În timp ce bistriţenii se vor delecta pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, cu un spectacol de versuri susţinut de actori din Baia Mare şi şlagăre celebre interpretate de grupul de pop-opera Distinto – la Cluj va fi spectacolul „Ghinga", o adaptare scenică de Oana Hodade și Valeriu A. Cuc după „O întâlnire cu cititorii” de Dan Coman.
Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” vă invită vineri, 15 ianuarie, de la ora 17.00, la Sinagoga din Bistriţa pentru a marca împreună „Medalionul aniversar Mihai Eminescu” şi totodată Ziua Culturii Naţionale, celebrate şi în acest an printr-un spectacol extraordinar alături de actorii Teatrului „Ararat” din Baia Mare şi Grupul Pop-Opera „DISTINTO”.
Bistriţenii s-au mai întâlnit cu actorii Teatrului „Ararat” în noiembrie, la Festivalul Naţional de Teatru şi Literatură "Liviu Rebreanu", când au jucat un spectacol de Cornel Udrea – iar pe membrii grupului de pop-opera care s-au reunit în 2005 sub numele Distinto (tenorii Octavian Dobrotă, Marius Olteanu și Mihăiţă Radu) i-au ascultat pe 15 ianuarie, anul trecut, tot cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a Culturii.
Aşa că – pentru a mai schimba puţin din peisajul local – poate vor prefera să asiste tot vineri, de la ora 19.00, în Fabrica de Pensule din Cluj, la spectacolul GHINGA, produs de Asociația Reciproca în colaborare cu Fabrica de Pensule.
La insistențele unei învățătoare din comuna Ilva Mică (județul Bistrița-Năsăud), poetul Dan Coman acceptă să facă o vizită la școala din localitate pentru o întâlnire cu elevii clasei a cincea, cărora să le vorbească despre poezie.
Drumul din Bistrița până la Ilva cu o Dacie veche și primirea oaspetelui de către autorități, „așa cum se cuvine”, cu pâine, țuică și o masă îmbelșugată, amână considerabil momentul întâlnirii cu cei mici.
Ajuns într-un final în sala de clasă, poetul se află pus în fața unei surprize: o serbare organizată ca la carte în cinstea poeziei contemporane românești.
Nemulțumirea sătenilor crește odată cu uimirea poetului, ducând către un final care sfidează granițele realității. Este o relatare intimă, personală, din perspectiva poetului contemporan, despre întâlnirea poeziei de azi cu valorile și tradițiile neamului!
Adaptarea scenică este semnată de Oana Hodade și Valeriu A. Cuc după „O întâlnire cu cititorii” de Dan Coman, regia aparţine Valentinei Gabor, Letei Popescu şi Andradei Lazăr, iar din distribuţie fac parte actorii Doru Taloș, Cristina Bodnărescu, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alex Tatu, Boglarka Veligdan, Cristian Vincze, Alin Popan și copiii Vlad Morar, Maya Kovacs, Mayanna Bartalus, David Chiorean, Mira Naiba, Darie Naiba, Aprilia Pogăcean, Elize Guțan Florian, Ana Petriș, Patricia Șerbănescu, Petra Purja.
Muzica este semnată de Răzvan Krivach, scenografia – Brîndușa C. Bălan iar luminile – Attila Almási. Preţul unui bilet variază de la 10 la 20 de lei.