, acum 100 de ani, ce spaime și gânduri exprimau privirile lor și cât de mult s-a schimbat figura localnicilor - se vede limpede într-o spectaculoasă expoziție a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Cele mai multe portrete sunt realizate de un fotograf scoțian, în 1931:
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: Dialoguri interculturale. Alterități. Ziua Culturii Maghiare, la Bistrița

26/01/2018 14:42:59  
 
„Miza acestor versuri, a acestor idei sau acestor gânduri este, de fapt, părăsirea condiției de muritor a omului și întoarcerea la condiția de nemuritor. Deocamdată, doar în poezie!” a sintetizat poetul Alexandru Cristian Miloș, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, gazda unui eveniment cultural dedicat „Zilei Culturii Maghiare”:
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Martorii tăcuţi ai tragediilor. Impresionantă expoziție documentară, la Muzeul Județean

24/01/2018 16:46:40 Ioana BRADEA  
 
„Trenul şi gara, martori tăcuţi ai tragediilor războiului, au fost prezente în viaţa tuturor combatanţilor din Primul Război Mondial. Au plecat pe front dintr-o gară, fără să ştie unde vor ajunge sau dacă se vor mai întoarce.” O impresionantă expoziție foto a fost inaugurată astăzi la Muzeul Județean.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Un mare noroc și un miracol. „La legi noi, om nou...”

24/01/2018 15:25:16 Ioana BRADEA  
 
„A fost un mare noroc și un miracol felul în care atunci au avut loc o serie de evenimente istorice care au contribuit esențial la realizarea Unirii Moldovei cu Țara Românească. Este, totodată, și un impuls pentru noi, contemporanii de azi, să ne regândim istoria...”, consideră Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: Andreea Rus, în căutarea fericirii

17/01/2018 17:06:13  
 
Fericirea trebuie să vină dinăuntru, din adâncul nostru pe care trebuie să-l sondăm cu toată sinceritatea, oricât de dureros ar fi. La Fericire nu poți ajunge decât trecând prin durere... Mergeți în zilele acestea la Casa Argintarului de pe strada Dornei și vedeți... cum stați cu Fericirea. Avem, aveți toți nevoie de ea!
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: Peste 100 de elevi de la CNAM au luat cu asalt mediateca!

17/01/2018 13:18:50 Cristina MILEA  
 
Peste 100 de elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița au participat, la Biblioteca Județeană, la un eveniment deosebit. Una dintre cele mai impresionante lucrări s-a dovedit a fi o carte „handmade”, de dimensiuni mari, realizată din carton și hârtie colorată sau albă, în interiorul căreia elevii și-au așezat gândurile...
citește tot articolul [ 0 comentarii

Performanță: Trei premii dintr-un foc pentru o instituție din Bistrița!

16/01/2018 09:19:45 Ioana BRADEA  
 
Anul a început perfect pentru o instituție din Bistrița care s-a ales cu trei premii foarte importante, decernate ieri, la București. „Este o performanță extraordinară, este cu atât mai onorant pentru noi cu cât am primit aceste premii tocmai de Ziua Culturii Naționale și ziua lui Eminescu”.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: Cel mai frumos mod de a sărbători o zi de naștere. La „Andrei Mureșanu”

15/01/2018 16:32:30 Ioana BRADEA  
 
S-au întrerupt cursurile astăzi, la ora 11:30, pentru elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu”. Nu pentru a protesta, nu pentru a depăna amintiri din vacanța de iarnă. S-a încercat un experiment care are loc și în Franța, într-o școală care, de asemenea, își întrerupe activitățile o dată pe lună, timp de o oră. Iată pentru ce:
citește tot articolul [ 0 comentarii

VIDEO: O librărie unică în țară, inaugurată vineri, la Bistrița

14/01/2018 10:26:35 Ioana BRADEA  
 
„Am verificat și nu am găsit așa ceva în altă parte, în țară nu există încă un oraș care să aibă o librărie proprie dedicată exclusiv creațiilor scriitorilor locali afiliați Societății Scriitorilor Conexiuni din Bistrița...!”, a precizat Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal, cu prilejul inaugurării unei noi librării la Bistrița.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO – Ambiție, tenacitate și muncă enormă. Omul care a reușit să facă foarte mult bine județului, salvându-ne...

