Ziua Imnului Național a fost sărbătorită în această dimineață în Bistrița, orașul imnului național, orașul care l-a dat României pe poetul Andrei Mureșanu.
Evenimentele s-au desfășurat în Piața Centrală, în fața statuii marelui poet, autorul imnului național al României.
La eveniment, alături de oficialități au participat și reprezentanții delegațiilor sosite anul acesta la a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor Nunta Zamfirei.
Pentru a marca ziua de 29 iulie, Ziua Imnului Național, Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud împreună cu Consiliul Județean, Primăria Municipiului Bistrița și Garnizoana Bistrița au organizat un ceremonial militar religios, dedicat special acestei zile.
Evenimentul început la ora 9:00, a debutat cu acordarea onorului militar după care s-a rostit o binecuvântare și o rugăciune.
Prefectul județului, Ioan Țintean și reprezentanta Arhivelor Naționale au oferit celor prezenți câteva detalii despre importanța acestei zile, iar la final, s-a intonat Imnul Național al României, Deșteaptă-te Române, al lui Andrei Mureșanu.
Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, nelipsită de la eveniment fiind cățelușa garnizoanei, Bobiţa.
Versurile imnului național aparțin lui Andrei Mureșanu, născut în 16 noiembrie 1816 la Bistrița, fiind un adevărat tribun al epocii marcate de revoluția de la 1848. De atunci, imnul a fost cântat cu fiecare ocazie, în momentele importante datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care-l poartă.
După revoluția din 1989 „Deșteaptă-te române!" a devenit imnul de stat al României, muzica fiind compusă de Anton Pann.