Primăria Bistrița așteaptă de la experții muzeului județean indicații clare despre modul în care ar trebui procedat cu zidurile cetății descoperite recent în zona Casei Municipale de Cultură. În tot acest timp, cele din curtea căminului de bătrâni au "intrat în conservare": Sunt pline de gunoaie și buruieni!
În timpul lucrărilor efectuate în zona Casei Municipale de Cultură muncitorii care se ocupă de reabilitarea pasajelor au descoperit zidurile vechii cetăți a Bistriței.
În zonă se bănuiește că este inclusiv Poarta Broaștelor, o cale pietonală de acces în vechea cetate. Pentru acest obiectiv reprezentanții municipalității așteaptă din partea specialiștilor de la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud soluții, propuneri și idei de conservare a zonei sau, dacă se consideră că acestea nu sunt reprezentative, acordul pentru a fi îngropate.
În numeroase orașe din Europa, dar și din România, unde în timpul unor lucrări efectuate în centrele istorice ale orașelor au fost descoperite bucăți din zidurile vechilor cetăți, acestea au fost conservate, închise în sticlă pentru a putea fi văzute de turiști și păstrate în acest fel.
La Bistrița, în urmă cu mai bine de patru ani, constructorul căminului de bătrâni care a efectuat lucrări în curtea imobilului a descoperit mai multe bucăți din zidul cetății.
Acestea nu au fost acoperite și teoretic au rămas în conservare, practic sunt pline de sticle de plastic, iarbă și buruieni și înconjurate de mormane de pământ. Nicăieri nu există vreo pancartă sau vreun panou de informare a turiștilor care trec prin această zonă pentru a vedea aceste minunății arhitecturale, care sunt extrem de importante pentru istoria orașului.
Primele bucăți din vechea cetate a Bistriței, descoperite în zona centrală, sunt în apropierea Turnului Dogarilor.