Tricolorul, purtat de unii români pe cele mai înalte culmi ale succesului datează, conform legendelor, încă de pe vremea lui Mihai Viteazul. Astăzi, drapelul național este cinstit și în județul nostru:
Ziua Drapelului Național, 26 iunie, este o zi dedicată tricolorului și semnificației acestuia. Cele trei culori care ne fac mândri sunt simbolul unității, al iubirii de neam și de patrie, iar mândria de a fi român este răspândită și peste hotare.
Deși a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, fiecare perioadă din istoria României punându-și amprenta asupra acestuia, tricolorului i-au fost păstrate cu sfințenie cele trei culori - roșu, galben și albastru.
Faptele de eroism sub drapelul României au fost numeroase de-a lungul veacurilor, fapt pentru care s-a decis ca ziua de 26 iunie să fie dedicată simbolisticii tricolorului.
Într-un comunicat remis presei, primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, a dorit să își exprime respectul față de tot ceea ce semnifică cele trei culori, dar și îndemnul ca fiecare dintre noi să respecte valorile pentru care strămoșii noștri au luptat sub drapel:
„Ziua de 26 iunie 2016 îmi oferă plăcutul prilej de a evoca importanța Drapelului Național sub al cărui stindard ne simțim mândri de strămoșii noștri, mândri că suntem români!
Drapelul românesc este simbolul libertății de la 1848 şi simbolul unității de la 1859. Același tricolor i-a însoţit pe soldații români care au adus independenţa României în anul 1877. Privirile tuturor românilor s-au îndreptat cu speranță spre drapel la Unirea din 1918.
Astăzi, îl vedem zi de zi pe instituțiile publice, dar drapelul nu este doar un decor oficial. El prinde suflet când e purtat, în primul rând, de militari, dar și în alte momente cheie din viețile noastre sau cele legate de destinul țării. Haideți să cinstim cu toții această zi a Drapelului Național, ziua simbolului unității noastre ca popor!", se arată în mesajul lui Mircea Romocea.