Atâta liniște câtă e acum pe Bârgău n-a mai fost niciodată, ne transmit bârgăuanii cărora nu le vine să creadă ce efect de som liniștit le-a adus Radarul Pădurii. Nu tu căruțe în sus și în jos noaptea pe uliță, nu tu taf-uri... liniște deplină. Doar șmecherii pădurilor mai fac agitație: câte o bătălie, o reclamație..Să nu mai fure nimeni...
Viața de noapte pe Bârgău era foarte dinamică înainte de a fi implementat Radarul Pădurii. La ceas de seară și până în zorii zilei, căruțele, camioanele și jeep-urile circulau mai ceva ca ziua când vremurile erau vremuri și lemnul din pădure era al cui punea ochii pe el. Un bârgăuan fericit ne povestea zilele trecute că încearcă din răsputeri să se adapteze la noul program de noapte de pe Bârgău. Învățat să doarmă atâția ani pe scârțâit de căruțe și huruit de motoare pur și simplu nu se poate împăca cu atâta liniște noaptea. Se aud noaptea chiar și greierii în iarbă, iar așa ceva n-a trăit demult. Omul vroia să-i transmitem mulțumiri fostului ministru, Doina Pană, și inspectorului șef al ITRSV Cluj – Istrate Ștețco pentru programul implementat care a adus liniștea pe timp de noapte pe Bârgău.
Mai întrebând în stânga și în dreapta ce se întâmplă prin zonă după Radarul Pădurii am aflat că spiritele s-au încins între afaceriștii cu lemn ilegal, iar de la reclamații la poliție până la bătăi crunte n-a fost decât un pas. Despre un episod mai grav întâmplat recent Bistrițeanul.ro a scris (BISTRIŢA BÎRGĂULUI: O bătaie între mai mulţi bărbaţi s-a încheiat la secţia de Poliţie cu dosare penale), iar datele din știre indică clar că lemnul furat din pădure a fost motivul de la care a izbucnit scandalul. Reclamațiile se pare că nu se opresc, iar polițiștii și cei de la ITRSV au dosare pe bandă rulantă în cercetare.
Care e secretul care a făcut ca Radarul Pădurii să fie atât de eficient?! Hoților de lemn nu le-a păsat prea mult nici de poliție și nici de controale, nici înainte și nici după, dar marea problemă este că și dacă au furat lemn din pădure nu mai au cui să-l vândă. Marile firme plătesc scump dacă la vreun control le iese și un metru cub de lemn în plus. Bașca, toți cei care văd transporturi de lemn care li se par suspecte sună imediat la 112 și anunță transportul. Și uite așa, degeaba ai lemn dacă nu ai cum să-l transformi în bani. Iar de la lipsa banilor și nivelul de trai pierdut se nasc marile bătălii de pe Bârgău și reclamațiile între lemnari.