Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  146 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Zguduitor cum pot fi oamenii transformaţi într-un număr! Din 1.000 de copii bistriţeni, deportaţi la Auschwitz, niciunul n-a supravieţuit (VIDEO)

21/04/2015 15:24:38 Ioana BRADEA  
Abia împlinise 15 ani când a sosit la Auschwitz, după ce 2 ani de zile a stat ascunsă, împreună cu familia într-o anexă secretă. Un telefon trădător avea s-o trimită pe tânăra scriitoare într-un lagăr de exterminare unde avea să moară în doar câteva luni. Dar Jurnalul ei a supravieţuit atrocităţilor naziste fiind citit azi de milioane de oameni.

Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” a inaugurat azi – în colaborare cu Asociaţia Tikvah din Oradea şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud – o tulburătoare expoziţie dedicată Annei Frank – tânăra devenită celebră după ce tatăl ei a publicat Jurnalul pe care aceasta l-a scris în timp ce se afla ascunsă cu familia într-o Anexă secretă, în încercarea disperată de a scăpa de lagărele naziste de exterminare, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La eveniment a fost prezent şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care i-a felicitat pe organizatori şi a amintit celor prezenţi că şi din Bistriţa au fost deportaţi spre Auschwitz peste 6.000 de evrei ai comunităţii din Bistriţa.

Asemenea evenimente sunt necesare pentru că reprezintă un mesaj de neuitare şi un semnal de alarmă ca asemenea nenorociri să nu se mai repete” a spus Alexandru Pugna.

Şi Freddy Deac, reprezentantul comunităţii evreieşti din Bistriţa a remarcat cu tristeţe că dintre cei 6500 de evrei bistriţeni deportaţi – aproape 1.000 erau copii şi tineri sub 15 ani şi că niciunul dintre ei nu a supravieţuit ororilor naziste.

Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” a recunoscut, la rândul său, că acest moment tragic al istoriei a marcat fundamental discursul politic, cultural şi teologic al epocii: “Mari gânditori evrei s-au raportat cu totul altfel la Dumnezeu, după ce atrocităţile petrecute la Auschwitz au fost descoperite lumii întregi iar Jurnalul Annei Frank rămâne o carte zguduitoare nu doar pentru sinceritatea ei ci şi pentru faptul că reprezintă un document istoric… La Biblioteca Judeţeană există 10 exemplare din Jurnalul Annei Frank, toate sunt ferfeniţă – semn că au fost citite şi răscitite, motiv pentru care, înainte de inaugurarea acestei expoziţii am şi comandat alte 10 exemplare noi” a mai spus Ioan Pintea.

La inaugurare a luat cuvântul şi Emilia Tesler, reprezentantul Asociaţiei Tikvah din Oradea care s-a ocupat de expoziţia internaţională “Anne Frank – O istorie pentru prezent” în România.

Emilia Tesler a remarcat că a fondat această asociaţie tocmai în cinstea mamei sale – una dintre supravieţuitoarele lagărului de la Auschwitz şi că expoziţia dedicată Annei Frank reprezintă un mesaj esenţial pentru fiecare tânăr al zilelor noastre: “Să fim atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, să înţelegem pericolul prejudecăţilor, al gândirii stereotipe şi al discriminării. Să nu rămânem spectatori pasivi când drepturi şi libertăţi fundamentale ale altora sunt încălcate... Indiferenţa este uneori mai dureroasă şi mai periculoasă decât o faptă rea…

Expoziţia este însoţită de filmul documentar ”The Short Life of Anne Frank” care va putea fi revăzut, pe toată durata expoziţiei, pentru grupurile de elevi interesaţi.

3038 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro