Ca în fiecare an, pe 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură celebrează două evenimente de o importanţă deosebită: Ziua Mondială a Alimentaţiei şi aniversarea înfiinţării organizaţiei. Evenimentul a fost marcat şi la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, prin implicarea directă a elevilor de la seral.
S-au pus astfel în evidenţă importanţa folosirii produselor bio, precum şi păstrarea tradiţiilor româneşti. Ne-au onorat cu prezenţa, reprezentanţi ai Primăriei Bistriţa, ai Centrului “Europe Direct”, ai Direcţiei Pentru Sănătate Publică, etc.
Scopul Zilei Mondiale a Alimentaţiei, proclamată în 1979 este de a avertiza şi informa opinia publică asupra importanţei hranei, precum şi de a întări lupta împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei. Malnutriţia a devenit o problemă globală în ultimele decenii, afectând în special populaţia din ţările sub-dezvoltate. Îngrijorător este faptul că foamea şi malnutriţia ucid mai mulţi oameni decât cele mai de temut boli cauzate de virusul HIV, malaria şi tuberculoza la un loc.
Fiecare dintre noi ar trebui să încerce să menţină un stil de viaţă cât mai sănătos, spre exemplu, alegând produsele ecologice în locul celor pline de E-uri, promovând totodată produsele tradiţionale. Mâncarea pregatită în casă este mult mai sănătoasă şi mult mai gustoasă, la acest lucru contribuind pregătirea ei cu dragoste de către harnicele gospodine. Un gust aparte îl are gătitul la soba cu lemne, spre deosebire de gătitul la gaz. Acest lucru este adeseori greu de pus în practică datorită lipsei de timp, a stresului permanent în care trăim.
Cu toţii ar trebui să susţinem şi să promovăm produsele bio, în primul rând pentru a ne bucura de o sănăte de fier, şi în al doilea rând pentru a duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile româneşti.
“Alimentele să fie medicamentele voastre iar medicamentele voastre să fie alimentele voastre.” – Hipocrate
Liana Beudean, Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa