Bucătarul tocmit să-i îndestuleze pe cavalerii, domnițele și oștenii care au poposit în Cetatea Bistriței în aceste zile a avut o misiune extrem de dificilă, de care s-a achitat însă cu maxim succes. Toată lumea i-a savurat bucatele medievale gătite la foc special făcut „obligatoriu din lemn de stejar”!
Au dansat, s-au luptat, au făcut animație, au înveselit atmosfera timp de trei zile și aproape trei nopți – au muncit pe brânci ca Serbările Bistriței Medievale să iasă ca la carte – dar cineva s-a gândit totuși și la faptul că arta și distracția trec prin stomac.
Organizatorii serbărilor medievale au întocmit în acest sens un bucătar cât se poate de talentat pentru a potoli foamea de lip a cavalerilor și oștenilor.
Zeci de porții delicioase au fost gătite în aceste zile la ceaun, după rețete medievale, la foc molcom – „făcut obligatoriu din lemn de stejar, pentru că acesta are o anumită aromă, diferită de aroma de lemn de brad ars, care se imprimă și-n mâncare” – după cum a destăinuit bucătarul șef pentru Bistrițeanul.ro.
„S-au pregătit rețete cu specific medieval, cu carne de porc, cârnaț de casă, cârnaț oltenesc și cârnaț picant. Am pus foarte mult zarzavat – ceapă galbenă și ceapă roșie, gogoșari roșii și ardei galbeni, cartofi și mult usturoi” a mai povestit bucătarul care a avut dificila misiune de a-i îndestula pe cavalerii și oștenii osteniți ai cetății.