Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  27 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



“Porcul somon”, Mangalița, crește într-o fermă din Dumitra! Îl puteți cumpăra sau puteți primi sfaturi prețioase despre cum să-l creșteți!

12/12/2017 12:56:05 Claudia ANDRON  
Dacă în viu carnea de porc de Mangalița este 12 lei (dacă-l cumpărați acum de la ferma din Dumitra), restaurantele din București cumpără de la fermierii din Transilvania și cu 40-50 lei kilogramul. La export, jambonul de Mangalița se vinde cu peste 80 de Euro pe kilogram. Cine-l crește câștigă bani frumoși și cine îl mănăncă - sănătate.

Transilvania era recunoscută cândva ca o zonă tradițională pentru creșterea porcului de Mangalița. După Revoluție însă, s-a renunțat la creșterea acestei rase. Între timp, fermierii maghiari, profitând și de finanțări europene, au ajuns să fie principalul exportator de jambon de mangalița, o delicatesă care se vinde cu peste 80 de Euro pe kilogram. În Maramureș, câțiva fermieri ambițioși s-au apucat de câțiva ani de creșterea acestei rase și deocamdată abia reușesc să facă față comenzilor venite de la restaurantele din București, unde vând kilogramul de carne cu 40-50 lei.

 

La câțiva kilometri de Bistrița este o mică fermă de porci de Mangalița, dar puțini sunt cei care știu de existența ei. Inginerul Octavian Harșian a declarat pentru Bistrițeanul.ro că a început să crească porci din această rasă acum cinci ani. A cumpărat inițial doi porci, pentru consumul propriu. I-a plăcut atât de mult carnea, îi știa calitățile, așa că a decis să dezvolte o fermă de porci din această rasă, părându-i-se importantă pentru sănătatea consumatorilor - mai ales. A ajuns deja la un efectiv de 70 de capete, din care au fost exemplare și de 300 de kilograme, și are de gând să mai crească numărul.

 

Porcii din rasa Mangalița au apărut în prima parte a secolului XIX, din combinarea a trei rase: două ungurești Bakonyi şi Szalontai cu mistreţul. La ferma Harșian din Dumitra cresc toate variaţiile sale – Mangaliţa cu burtă albă, Mangaliţa cu păr blond sau Mangaliţa roşcat. Nu este o rasă pretenţioasă la condiţiile de hrană şi adăpost, fiind rezistentă la boli şi condiţii climatice aspre. Este o rasă recomandată a fi crescută în ferme țărănești mici, chiar în gospodării ţărăneşti, chiar afară, la soare. Se hrănesc cu iarbă, ghindă, jir și doar cu câteva luni înainte de sacrificare sunt trecuţi şi pe cereale. Două aspecte i-au făcut însă pe țărani să renunțe la creșterea acestei rase. Nu este o rasă foarte spornică, trebuie crescuți mai mult timp până la sacrificare și, în plus, au cam 60-70% grăsime, spre deosebire de alte rase, unde raportul este inversat – grăsimea ajunge doar la 30-40%. De asemenea, scroafele fac mai puțini purcei, doar 6-7. 

 

Totuși, carnea de porc de Mangalița are calități dovedite științific și este chiar recomandată celor care au contraindicații medicale privind consumul de carne de porc, suferinzi de boli cardiovasculare de exemplu. Asta deoarece procentul de acizi graşi saturaţi din această carne ajunge la 70%, procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline, laptele de mamă sau somon. "Carnea acestei rase, de culoare mai închisă, este apreciată pentru aspectul său marmorat dat de grăsimea intramusculară, frăgezime şi suculenţă iar gustul, datorită nivelului redus de colesterol, aminteşte, mai degrabă, de carnea de mistreţ decât de cea a porcului din rasele europene, precum York, Landrace sau Marele Alb" - scriu cei de la agrointel.ro

 

„Aș recomanda cu drag celor care vor să facă investiții în agricultură să încerce să facă o fermă de porci din această rasă. Este rentabil. Și mi-ar plăcea ca peste un an sau doi să ne asociem mai mulți și să facem export, prețul e bun, cumpărători sunt, să avem ce să le oferim, deocamdată aici stăm prost. Ofer sfaturi din experiența mea de crescător din ultimii cinci ani și vă asigur că vor fi rezultate. Iar pentru consumatori este important să știe să aleagă și să consume această carne. Pentru sănătatea lor. Este o rasă uimitoare, mă mir că statul nu a avut până acum programe de susținere a creșterii acestei rase, așa cum au avut alte state. Este păcat. Beneficiile sunt și economice și pentru sănătatea consumatorului. Trebuie să mâncăm sănătos, din cele mai bune rase, din fermele noastre!” - a declarat ing. Octavian Harșian pentru Bistrițeanul.ro.

 

Pentru cei care vor să testeze la masa de Crăciun cârnații și bunătățile tradiționale din porc de Mangalița, ferma Harșian anunță că pune în vânzare câțiva porci din această rasă. Pot fi achiziționați la prețul de 12 lei/kg în viu. Relații puteți obține la tel. 0768531737 

 

Dacă la Bistrița Octavian Harșianu a decis să se implice în creșterea și promovarea acestei rase acum 5 ani, Ministerul Agriculturii s-a trezit abia recent că ar trebui făcut ceva. Astfel, ministrul Petre Daea a anunțat la sfârșitul lunii trecute că se lucrează la un program în care să se dea purcei gratuit fermierilor care vor să crească rasa Mangalița și Bazna, care ar trebui să-i vândă după aceea procesatorilor. Deocamdată, proiectul este în stadiu de avizare între ministere și rămâne de văzut când va începe implementarea lui.

 

Foto: agricultura-romania.ro

9434 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro