7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii, iar pentru anul 2016 activităţile de celebrare se vor desfăşura sub sloganul „Controlul Diabetului este în puterea ta!”. Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud derulează, cu acest prilej, o serie de activităţi în Bistriţa:
În acest context, Direcţiile de Sănătate Publică judeţene arondate CRSP CLUJ vor derula campania despre Diabetul Zaharat, promotorii campaniei fiind Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi CRSP Cluj, iar parteneri în realizarea campaniei - cabinetele de Medicină Şcolară şi Primaria Municipiului Bistrita.
Scopul campaniei este promovarea practicilor comportamentale sanogene în profilaxia şi controlul Diabetului Zaharat, mai precizează director adj. de Sănătate Publică, dr. Doina Petri.
Obiectivele campaniei sunt:
-
conştientizarea populaţiei despre incidenţa mare a diabetului, a complicaţiilor, povara socio-economică, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate;
-
conştientizarea populaţiei asupra rolului fiecăruia în promovarea şi păstrarea propriei sănătăţi;
-
declanşarea unor acţiuni specifice, eficiente şi sustenabile în abordarea diabetului.
Acestea vor include prevenirea şi diagnosticul bolii, tratamentul specific şi îngrijirile adiacente; lansarea primului Raport Global despre Diabetul Zaharat, care să susţină sisteme de sănătate mai puternice, care să asigure o profilaxie şi un control îmbunătăţite, pentru un management eficient al diabetului zaharat.
Activităţi derulate:
-
la Centrul de noapte şi Cazare pentru Persoanele fără Adăpost din str. Lupeni, determinări ale glicemiei, consiliere privind ajustarea stilului de viaţă.
-
Depistarea elementelor de alimentaţie sănătoasă din alimentaţia tradiţională şi promovarea de bune practici la nivelul şcolilor.
-
Informarea populaţiei prin canale media şi reţele informatice.
Cele mai recente date statistice de pe site-ul oficial al Federaţiei Internaţionale de Diabet, arată că în anul 2014 existau 386,66 milioane de pacienţi cu Diabet Zaharat în întreaga lume şi că numărul lor va creşte la 592 milioane în anul 2035.
Proporţia celor cu DZ de tip 2 este în creştere în majoritatea ţărilor, 77% dintre adulţii cu DZ trăind în ţările slab şi mediu dezvoltate.
Cei mai mulţi pacienţi cu DZ au între 40 şi 59 ani. 179 milioane cazuri de DZ sunt nediagnosticate, 4,9 milioane de diabetici au murit în 2014.
La fiecare 7 secunde, un om moare din cauza diabetului, iar în 2014 au fost cheltuite 612 miliarde de $ pentru îngrijirile medicale ale pacienţilor cu DZ.
79 000 copii au dezvoltat DZ de tip 1, în anul 2013, iar 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de DZ matern ( pre-existent sau din timpul sarcinii).
În România, în anul 2014 existau 1 530 250 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani cu diabet. Prevalenţa naţională a DZ este de 7.99 %, iar numărul de decese datorate diabetului la grupa de vârstă 20-79 de ani este de 17.285.
În ţara noastră cheltuielile anuale pentru un pacient cu Diabet Zaharat se ridică la 490 dolari, în timp ce în Norvegia se cheltuiesc 11.144 dolari / pacient diabetic/ an, iar în Elveţia 10 592 dolari / pacient diabetic/ an.
Incidenţa Diabetului Zaharat de tip 1 la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani este de 5,4 la 100.000.
Diabetul este o afecţiune cronică ce apare în contextul unei hipoproducţii pancreatice de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie.
Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia. Aceasta este asociată, pe termen lung cu afectarea anatomică şi funcţională a unor organe şi ţesuturi.
Mai multe informaţii şi detalii referitoare la acest subiect puteţi obţine AICI.