Oraşul austriac care s-a înfrăţit astăzi cu Bistriţa seamănă din mai multe puncte de vedere cu oraşul nostru: moştenire culturală, număr de locuitori sau poziţie geografică.
Wels este cel de-al şaptelea oraş înfrăţit cu Bistriţa. Oraşul nostru a început colaborările cu oraşe din străinătate în 1997, când s-a înfrăţit cu oraşul fancez Besancon. Aceste înfrâţiri au continuat în ultimii ani cu Zielona Gora (Polonia, 2001), Columbus (Statele Unite ale Americii, 2003), Herzogenrath (Germania, 2005) şi L'Aquilla (Italia, 2006)
După cum afirmau primarii din Wels, dr. Peter Koits şi Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei, cele două oraşe sunt legate de faptul că mulţi dintre saşii plecaţi de pe plaiurile bistriţene, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, s-au oprit în oraşul austriac. Saşii au plecat după ce România a întors armele împotriva Germaniei, spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a evita ocupaţia Armatei Roşii, ruşii fiind deosebit de înverşunaţi împotriva nemţilor, care i-au atacat surprinzător în 1941. Cei plecaţi nu ştiau unde vor ajunge, fugeau doar din calea ruşilor. O bună parte dintre saşii bistriţeni s-au stabilit în Wels sau în împrejurimile acestui oraş şi alături de băştinaţi au pus umărul la reconstrucţia urbei, distrusă în timpul războiului.
Cele două oraşe sunt situate în partea de centru-nord a ţării din care fac parte, Bistriţa – România, Wles - Austria. Până în urmă cu aproape 100 de ani, au făcut parte din aceeaşi ţară, Imperiul Austro-Ungar. După primul Război Mondial însă, Bistriţa a trecut în componenţa României, iar Wels în cea a Austriei.
Cele două oraşe au cam acelaşi număr de locuitori, Bistriţa undeva în jurul a 70.000, iar Wels aproximativ 60.000. Ambele oraşe au fost cetăţi importante în evul mediu, fapt care se vede prin unele construcţii, cum ar fi ziduri sau turnuri, rămase din acele vremuri.
Wels este situat în Austria Superioară, pe malul râului Traun şi în vecinătatea mult mai cunoscutului oraş Linz, unul dintre cele mai mari din Austria. Oraşul atrage o mulţime de turişti pe timpul iernii, fiind situat în vecinătatea staţiunilor turistice Kirchschlag şi Fischen.
Una dintre cele mai remarcabile personalităţi care s-a născut la Wels este Julius Wagner von Jauregg, celebru neurolog şi psihiatru austriac, care a primit Premiul Nobel pentru Medicină, în anul 1927. Această distincţie i-a fost oferită pentru descoperirea metodei de terapie a paraliziei progresive prin inocularea malariei.
Sursa foto: www.facebook.com