Peste 3800 de romani au fost depensionati la nivelul tarii in urma controalelor privind incadrarea in grade de handicap si a modului de acordare a certificatelor aferente. La nivelul judetului Bistrita-Nasaud au fost 30 de astfel de cazuri.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a aprobat o lege prin care, in mod aleator, s-au verificat atat administrativ cat si in teren dosarele persoanelor cu grad de handicap grav si accentuat.
In judetul Bistrita-Nasaud sunt 9.217 (o pondere de 2,9 % din populatia totala a judetului) de persoane adulte incadrate in gradul grav si accentuat de handicap (2.867 au gradul grav si 6.350 sunt incadrate in gradul accentuat).
Cei care au certificat de incadrare pentru handicap sufera de urmatoarele tipuri de deficiente: fizic, somatic, auditiv, vizual, mintal, psihic sau asociat.
In ceea ce priveste clasificarea in functie de sexe, procentul persoanelor de sex feminin care sunt incadrate intr-un grad de handicap, este de 53,03 %, in timp ce al barbatilor incadrati in unul din cele doua grade de handicap este de 46,97 %.
Pana in prezent in judetul Bistrita-Nasaud au fost verificate 1.328 de astfel de dosare. Pentru verificari s-a colaborat cu 16 primarii de pe raza judetului.
S-au facut vizite la domiciliul persoanelor cu certificate de incadrare in grad de handicap si s-au utilizat informatii din comunitate in vederea identificarii modului de functionare sociala a acestor persoane.
Dintre dosarele verificare, comisia de evaluare s-a deplasat la domiciliul a 236 de persoane, pentru a vedea conditiile de locuit si starea de sanatate a acestora. Au fost propuse spre revizuire 116 dosare, din care 16 cu valabilitate permanenta a certificatului de handicap. Din cele 116 persoane a caror certificat a fost propus spre revizuire, 30 au fost depensionati.
La nivel national,din 915.656 de dosare de pensie de invaliditate, 470.000 au fost verificate de la inceputul anului, iar 3.869 de persoane au fost depensionate.