Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Bistrița de luna aceasta se află un proiect de hotărâre privind trecerea în administrarea municipalității, pentru 15 ani, a zidului orașului, a Turnul Dogarilor și a unei clădire din Șirul Sugălete, proprietate a Bisericii Evanghelice. Primarul spune că va prelua și clădirea UAP.
Alte două dintre cele mai importante obiective turistice au o șansă nouă la reabilitare – zidul vechii cetăți a Bistriței și Turnul Dogarilor. Ele vor trece alături de o altă clădire din Șirul Sugălete în administrarea municipalității care va încerca să obțină fonduri europene pentru reabilitarea lor.
„Este clădirea situată mai jos de clădirea Uniunii Artiștilor Plastici. Aceasta o luăm în administrare, așa cum vom lua în administrare și clădirea UAP pentru că mai în jos de această clădire avem noi două clădiri în care vrem să investim. Una este integral a noastră, avem chiriași iar cealaltă este parțial circa 30 la sută a noastră, restul aparține unor proprietari și dorim ca acest segment din Sugălete să îl reabilităm pe fonduri europene prin programul 2014-2020" a explicat primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, într-o conferință de presă.
În expunerea de motive a proiectului se arată ca Șirul Sugălete, reprezintă un important monument istoric din municipiul Bistrița, considerat de interes național și care necesită lucrări urgente de reabilitare, la fel și Zidul Orașului și Turnul Dogarilor.
"În ultimii ani, Primăria municipiului Bistrița a promovat diverse proiecte cu fonduri nerambursabile, în vederea reabilitării unor imobile cu valoare istorică din municipiul Bistrița, astfel, datorită faptului că doar o parte din subansamblu este proprietatea publică a municipiului Bistrița, este necesară preluarea imobilelor proprietate privată, în administrarea Municipiului Bistrița, pentru ca proiectul să fie eligibil" explică municipalitatea.
Biserica Evanghelică, în calitate de proprietar, dă în administrarea municipalității, printr-un contract, un imobil situat în Piața Centrală numărul 23 compus dintr-o casă de piatră cu etaj și șase chilii în suprafață de 767 m². Scopul acestui contract, încheiat pe o perioadă de 15 ani, este restaurarea, reabilitarea și conservarea totală a bunurilor care fac obiectul acestuia și punerea lor în valoare inclusiv prin introducerea în circuitul turistic internațional. Administrarea se va realiza cu titlu gratuit.
Cât privește Zidul Orașului și Turnul Dogarilor, împreună cu terenul aferent în suprafață de 355 de metri, pătrați ambele obiective necesită lucrări urgente de reabilitare, fiind monumente istorice de interes național. Și acestea vor fi date municipalității tot pentru o perioadă de 15 ani, scopul fiind același - reabilitarea și introducerea într-un circuit turistic.
Ansamblul Sugălete este un complex de 13 clădiri care datează din secolul XV, și este una dintre cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania. Ansamblul este format din mai multe clădiri etajate, legate între ele prin intrări spațioase care formează o galerie cu 20 de bolți sprijinită pe 21 de pilaștri.
Casele, cu o arhitectură în stil gotic, ocupau încă din Evul Mediu zona cea mai importantă a orașului - a pieței centrale. Această zonă Bistriței a fost locuită în secolele XV-XVI de familiile bogate ale patricienilor locali și care se ocupau cu activități comerciale. Complexul Sugălete a fost refăcut în anul 1475 după un incendiu devastator care a distrus multe clădiri din centrul orașului.
Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, consideră că ansamblul Sugălete este, după Biserica Evanghelică, al doilea obiectiv de importanță deosebită pentru orașul nostru. Municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene pentru a reuși să reabiliteze bolțile ansamblului și o parte din clădirile de aici, care se află încă în domeniul public.
Anul acesta municipalitatea a alocat o sumă de 1.745.000 de lei pentru începerea lucărilor de proiectare pentru reabilitarea centrului isoric al orașului, o parte importantă fiind reabilitarea unor clădiri din șirul Sugălete.