Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului României de astăzi se află un proiect de hotărâre pentru atestarea unor localități ca stațiuni turistice de interes național sau local. Pe listă se află, în sfârșit, și Colibița!
Colibița intră de astăzi, în sfârșit, după zeci de ani de așteptare, în rândul stațiunilor turistice de interes local. Eforturile autorităților locale și județene au fost într-un final răsplătite și Colibița se află inclusă în proiectul de hotărâre care va fi dezbătut în ședința de Guvern de astăzi, proiect prin care 12 localități vor fi atestate ca stațiuni turistice.
Deocamdată, Colibița se regăsește pe lista stațiunilor de interes local, alături de Baia de Fier, Boghiș, Moisei, Negrești-Oaș, Pojorâta, Sângeorgiu de Mureș, Băile Banffy, Băile Ocna Dej și Moinești Băi, însă ar avea șanse în viitorii ani să ajungă pe lista stațiunilor de interes național, astăzi pe această listă regăsindu-se localitatea Borsec și Sucevița.
Autoritățile județene au investit în ultimii ani în crearea tuturor facilităților pentru turiști, prin realizarea unui punct de prim ajutor, a unui punct farmaceutic, iar localnicii în realizarea unor spații de cazare și de luat masa. Deși mai avem încă mult de muncă, Colibița face astăzi primul pas spre a deveni stațiune.
Reamintim că studiile efectuate anul trecut de specialiști, la solicitarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au relevat faptul că, calitatea aerului de la Colibița este comparabilă cu cea din Alpi.
„În urma studiului de aer, realizat de o firmă de profil s-au obținut următoarele rezultate: Valoarea concentrației maxime de ozon măsurată în Colibița este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentrație asemănătoare de ozon în aer si un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Munții Alpi", declara președintele CJ, Radu Moldovan, anul trecut.