Confirmând faptul că poezia este o artă deschisă oamenilor, în fiecare an, la 21 martie este sărbătorită “Ziua internațională a poeziei”, recunoscându-se astfel faptul că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume își aduc în continuare o contribuție la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
La Bistrița, oraș marcat de prezența poeților în cetate, această sărbătoare a debutat la Casa Corpului Didactic, unde, la ora 10, în cadrul unei întâlniri cu bibliotecarii școlari din județ, cu o dezbatere despre condiția poeziei în actualitate, prezentarea revistei școlare „PreTexte” și o lectură publică făcută de poeții invitați.
La început au luat cuvântul bibliotecara Margareta Pop de la CCD și prof. Loredana Zbînca, directoarea instituției gazdă. În cadrul dezbaterii, pornind de la o întrebare retorică „Dar cine mai citește azi poeziei?”, reproducând un vers din poeta Ileana Mălăncioiu, poetul Olimpiu Nușfelean a glosat pe marginea rolului poeziei în viața noastră, moderând în continuare intervențiile participanților.
Prof. Ionela Nușfelean, împreună cu elevele Simina Bălan, Ioana Ilinca Moldovan şi Paula Suciu, de la Palatul Copiilor din Bistrița, au recitat câteva poezii, iar prof. Adrian Iliuță, de la Liceul Tehnologic din Lechința, a prezentat primul număr al revistei „PreTexte” a liceului („o fațetă culturală a Lechinței”), secondat fiind de elevele Roxana Deac, Denisa Mândrean, Cristina Ferenc, care au citit din creația proprie. Întâlnirea s-a încheiat cu lectura susținută de poeții Emil Dreptate, Victor Știr, Menuț Maximinian, Victoria Fătu Nalațiu și Ioan Borșa, invitații CCD.
În aceeași zi, la ora 15, la Palatul Copiilor din Bistrița a avut loc, sub semnul lui George Topârceanu, poetul anotimpurilor și în mod aparte al primăverii, un schimb cultural între membrii cercurilor de creație literară de la Clubul elevilor din Năsăud (coordonați de prof. Maria Gonda, inițiatoarea întâlnirii) și elevii de la cercul de profil de la instituția bistrițeană (coord. prof. Ionela Nușfelean).
La această interesantă manifestare, un adevărat experiment pentru elevi, au fost prezenți directorii celor două instituţii implicate – prof. Dorina Buia și prof. Sever Şuteu, părinţii unor elevi, ca și, desigur, numeroși elevi, care au dat dovadă de pentru dăruire şi expresivitate în interpretarea sau trăirea poeziilor lui Topârceanu.
Invitatul întâlnirii a fost poetul Olimpiu Nuşfelean, care a recitat din Topârceanu poezia „Cântec”, descifrându-i sensurile și referindu-se în cuvântul său şi la raportul dintre poet şi cititori, asociaţi cu o pădure de individualităţi (v. versul “Frumoasă eşti, pădurea mea,/ Şi singură ca mine...”).
La ora 18.00, la Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud (director Ioan Pintea) a fost vernisată o expoziție de fotografii cu Nichita Stănescu din colecția poetului și ziaristului băimărean Gheorghe Pârja, invitat al bibliotecii, care a conferențiat despre raportul lui Nichita cu Maramureșul, în special cu localitatea Desești, o gazdă permanentă a poeziei. Poeții prezenți au fost invitați să citească din creațiile lor.
Casa Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud