Procurorii bistrițeni au cerut judecătorilor ca tânărul Iacob Coc (cel care a furat o mașină și a lovit un pieton pe Bulevardul Decebal după care a fugit de la fața locului fiind oprit de polițiști cu un blocaj în trafic), să fie „internat nevoluntar” într-un spital de psihiatrie. Judecătorii au respins solicitarea!
Încă din luna ianuarie procurorii bistrițeni au cerut Judecătoriei Bistrița-Năsăud ca Iacob Coc să fie internat într-un spital psihiatric pentru o perioadă mai lungă de timp. Acesta a furat o mașină de pe Bulevardul Independenței, a pornit în viteză prin oraș, a lovit un bărbat pe trecerea de pietoni și abia după doi kilometri, polițiștii care au creat un blocaj, l-au putut opri. Detalii despre accident puteți citi AICI.
Polițiștii care au anchetat cazul au descoperit că acesta este în evidențele medicilor psihiatri, cu probleme de sănătate, așa că procurorul de caz a dispus ca acesta să fie internat în secția de Psihiatrie de pe str. Someșului din Bistrița pentru o evaluare de specialitate. Medicii care i-au făcut evaluarea psihiatrică au stabilit că acesta nu avea discernământ în momentul în care furat mașina. În aceste condiții, la cererea procurorului, Judecătoria Bistrița a dispus internarea provizorie a tânărului. Din 17 septembrie Iacob Coc se află internat, sub supraveghere medicală.
La începutul lunii ianuarie, procurorii au cerut Judecătoriei Bistrița internarea nevoluntară a acestuia pe o perioadă mai lungă de timp însă solicitarea a fost respinsă. Motivul?! Instanța nu este competentă să judece un astfel de caz. În sentința dată în urmă cu două săptămâni se arată că „respinge acţiunea având ca obiect „internare nevoluntară”, formulată de reclamantul P.J.B, în contradictoriu cu intimatul Coc Iacob ca fiind inadmisibilă. Cu drept de recurs, în termen de 3 zile de la pronunţarea hotărârii, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Bistriţa. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 6 martie 2015".
Până acum nu a fost înregistrat un recurs din partea parchetului legat de sentința dată de judecători și nici tânărul nu a fost externat. El se află în continuarea sub supraveghere medicală.
Schimările legislative însă nu sunt clare pentru toată lumea. Juriștii explică că în astfel de cazuri, decizia de internare nevoluntară a unui pacient nu mai este de competența instanței ci a medicilor psihiatri. O comisie ar trebui să reevalueze starea tânărului și apoi să decidă dacă acesta va fi internat într-un centrul de boli mintale pentru o durată mai mare de timp sau va fi externat.