Autoritățile locale se zbat să interneze oamenii străzii cu probleme psihice, însă se bat de procese lungi și anevoioase, lipsa locurilor pentru internare sau de împotrivirea familiei celui ce se dorește a fi internat.
Săptămâna trecută, cunoscutul personaj al străzii, Tarzan, umbla pe străzile din Bistrița îmbrăcat doar cu cizme de gumă. Puteți citi despre aceasta AICI.
Polițiștii locali au explicat reporterilor că atunci când un om al străzii face un lucru ce încalcă legea sau normele de conduită morală, ca și în acest caz, este preluat, dus la Spitalul Județean, la urgențe, unde după o serie de analize este internat la psihiatrie. Doar că de acolo, dacă nu prezintă un pericol public, este lăsat acasă, după două - trei zile, cu prescripție medicală.
„Acești oameni au tratament medicamentos. Astfel de evenimente, ca și cel cu Tarzan, se întâmplă de obicei când nu mai iau tratamentul. Dar în rest, nu fac probleme”, a explicat și purtătorul de cuvânt al primăriei Bistrița, Mihai Ruști, pentru Bistrițeanul.ro.
Autoritățile locale iau în considerare și internarea în centre de psihiatrie a celor cu astfel de probleme. De multe ori nu reușesc din cauza familiei care nu vor să îi lase să fie internați. Uneori reușesc, dar doar pe perioade scurte.
„De multe ori, dacă au familie, aceasta nu dorește ca bolnavul să fie internat. Uneori, chiar dacă îi instituționalizăm, reușim pentru perioade scurte. Ori vin cei din familie și îl iau, ori este eliberat, cu prescripție medicală. Cea mai lungă perioadă în care am reușit să îi internăm a fost de 6 luni de zile”, a mai declarat Ruști.
Pentru o internare permanentă este nevoie de o decizie judecătorească. Însă până la obținerea ei, trece enorm de mult timp.
„Este un proces extrem de lung. Durează cam între un an și doi ani. Dacă reușim să obținem aprobarea într-un an, e mare bucurie. Trebuie făcută o evaluare completă a bolnavului. Se întocmesc comisii, specialiști. Se fac expertize și contraexpertize. Apoi ajungi și pe la instanțele de la Cluj. De multe ori îl internezi pe om, ca să îi faci analizele, și el fuge din spital. Caută-l și adu-l înapoi. O iei iarăși de la zero. Dacă reușești să pregătești totul și să ajungi în instanță, te trezești că cine știe ce le mai trebuie, și iarăși reiei procesul”, au explicat reprezentanții Primăriei Bistrița.
Mai mult, nici în centrele de psihiatrie nu există locuri, la câte solicitări ar fi, acesta fiind un alt impediment.
„Chiar acuma avem 3 dosare pe rol. E tare anevoios tot procesul. Nu există la ora actuală pârghii ca să poți interna rapid pe cineva. Ia timp. Mult timp. Dar noi nu ne dăm bătuți și sperăm să reușim să rezolvăm această problemă. Din această cauză avem foarte puțini pe care am reușit să îi internăm. Foarte puțini. Dar încă o dată, nu ne dăm bătuți”, au conchis cei de la Primărie.