Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (22 martie), la Bistrița a avut loc astăzi o întrunire a Comitetului de Bazin Someş-Tisa, la care au participat atât membrii Comitetului de Bazin, dar şi factori decizionali din domeniul mediului, din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
În cadrul acestei şedinţe au fost abordate teme legate de Ziua Mondială a Apei, calendarul şi programul de lucru privind activităţile de participare a publicului în scopul realizării celui de al II-lea Plan de Management al spaţiului hidrografic Someş-Tisa şi a Planului de Management al Riscului la Inundaţii.
Totodată, s-a vorbit și despre Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Someş-Tisa. Acesta are ca obiective specifice: elaborarea hărţilor de hazard la inundaţii, elaborarea planului de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Someş-Tisa, îmbunătăţirea eficacităţii sistemului de apărare împotriva inundaţiilor şi modernizarea sistemelor de supraveghere, avertizare şi alarmare în perioada apelor mari generatoare de inundaţii, în bazinele hidrografice ale râurilor Someş, Tisa şi Crasna.
Hărţile de hazard constituie baza de plecare în realizarea de către Consiliile Judeţene a hărţilor de risc la inundaţii pe teritoriul administrativ, la care trebuie să se alinieze toate statele membre ale Uniunii Europene, în vederea stabilirii unui cadru pentru evaluarea şi gestionarea riscului la inundaţii, cu scopul reducerii pe cât posibil a consecinţelor negative.