Abia împlinise 15 ani când a sosit la Auschwitz, după ce 2 ani de zile a stat ascunsă, împreună cu familia într-o anexă secretă. Un telefon trădător avea s-o trimită pe tânăra scriitoare într-un lagăr de exterminare unde avea să moară în doar câteva luni. Dar Jurnalul ei a supravieţuit atrocităţilor naziste fiind citit azi de milioane de oameni.
Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” a inaugurat azi – în colaborare cu Asociaţia Tikvah din Oradea şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud – o tulburătoare expoziţie dedicată Annei Frank – tânăra devenită celebră după ce tatăl ei a publicat Jurnalul pe care aceasta l-a scris în timp ce se afla ascunsă cu familia într-o Anexă secretă, în încercarea disperată de a scăpa de lagărele naziste de exterminare, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La eveniment a fost prezent şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care i-a felicitat pe organizatori şi a amintit celor prezenţi că şi din Bistriţa au fost deportaţi spre Auschwitz peste 6.000 de evrei ai comunităţii din Bistriţa.
“Asemenea evenimente sunt necesare pentru că reprezintă un mesaj de neuitare şi un semnal de alarmă ca asemenea nenorociri să nu se mai repete” a spus Alexandru Pugna.
Şi Freddy Deac, reprezentantul comunităţii evreieşti din Bistriţa a remarcat cu tristeţe că dintre cei 6500 de evrei bistriţeni deportaţi – aproape 1.000 erau copii şi tineri sub 15 ani şi că niciunul dintre ei nu a supravieţuit ororilor naziste.
Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” a recunoscut, la rândul său, că acest moment tragic al istoriei a marcat fundamental discursul politic, cultural şi teologic al epocii: “Mari gânditori evrei s-au raportat cu totul altfel la Dumnezeu, după ce atrocităţile petrecute la Auschwitz au fost descoperite lumii întregi iar Jurnalul Annei Frank rămâne o carte zguduitoare nu doar pentru sinceritatea ei ci şi pentru faptul că reprezintă un document istoric… La Biblioteca Judeţeană există 10 exemplare din Jurnalul Annei Frank, toate sunt ferfeniţă – semn că au fost citite şi răscitite, motiv pentru care, înainte de inaugurarea acestei expoziţii am şi comandat alte 10 exemplare noi” a mai spus Ioan Pintea.
La inaugurare a luat cuvântul şi Emilia Tesler, reprezentantul Asociaţiei Tikvah din Oradea care s-a ocupat de expoziţia internaţională “Anne Frank – O istorie pentru prezent” în România.
Emilia Tesler a remarcat că a fondat această asociaţie tocmai în cinstea mamei sale – una dintre supravieţuitoarele lagărului de la Auschwitz şi că expoziţia dedicată Annei Frank reprezintă un mesaj esenţial pentru fiecare tânăr al zilelor noastre: “Să fim atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, să înţelegem pericolul prejudecăţilor, al gândirii stereotipe şi al discriminării. Să nu rămânem spectatori pasivi când drepturi şi libertăţi fundamentale ale altora sunt încălcate... Indiferenţa este uneori mai dureroasă şi mai periculoasă decât o faptă rea…”
Expoziţia este însoţită de filmul documentar ”The Short Life of Anne Frank” care va putea fi revăzut, pe toată durata expoziţiei, pentru grupurile de elevi interesaţi.