Sarbatoarea Pastelui este deseori asociata cu vopsirea oualor rosii. Desi acest obicei este controversat, vopsitul oualor a ramas in traditia romaneasca, avand acum o explicatie crestina. Si modalitatile de vopsire a oualor difera, nemaifiind cele de la inceput.
Vopsitul oualor a aparut prima data in antichitate, cand ca si mod de inchinare in fata zeitei Astarteea, feicienii vopseau ouale in diferite culori, astfel imbunand-o pe zeita primaverii.
Traditia crestina spune insa ca in momentul in care Isus era pe cruce, Maria, mama lui Isus, care avea un cos cu oua, le-a pus la piciorul crucii, iar sangele a curs pe ele si le-a vopsit in rosu.
De atunci, crestinii obisnuiesc sa vopseasca de Paste oua rosii. Ouale au primit in timp si alta semnificatie.
Ele reprezinta mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea Sa din morti. Oul, el insusi purtator de viata, este simbolul regenerarii, al purificarii si al vesniciei.
De aceea, cand se sparg ouale prin ciocnire, se spune: ”Hristos a Inviat!”, se raspunde ”Adevarat a Inviat!”, iar in perioada Pastelui crestinii folosesc aceste cuvinte drept salut.
Metodele de vopsire a oualor sunt multe si diferite. La inceputuri, vopsirea oualor se facea prin fierberea lor impreuna cu flori, frunze si tulpine.
Acestea le dadeau o culoare speciala si nu se foloseau coloranti chimici. Se folosea coaja de ceapa rosie sau floarea de bujor pentru culoarea rosie, secara cruda de primavara, izma sau frunza de mesteacan pentru culoarea verde, coaja de mar sau galbenele pentru culoarea galbena si frunza de nuc pentru culoarea cafenie.
Alta metoda de vopsire a oualor este impreuna cu coji de ceapa, care le dau o culoare caramizie. Unele gospodine, pentru a infrumuseta ouale le puneau cate o frunza sau o floare pe ele, le legau in ciorap de dama si asa le bagau in apa cu cojile de ceapa.
O alta modalitate de vopsire a oualor este cu hartie creponata. Gospodinele fierb ouale, apoi le ung cu otet, le infasoara in hartie creponata, de diferite culori si dupa cateva minute, se ia hartia si raman ouale frumos vopsite.
Traind in secolul vitezei, multe gospodine nu mai au timp de vopsirea traditionala a oualor asa ca aleg mai degraba sa cumpere vopsea la plic si in 5-10 minute, vopsitul oualor e gata.
Mai nou, pe piata au aparut abtibilduri cu desene care se muleaza pe ou si astfel nu mai necesita murdarirea mainilor cu vopsea.