Cea mai importanta descoperire arheologica din Bistrita realizata in ultimii ani de arheologi ar putea ramane pentru totdeauna ascunsa ochilor bistritenilor pentru ca primaria vrea sa ridice acolo o cladire cu cabinete medicale pentru persoanele varstnice cazate in Caminul pentru batrani.
Proaspat renovata, cladirea in care functioneaza in prezent caminul pentru batrani din Bistrita are in curte o adevarata comoara istorica. Zidurile manastirii dominicane construite in Bistrita in secolul XIII au fost descoperite in toamna anului trecut de catre arheologii bistriteni.
Proiectul de modernizare a caminului pentru persoane varstnice din Bistrita de pe strada Dogarilor presupunea si construirea unei cladiri cu spatii medicale, cantina si alte utilitati in curtea interioara. Intrucat este bine cunoscut faptul ca in acea zona a existat incepand cu secolul XIII singura manastire dominicana din burg, pentru inceperea lucrarilor a fost nevoie de descarcare arheologica.
“Am gasit acolo, in curte, ziduri care faceau parte din ansamblul vechii manastiri dominicane. Intrucat aceste manastiri erau construite dupa un model standard ne putem da seama ca zidurile pe care le-am gasit faceau parte dintr-o cladire care adapostea sala de mese, bucataria si la etaj chilii”, explica arheologul Corneliu Gaiu de la Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud, cel care a supravegheat sapaturile de acolo.
In prezent curtea caminului pentru batrani pare a fi proaspat scapata dupa un bombardament. Desi s-au gasit aceste vestigii atat de importante, inca nu stie nimeni ce se va intampla in continuare cu ele. Nu a fost dus nici pamantul de acolo, curtea fiind ocupata in mare parte de niste mormane uriase de pamant scos din sapatura arheologica.
“Asteptam sa vedem ce raspuns ne dau specialistii care lucreaza acolo pentru a sti ce facem in continuare. Deocamdata nu putem face nimic pana nu ne dau ei variante, sa ne spuna daca trebuie sa le conservam sau nu”, spune Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita.
Corneliu Gaiu spune ca exista trei variante posibile in ceea ce priveste sapaturile din acea zona. “Se poate sa extindem sapaturile pentru a scoate la suprafata mai mult din vechile edificii, de asemenea exista solutia conservarii si transformarii intr-un parc arheologic a ceea ce am scos pana acum. O alta varianta ar fi construirea cladirii care era prevazuta in plan de la bun inceput”, spune arheologul bistritean.