Cristina şi Constantin Baron au de 2 ani o relaţie tumultoasă. S-au cunoscut în închisoare la un spectacol, s-au căsătorit, s-au certat prin scrisori şi au fost la un pas de divorţ, deşi sunt închişi în penitenciare diferite şi s-au întâlnit doar la vizitele conjugale. Astă-seară, la „mu:vi” – două documentare deosebite: „Vorbitor” şi „Impostorul”!
Astă-seară, în cadrul festivalului de film „mu:vi”, la Sinagoga din Bistriţa aveţi ocazia să urmăriţi de la ora 20.00 – „Vorbitor” (premiul GOPO pentru Cel mai bun documentar în 2012), în regia lui Radu Munteanu şi Alexandru Baciu – un film de 62 de minute care, fără pretenţia de a fi descoperit răspunsul, încearcă să pună o întrebare: Ce face ca doi oameni, care nu s-au văzut vreodată, să poată să îşi scrie într-o scrisoare: “Te iubesc foarte mult. Eşti viaţa mea!”
VORBITOR urmăreşte poveştile mai multor deţinuţi aflaţi în diferite penitenciare din ţară, care şi-au găsit partenerul de viaţă în timpul executării pedepsei – deţinuţi pentru care dragostea devine un substitut al libertăţii şi reprezintă poate singura speranţă într-un viitor mai bun.
Adi şi Ana au început relaţia lor după ce Adi a văzut-o într-o fotografie primită de colegul său de celulă. A fost suficient pentru a declanşa un şir de corespondenţe, întâlniri pe care le forţează dându-se în judecată pe motive fictive. Sistemul juridic este obligat să ia în serios acuzaţiile şi să încerce să le probeze.
Mihai a văzut-o pe Eva la televizor şi a insistat să o cunoască, şi-au povestit viaţa şi au ajuns să îşi mărturisească dragostea şi să facă planuri de căsătorie fără să se fi întâlnit vreodată.
Cristina şi Constantin Baron au de doi ani o relaţie tumultoasă. S-au cunoscut în închisoare la un spectacol, s-au căsătorit, s-au certat prin scrisori şi au fost la un pas de divorţ, deşi sunt închişi în penitenciare diferite şi s-au întâlnit doar la vizitele conjugale.
Filmul e construit ca o înlănţuire de interviuri în care diverse cupluri îşi mărturisesc poveştile de dragoste, îşi reafirmă iubirea şi îşi expun planurile de viitor.
De la ora 21.15 – la Sinagogă se proiectează „Impostorul”, un film care a obţinut 10 premii şi 14 nominalizări şi reprezintă debutul cinematografic al regizorului englez Bart Layton. Este povestea incredibilă a lui Frédéric Bourdin care în 1997 a convins autorităţile de pe două continente că el este Nicholas Barclay, un băiat Texas, dispărut în urmă cu trei ani, la vârsta de 13 ani. În plasa lui Frédéric cade şi familia Barclay care îl „recunoaşte” pe Nicholas, chiar dacă Frederic are 23 de ani, culoarea părului şi a ochilor diferite şi în plus vorbeşte cu accent francez... „Am găsit un subiect provocator, cu mai multe variante contradictorii ale adevărului” spune regizorul Bart Layton.