12/01/2018 20:42:36 Ioana BRADEA  
 
„Este rețeta succesului! Cu 20-30 de ani în urmă, puțină lume ar fi putut să prevadă că ambiția unui om, cu toate sacrificiile și toate eforturile necesare, îl poate duce atât de departe... Un asemenea om face foarte mult bine județului Bistrița-Năsăud”. Mai mult, influențează viața starurilor la nivel național, și nu numai...
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO – Președintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova, la Bistrița: „Cred în Unire! Altă cale nu există”

12/01/2018 18:52:15  
 
Întâlnirile de la Biblioteca județeană, din Clubul cultural „Coșbook”, au devenit o constantă a vieții culturale bistrițene. Părintele Ioan Pintea, managerul instituției, cu întregul său colectiv, extrem de performant, reușește iarăși să surprindă prin consistența și seriozitatea fiecărei reuniuni. „Cred în Unire. Altă cale nu există...”
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Un gest extraordinar al celei mai vechi firme din Bistrița. „Este deja o tradiție”

11/01/2018 20:37:48 Ioana BRADEA  
 
Totul a început în 1896, când în Bistrița apărea o mică fabrică în care se produceau plăci ceramice. Proprietar era meșterul Walter Schuster, fabrica fiind achiziționată, în 1917 de familia Dr. Corneliu Biss care o transformă în societatea pe acțiuni „Fabrica de sobe și produse ceramice” – Teraplastul de azi care a făcut un gest extraordinar:
citește tot articolul [ 0 comentarii

Cea mai bună carte de poezie din 2017 vine din Bistrița!

09/01/2018 08:49:47 Ioana BRADEA  
 
Juriul Galei Tinerilor Scriitori a anunţat ieri câştigătorul premiului pentru cea mai bună carte de poezie publicată în 2017. Este vorba despre un poet din Bistrița care a publicat un volum la o editură din Bistrița, care își va primi distincția de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti.
citește tot articolul [ 0 comentarii

O poveste de succes din Telciu – nominalizată pentru contribuția ei în transformarea societății românești

08/01/2018 15:31:20 Ioana BRADEA  
 
Un proiect căruia puțini i-au dat șanse de reușită și care a început cu doar câțiva ani în urmă, la Telciu, a ajuns să concureze cu asociații din Cluj și București, renumite pentru experiența lor. Este vorba despre o gală care premiază organizațiile neguvernamentale pentru contribuția lor în transformarea societății românești.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Spasme, atrocități rostite în ritmul înnebunitor al distopiilor, filme absurde și triste...

07/01/2018 09:49:06 Ioana BRADEA  
 
„Doi grăsani, încorsetați în cămăși albe, au terminat de lipăit ciorba, au tocat cu maxilarele lor masive friptura, acum se scobesc între dinți. Doar ochii de viezure le umblă de colo-colo, cumva temători. Au uitat de burțile care li se răsfrâng peste nădragi. Sunt prea ocupați, se gândesc care sistem e mai bun: ABS-ul de la BMW sau de la Audi?”
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Zile de glorie. De când Bistrița era capitala culturii române...

04/01/2018 10:17:29 Ioana BRADEA  
 
Merită să ne amintim, măcar din când în când, zilele de glorie în care la Bistrița, într-o galerie din centru, reputatul Andrei Pleșu admitea că la Bistrița este capitala culturii românești, că aici se află adevărata academie a României: „Sigur că asta se întâmpla pentru câteva zile. Dar uneori te poți hrăni o viață întreagă din doar câteva zile...
citește tot articolul [ 0 comentarii

Concert extraordinar de Bobotează, la Palatul Culturii. Cât costă biletul

31/12/2017 09:21:33 Ioana BRADEA  
 
Conform tradiției, bistrițenii sunt invitați în seara de Bobotează la un concert extraordinar organizat după modelul celebrului Concert de anul nou din Viena. Până la Bobotează, însă, avem la dispoziție și un Revelion în stradă - alături de trupa 7 Pași, Mani Neumann & Alexa Dragu, îndrăgita Antonia și un spectaculos foc de artificii.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Micul bancher a cucerit Bistrița... O luxuriantă viață de familie, cu idealurile și aspirațiile noii generații

30/12/2017 09:47:46 Ioana BRADEA  
 
Sala s-a dovedit neîncăpătoare, mulți dintre cunoscuții și prietenii invitatului fiind nevoiți să asiste la eveniment în picioare. „Este măsura valorii sale de prozator adevărat... E o luxuriantă prezentare a vieții de familie, iar meritul deosebit al acestei cărți este că reușește să ne înfrumusețeze viața printr-o lectură deosebită.”
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Ies la iveală uimitoare comori ale județului nostru, dintr-o lume coborâtă parcă din Vechiul Testament...

29/12/2017 09:37:45 Ioana BRADEA  
 
Era o altă lume, o lume care mi se părea coborâtă din Vechiul Testament. Acolo trebuia să predea limba și literatura română și tot acolo a luat naștere o impresionantă carte care a presupus o muncă de 50 de ani, antrenând în sine aproape 300 de culegători și puțin sub 700 de informatori...
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Inedit concurs la Bistrița, câștigat de o elevă din Beclean. O fetiță a izbucnit în lacrimi, amintindu-și de pisica pierdută...

28/12/2017 08:48:25 Ioana BRADEA  
 
Au venit cu jucării de pluș, au desenat planșe uriașe, explicând personaje și aventuri, au cântat la o chitară de jucărie sau au realizat adevărate machete din carton și crengi de copaci. Una dintre fetițe a și izbucnit în lacrimi, amintindu-și de pisica dragă pe care a pierdut-o... Ineditul concurs a fost câștigat de o elevă din Beclean.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Prima fotografie din cetatea Bistriței – inclusă într-un proiect UNIC în România...!

20/12/2017 21:37:53 Ioana BRADEA  
 
O asociație din Bistrița a reușit să introducă prima fotografie realizată în cetatea Bistriței - într-un proiect unic în România! Este vorba despre un demers care pune în lumină o fascinantă istorie a fotografiei de la primii pași și până în momentul apariției camerei digitale. Ies la iveală imagini istorice ale urbei noastre:
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Se sărută, aaah, se sărută tinerii pe străzi, printre mașini, în săli de cinema, în autobuze, se sărută cu disperare...!

18/12/2017 10:37:31 Ioana BRADEA  
 
„Se sărută tinerii – pe străzi, în bistrouri, pe parapete, se sărută într-una, ca și cum ei înșiși n-ar fi decât niște terminații ale sărutului... Se sărută, aaah, se sărută tinerii pe străzi, printre mașini, în săli de cinematograf, în autobuze, se sărută cu disperare, violent, ca și cum la capătul sărutului nu ar urma decât moartea...”
citește tot articolul [ 0 comentarii

ADDENDA lecturii – La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine

16/12/2017 11:37:13  
 
Este un modest omagiu adus MS Regele Mihai I, azi, în ultima zi a călătoriei sale, ca trup, nu ca făptură, pe pământ. Prezentând această carte specială, scrisă corect și cu mult patos tineresc, interesantă și importantă pentru reconfigurarea corectă a personalității regale, nu facem decât să punem o cărămidă la edificiul Casei Regale a României.
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO: Amintiri despre „întâiul om de cultură al țării”. O carte extraordinară, semnată de o profesoară din Bistrița

15/12/2017 10:24:02  
 
Cât de mult a marcat-o personalitatea marelui om de cultură și profesor? A determinat-o să îmbrățișeze cariera didactică, să-și facă meseria cu rigurozitate științifică, abnegație, dăruire și eleganță, fără gălăgie, fără a aștepta te miri ce recompense... Fosta ei elevă, prof. Ioana Ardelean - un impresionant „laudatio” cu fraze întregi în latină!
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Au renunțat la instrucție și arme, de dragul unor colinde emoționante

14/12/2017 19:04:27 Ioana BRADEA  
 
Cei mai talentați militari ai Batalionului 812 Infanterie Bistrița au renunțat pentru o vreme la instrucție și arme, demonstrând că se pricep cu vârf și îndesat și să-și emoționeze spectatorii nu doar la parade militare - ci și pe scena Palatului Culturii.
citește tot articolul [ 0 comentarii

Scriitoarea Ioana Nicolaie din nou la... Sîngeorz- Băi. Și nu cu mâna goală...!

14/12/2017 09:11:12  
 
„Eram în clasa întâi, când am dat fuga la bibliotecă și am luat cu împrumut prima carte. În ea era vorba despre un pisoi care vede într-o dimineață că întreaga curte a devenit albă și, fericit că a plouat cu smântână și cu lapte, sare iute pe geam; afară însă... surpriză mare!”
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Biblioteca Județeană a primit micul autobus colorat la care visează de atâta vreme...!

13/12/2017 16:05:43 Ioana BRADEA  
 
„Foarte modest, părintele Pintea a cerut întâi o clădire, am fost de acord, pe urmă a mai cerut încă o clădire și am fost de acord, în primăvară a vrut un bibliobus, pentru ca fiecare cătun al județului să se bucure de cărți, a primit și bibliobusul, mi-a cerut și un scanner performant... Pentru anul viitor - o veste „proastă”, totuși...”
citește tot articolul [ 0 comentarii

VIDEO: Un decembrie MAGIC, la Bibliotecă! Bistrița are, de acum, o comoară inestimabilă

13/12/2017 09:46:26 Ioana BRADEA  
 
„Ne îmbogățim și încercăm să atragem nu doar cititori, ci și mari personalități, pentru a oferi un prestigiu cât mai mare bibliotecii noastre...”, a spus Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, anunțând inaugurarea sălii de donații Nicolae Manolescu. Toată luna decembrie, la bibliotecă au loc evenimente extraordinare:
citește tot articolul [ 0 comentarii

FOTO/VIDEO: Tenorul Ștefan Pop – „Din suflet, pentru suflet”!

12/12/2017 15:44:59  
 
După 18 ore de zbor cu avionul, de la Seul - unde a participat la un mare concert de operă - Ștefan Pop a ajuns noaptea târziu la Cluj-Napoca și i-a rugat pe artiștii Marius Sâmpelean și Sergiu Chirilă să-l însoțească la această seară de basm. A fost o seară „în familie”, iar publicul a cântat alături de artiști și i-a ovaționat minute în șir.
citește tot articolul [ 0 comentarii
Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro