Terra este supranumită şi “planeta albastră”, deoarece peste 2/3 din supafaţa terestră este ocupată de mări şi oceane, care formează Oceanul Planetar.
Apa este cea mai răspândită substanţă compusă şi reprezintă trei sferturi din suprafaţa globului terestru.care, ca şi aerul, constituie factorul principal al menţinerii vieţii pe pământ. Se găseşte peste tot în natura şi este o resursă naturală esenţială .
Pentru aceasta ,însă, este nevoie şi de acţiuni de protejare a surselor de apă ,dar şi de oameni interesaţi să facă aceste acţiuni. În acest scop, la Scoala Gimnaziala Petriş s- a desfăşurat o acţiune de informare la care au participat domnul Cristian Tetcu, preşedintele G.A.L. RURALIS- Bistriţa, şi elevii reprezentanţi ai claselor primare şi gimnaziale,însoţiţi de profesorii voluntari .
Pentru că, în cadrul şcolii, s-au desfăşurat déjà acţiuni de ecologizare în campania » Let’s do it » ,de această dată, invitatul nostru a prezentat proiectul « H2O-Kilometrul albastru », care are ca fundament promovarea educaţiei durabile în rândurile elevilor.
Astfel,elevii participanţi la activitate au aflat că proiectul presupune acţiuni de informare cu privire la poluarea cu deşeuri menajere şi nitraţi a cursurilor de apă din apropierea comunităţii locale, acţiuni de ecologizare şi de localizare a celor mai importante surse de poluare locale,precum şi acţiuni de monitorizare prin patrulare a pârâurilor,care includ şi dezvoltarea de abilităţi de orientare turistică în teren deschis.
Acţiunea a demarat prin prezentarea filmului « Flopy şi apa », în care « firul roşu » al acţiunii a urmat ideea protejării apelor şi modalităţile prin care copiii pot interveni pentru a le putea păstra curate ,fără surse de poluare. Entuziasmul a fost general şi au urmat discuţii pe teme ecologice,cu întrebări şi răspunsuri pertinente şi cu elaborări de planuri pentru posibilele acţiuni.
Pe cartoteca « H2O - Kilometru 0 » elevii au scris mesaje ecologice,gen invitaţii, pentru viitoare colaborări şi le-au înmânat colegilor,având în vedere faptul că vor participa împreună la realizarea a ceea ce si- au propus prin constituirea unor grupuri formate din 5,respectiv 7 elevi. Fiind elevi ai secolului XXI, au spus cu toţii că este benefic să colaboreze, deoarece beneficiile cresc substanţial atunci când oamenii conlucrează pentru a constitui comunităţi puternice.
În condiţiile interdependentei globale din prezent,ale pieţei globale şi problemelor globale, oamenii pot lucra împreună pentru a rezolva problemele şi a influenţa schimbările în comunitatea globală. Şi cum bine a constatat unul dintre copii « ca Flopy nu e în apele lui » , fiind trist şi apatic datorită poluării apei, cu toţii s-au hotărât să participe la acţiuni şi să împiedice poluarea apelor ,monitorizaţi fiind de coordonatorii proiectului şi de profesorii lor voluntari.
Prof.Gabriela Gorgan