Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  40 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO – Președintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova, la Bistrița: „Cred în Unire! Altă cale nu există”

12/01/2018 18:52:15  
Întâlnirile de la Biblioteca județeană, din Clubul cultural „Coșbook”, au devenit o constantă a vieții culturale bistrițene. Părintele Ioan Pintea, managerul instituției, cu întregul său colectiv, extrem de performant, reușește iarăși să surprindă prin consistența și seriozitatea fiecărei reuniuni. „Cred în Unire. Altă cale nu există...”

Întâlnirile de la Biblioteca județeană, din Clubul Cultural „Coșbook”, au devenit o constantă a vieții culturale bistrițene. Părintele Ioan Pintea, managerul instituției, cu întregul său colectiv, extrem de performant, reușește iarăși să surprindă prin consistența și seriozitatea fiecărei reuniuni.

Invitații săi de ieri au fost Gheorghe PRINI, directorul Editurii ȘTIINȚA din Chișinău și președinte al Uniunii Editorilor din Republica Moldova totodată și prof.dr. Mircea BERTEA, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, unul din cei 12 profesori emeriți din învățământul preuniversitar decorați pentru activitatea lor excepțională, de Președintele Klaus Iohannis.

Cei doi oameni de cultură, prieteni, se cunosc încă din perioada „dezghețului” relațiilor noastre cu Republica Moldova. Biblioteca noastră județeană, scriitorii și dascălii din județul nostru au contribuit activ la stabilirea unui flux continuu de schimburi culturale între cele două maluri ale Prutului.

Ba chiar mai mult, Biblioteca „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud a donat carte, logistică și documentația necesară pentru înființarea Bibliotecii „Liviu Rebreanu” din Chișinău. Din inițiativa Consiliului Județean Bistrița-Năsăud acțiunea va continua, cu fondarea altei biblioteci românești în 2018 și în localitatea Glodeni din Republica Moldova, tot ca donație, prin aportul bibliotecii noastre din Bistrița. Viitoarea „casă a cărților românești” va purta numele marelui nostru poet George Coșbuc.

Vizita celor doi invitați de marcă, la Bistrița nu e deloc întâmplătoare. Deschide seria acțiunilor consacrate Centenarului Marii Uniri. Editura ȘTIINȚA, sub patronajul Academiei Republicii Moldova, este cea mai mare „fabrică” de carte din Republica Moldova. A scos peste 840.000 de manuale școlare, mii de cărți științifice, de popularizare a științei și de beletristică.

Are două colecții prestigioase: „Moștenire” și „Câmpul de lectură”. În prima, se lucrează la operele lui Mihail Sadoveanu, s-au tipărit Dimitrie Cantemir, Ioan Buzdugan, Lucian Blaga și mulți alții. Peste 100 de scriitori de prestigiu, au fost popularizați prin colecția „Câmpul de lectură”, în condiții grafice și estetice demne de o mare editură europeană.

„Până acuma am tipărit peste 8.500 de titluri, într-un tiraj de peste 24.000.000 de exemplare. Deși este o instituție a Academiei de Științe, editura funcționează ca o societate comercială, noi comercializăm cărțile și din asta facem alte cărți, nu suntem instituție bugetară”, a mai spus Gheorghe Prini.

Dacă la începutul mileniului, literatura și, în general, cartea în limba română, era un modest 7% în Moldova de peste Prut – remarca prof.dr. Mircea BERTEA în prezentarea făcută lui Gheorghe Prini – azi, grație eforturilor sale, putem vorbi de peste 85% carte imprimată și virtuală, în limba română!

Adăugați și efortul bibliotecii noastre, alături de alte biblioteci din România, plus desele schimburi și întâlniri literare, culturale și veți avea o surprinzătoare și plăcută imagine de ansamblu, din perspectiva Unirii. Mai rețin doar două aspecte, pentru a nu vă plictisi: Primul, din speech-ul de prezentare al dlui Gheorghe Prini: „Cred în Unire. Altă cale nu există. Fiecare dintre noi trebuie să facem ceva!” Ca argument: va scoate din „tiparniță” și va lansa la Iași, în 23 ianuarie 2018, cu ocazia primei aniversări a anului, volumul original, inclusiv cu procesele verbale agrare (!), al „Unirii Basarabiei cu Patria Mumă”.

Al doilea, angajamentul managerului Ioan Pintea de a organiza la Bistrița o întâlnire de mare anvergură a celor mai importanți istorici din România, Republica Moldova, Bucovina etc. pentru a explica, în accepțiunea contemporaneității, acest eveniment de mare sărbătoare - Centenarului Marii Uniri. Va invita, de asemenea, 100 de poeți de prestigiu spre a vorbi și scrie pe tema Unirii.

Sala a fost plină de un public avizat și vă rog să mă credeți că a meritat. Momentele acestea de adevăr identitar trebuie nu să le învăluim în staniol, „că așa dă bine”, ci să le trăim așa cum le trăiesc acești adevărați oameni de cultură, invitații părintelui Ioan Pintea. Numai așa ne vom salva și apăra onoarea de stat unitar, independent și indivizibil – ROMÂNIA.

Mircea Seleușan-Bătrânu

Foto @ Mircea Seleușan-Bătrânu & Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița

1572 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro