Budacu de Jos este una dintre comunele județului Bistrița-Năsăud în care s-a construit din plin în ultimii ani! Acest lucru intensifică volumul de muncă al comisiei de evaluare proaspăt întocmită, care, după noua lege din 2013, trebuie să ia la “puricat” fiecare parcelă în parte.
După mai bine de 20 de ani de la Revoluția din 1989, problemele legate de proprietate nu au fost încă rezolvate la noi. În încercarea de a face lumină în dosarele de restituire, în luna mai a acestui an, Guvernul a adoptat Legea Nr.165/2013-privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
Această nouă lege vine să suspende activitatea comisiilor locale de fond funciar, care până acum eliberau titlurile de proprietate și puneau în posesie. În schimb însă, s-a impus crearea unor comisii noi de evaluare care să întocmească o situație centralizată a punerilor în posesie de până acum.
Recent, și în comuna Budacu de Jos din Bistrița-Năsăud s-a constituit noua comisie de inventariere a tuturor terenurilor, comisie care se compune dintr-un reprezentant al Instituţiei Prefectului (care are și calitatea de preşedinte), primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca, secretarul comunei Budacu de Jos, un specialist topograf și un reprezentant al Oficiului Teritorial de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
“Sincer vă spun că e foarte complexă treaba asta! Va fi luată la pas fiecare tarla în parte, vor fi găsite cu siguranță și situații de suprapunere…. Noi am tot emis titluri de proprietate de-a lungul anilor, ca să nu mai zic că în ultimul timp s-a construit mult în comuna noastră. Este un volum foarte mare de muncă, într-un timp extrem de scurt, cu termene precise și clare, și toate-s la primar. Dar dacă asta e legea, ne conformăm”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Budacu de Jos, Florin-Sandu Simionca.
Potrivit calendarului stabilit, în termen de 180 de zile de la data constituirii, comisiile de evaluare trebuie să întocmească situația terenurilor agricole (cu sau fără investiții) și forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unității administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială în parte. În ceea ce privește problema restituirii terenurilor intravilane, agricole, noua lege spune că va fi respectată limita de 50 hectare de proprietar deposedat.
Comuna Budacu de Jos din județul Bistrița – Năsăud este constituită din localităţile Budacu de Jos, Buduș, Jelna, Monariu și Simionești. Aceasta se întinde pe o suprafață totală de aproximativ 7.000 de ha din care mai bine de jumătate este deservită de drumuri agricole proaspăt modernizate.