Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în fiecare an în data de 29 iulie, a fost marcată şi la Bistriţa, în prezenţa mai multor oficialităţi.
Manifestările au avut loc în faţa Primăriei şi a statuii lui Andrei Mureşanu, cel care a scris versurile imnului naţional, „Deşteaptă-te, române!”. Soldaţii din Garnizoana Bistriţa au defilat pe ritmurile fanfarei militare şi au salutat oficialităţile prezente. Un preot militar a ţinut o slujbă scurtă pentru binecuvântarea Imnului şi a poporului român
Primarul Ovidiu Creţu a vorbit câteva minute despre ce „Deşteaptă-te, Române!” şi despre faptul că Bistriţa este oraş al Imnului Naţional, datorită faptului că în oraşul nostru s-a născut Andrei Mureşanu, cel care a compus versurile acestei ode. Printre cei care au asistat la manifestări s-au numărat Dorin Popescu, vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, senatorul Ovidiu Dobra, precum şi diferiţi şefi de instituţii şi politicieni. Colonelul Ovidiu Uifăleanu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, a transmis salutul militarilor bistriţeni aflaţi în misiune în Afghanistan. La ceremonie au asistat şi mai multe grupuri de artişti participanţi la Festivalul „Nunta Zamfirei”.
Imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, „Deşteaptă-te, române!” a fost adoptat ca imn naţional al României, fiind legiferat prin Constituţia din 1991. Versurile actualului imn fac parte din poezie „Un răsunet”, scrisă de poetul bistriţean Andrei Mureşanu, iar muzica a fost cumpusă de Anton Pann.
„Deşteaptă-te, române!” este cel de al cincilea imn naţional al României. Primul a fost „Imnul regal român”, scris de Vasile Alecsandri şi cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. După cel de al doilea război mondial, „Imnul Regal” a fost înlocuit de mai multe ori, cu cântece alese de noua conducere comunistă a ţării, precum „Zdrobite cătuşe”, ,,Te slăvim, Românie!” şi „Trei culori”.