Municipalitatea toacă din nou o mulţime de bani pe proiecte! De această dată este vorba despre un proiect prin care se vrea punerea în valoare a Cetăţii Medievale. A fost pus la bătaie un buget de 7,3 miliarde de lei numai pentru documentaţiile tehnico-economice.
„Cetatea Medievală Bistriţa – punerea în valoare a patriomoniului cultural” este unul dintre marile proiecte pe care Primăria Bistriţa vrea să le realizeze şi pentru care deja s-au făcut primii paşi.
Pentru studiul de fezabilitate s-a pregătit o licitaţie, iar ofertele se pot depune deja. Bugetul pus la bătaie de Primăria Bistriţa pentru documentaţiile tehnico-economice este nici mai mult, nici mai puţin de 731.016 lei. Cu aceşti bani ar trebui făcute toate hârţogăriile necesare implementării acestui proiect şi pentru obţinerea unei finanţări de la Uniunea Europeană.
Municipalitatea speră că prin punerea în practică a acestei idei va creşte numărul turiştilor care vor vizita în fiecare an Bistriţa cu cel puţin 5 la sută.
Prin acest proiect ar urma să fie reconfigurat traseul Cetăţii Medievale al Bistriţei (aproximativ 2.500 de metri) şi să fie puse în valoare fragmentele de zid păstrate sau identificate arheologic. De asemenea, acolo unde încă se mai văd bucăţi din zidul fostei Cetăţi ar urma să fie amenajate zone speciale pentru ca aceste fragmente să poată fi văzute de către vizitatori.
Ba mai mult, în plan este şi reconstruirea Porţii Broaştelor dar şi reabilitarea Turnului Dogarilor – ambele urmând să fie introduse în circuitul turistic. Turnul Dogarilor va putea fi vizitat de turişti şi în interior, iar accesul va fi adaptat şi pentru persoanele cu dizabilităţi.
În plus, pe spaţiile din preajma Zidului Cetăţii ar urma să fie amplasate statui, minim cinci sau grupuri de personaje specifice sau compatibile cu zona protejată. Lângă Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” ar urma să fie montată o hologramă cu bustul lui Georg Fischer.
Municipalitatea vrea să pună în valoare şi să marcheze şi zonele în care au fost Poarta Spitalului şi Poarta Ungurească.
Modificări vor fi şi la capitolul iluminat public (cu leduri), mobilier stradal, vor fi amplasate panouri de afişaj, indicatoare stradale şi turistice, elemente de signalistică, jardiniere şi un sistem de supraveghere video.
Pentru toate aceste lucrări Primăria Bistriţa speră că va obţine finanţare de la Uniunea Europeană, însă deocamdată nu se ştie exact la ce sumă vor ajunge lucrările.