Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  41 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Votăm sau ne cântărim?!

31/05/2016 07:49:16  
O analiză atentă a campaniei electorale pentru Primăria Bistrița relevă faptul că diferențierea candidaților se face în funcție de programe și viziuni. Un sondaj făcut pe stradă arată că alegătorii sunt tot mai puțin impresionați de vorbele atent meșteșugite și mult mai receptivi când vine vorba de discuții serioase, principiale.

Despre discuții care să le ofere speranța că problemele orașului pot fi rezolvate respectându-se cu strictețe anumite termene.

Promisiunile de genul „vom face și vom drege“ sunt desuete, iar candidații au ajuns să fie împărțiți în oameni de cuvânt și neserioși. Din punct de vedere politic, pentru alegători nu mai contează partidul, ci omul. Analizând spectrul candidaților pentru Primăria Bistrița este foarte interesant de analizat un om și un politician. Vom vorbi despre Mircea Archiudean și Stelian Dolha și diferențele dintre un candidat-om și un candidat-politician.

Stelian Dolha a fost inventat pe scena politică de Ioan Țintean în cadrul USL de acum patru ani. Axându-se mai mult pe latura agricolă, Stelian Dolha a promis multe, de fapt a promis mai tot ce-l durea pe țăranul din Bistrița-Năsăud.

A promis centre de colectare a laptelui și stabilirea unor standarde clare pentru prețul laptelui, dar ceea ce a fost de-a dreptul impresionant, le-a prezentat promisiunea cu depozitele frigorifice de legume și fructe care să fie amplasate în toate colțurile județului. A fost ales deputat și nu a realizat niciun depozit, deși a fost în comisia de agricultură a Camerei Deputaților, iar inițiativele sale legislative puteau beneficia de o clară susținere parlamentară. Deci, la capitolul viziune în folosul cetățenesc Stelian Dolha are pe conștiință o minciună. Dacă l-ar întreba cineva de ce a promis, va răspunde probabil că nu a știut de existența furcilor caudine ale sistemului, că n-a vrut să mintă, ci chiar a crezut ce spune.

De cealată parte, Mircea Archiudean a făcut promisiuni unor cetățeni, nu din calitatea de politician, ci din calitatea de manager la propria-i firmă. Ce a promis, a făcut. Desigur, calitatea de manager și de politician are discrepanțele ei majore, dar transformarea din politician în politruc se face pe bază de promisiuni neonorate și de comportament cameleonic vizavi de ceilalți oameni.

Nu putem uita că acum doi-trei ani, Stelian Dolha îl înfiera revoluționar pe Ioan Oltean, pentru ca odată cu înființarea marelui PNL să spună că același Ioan Oltean este cel mai mare politician al județului. Traseele politice ale lui Mircea Archiudean și Stelian Dolha nu au nimic în comun, deși s-au intersectat la un moment dat, însă ideea că politica te face om și nu că omul face politica are darul să îl plaseze pe Stelian Dolha într-un con de umbră.

Un alt aspect important al candidaturilor celor doi este legat de viziunea asupra orașului. În vreme ce Mircea Archiudean are o viziune cu mari implicări în realitate, cu date tehnice și cifre, o viziune construită în timp, Stelian Dolha are o păcăleală făcută pe genunchi, în grabă, la sugestiile apropiaților din partid și nicidecum pe teren, lângă oamenii obișnuiți.

De altfel, se poate spune că Stelian Dolha, acum în campanie a descoperit pe de-a-ntregul orașul Bistrița, cartiere unde nu călcase vreodată. Ceea ce pare curios este faptul că Dolha se minunează de câte probleme au cetățenii, de parcă în Parlamentul României nu s-ar fi știut cu ce probleme se confruntă societatea românească. Și aspectul conform căruia apropiații din partid îi dau sugestii ce și cum să spună în cutare sau cutare problemă, are darul să confirme că Stelian Dolha este influențabil și schimbător. Archiudean a apelat la sfaturilor unor specialiști și a venit în campanie cu date clare și realizabile, iar în contextul cunoașterii manageriale a avut curajul să se înființeze în fața oamenilor cu un program concret. Iar între concret și visuri, mai ales în administrație, când este vorba de banul public, banii oamenilor, nu ai de ales.

Mircea Archiudean și Stelian Dolha sunt diferiți ca structură atât politică, dar și mentală. În vreme ce Archiudean nu se aruncă cu picioarele înainte, Stelian Dolha s-a aruncat în lupta electorală de nevoie. În vreme ce Archiudean are un confort material prin prisma afacerii sale, iar faptul că vrea să fie primar este o opțiune născută din dorința ca oamenii, copiii săi și ai altora să rămână în orașul în care s-au născut și să beneficieze de tot confortul atât cultural-educațional, dar și tehnologic, pentru Stelian Dolha candidatura pare ultima șansă în domeniul politicii.

Faptul că PNL nu a avut și nu a pregătit un candidat pentru Primăria Bistrița i se datorează. Iar dacă a dat greș cu conducerea unui partid, un partid compus din oameni, de ce n-ar da greș cu un oraș? A învățat managementul conducerii într-o lună? A avut revelația că Bistrița se poate schimba bătând din palme? Archiudean nu a dat greș în plan managerial. Nu a intoxicat societatea cu promisiuni neonorate și știe că valoarea banilor vine din valoarea oamenilor.

Dacă ar fi să tragem o concluzie politică, parcă pragmatismul lui Archiudean este mai liberal decât tot programul lui Dolha întocmit pe genunchi. Iar dacă vorbim de valoarea umană… mai bine nu mai vorbim. Un deputat care minte patru ani, mai poate minți încă patru din orice postură administrativă ar fi. Nu am făcut apologia campaniei pentru Archiudean în dauna lui Stelian Dolha. Dar pe bune, e prea mare diferența, nu vi se pare?

PER BN  - Biroul de presa

(PE)

7727 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro