Alimentul, pe langa functia biologica pe care o indeplineste, are si o dimensiune culturala. Alimentul este un mediator al relatiilor inter-umane, care mentine coeziunea etniilor, la fel ca si limbajul.
Alimentatia si efectele sale metabolice influenteaza profund evolutia si starea de sanatate a organismului, astfel este indicat sa alegem produsele traditionale pentru a duce o viata sanatoasa.
La o saptamana dupa ce au fost marcate primele trei evenimente din calendarul ecologic a lunii octombrie, o noua activitate s-a desfasurat la Grupul Scolar Agricol Bistrita, avand ca tema Ziua Mondiala a Alimentatiei.
Cu aceasta ocazie au fost expuse prezentari powerpoint cu un scurt istoric al acestui eveniment si principalele clase alimentare alaturi de beneficiile acestora pentru organismul uman.
Ca invitat special la acest eveniment a fost d-na Muresan Monica din partea Centrului Europe Direct. A doua parte a activitatii a constat in expozitia alimetelor eco, reprezentate de perpate, semipreparate si conserve, realizate de elevii de la cursul seral, intr-un decor de toamna cu dovleci si aranjamente florale specifice.
In continuare pentru a va contura o imagine cat mai exacta a mesei noastre imbelsugate, va voi enumera cateva dintre preparate expuse: paine coapta pe frunza de varza, placinta taraneasca cu branza, cozonac copt in cuptor, sarmale cu pasat, prajitura cu branza de vaci, mamaliga in paturi, piftie facuta dupa reteta traditionala, must si fructe de toamna.
Bucatele alese au fost asezate pe fete de masa tesute in stil traditional, ca la bunica acasa. Scopul activitatii a fost promovarea produselor ecologice si a retelor traditionale.
Aceasta activitate a fost realizata cu sprijinul doamnei director Bela Simona si a profesorilor organizatori: Runcan Pop Maria, Moldovan Geta, Sigmirean Ioan, Mora Elena, Homei Licia, Lacatis Platon Carmen, Bunea Oana, Mathe Camelia, Moisil Edith si Man Daniela.
Prof. Runcan Pop Maria si Man Daniela